AKCIJA PATHFINDER REZULTIRALA POKRETANJEM 180 ISTRAGA DILJEM EUROPE

Krijumčari ljudima snimali videa i svoje 'usluge' oglašavali na internetu

Foto: Europol
1/8
04.06.2022.
u 14:02

Akciju Pathfinder je na inicijativu njemačke policije u kolovozu 2021. pokrenuo Europol,  a cilj akcije bio je da se nađu i uhite čelne osobe kriminalnih organizacija koje se bave krijumčarenjem ljudima

Operativna radna grupa, koju je predvodila njemačka policija, a koordinirao Europol, diljem Europe provela je  akciju Pathfinder, a meta akcije bili su neki od najopasnijih krijumčara ljudima unutar EU.

Kako je priopćeno iz Europola, bila je riječ o višednevnoj akciji u kojoj  su sudjelovale policije Austrije, Njemačke, Mađarske, Nizozemske, Rumunjske i Srbije.  Samo zadnjeg dana akcije, uhićene su  dvije, kako ih zove Europol, visokopozicionirane mete, pretraženo je 12 kuća te je zaplijenjeno 80.000 eura u Njemačkoj i Francuskoj.

A što se tiče ukupnih rezultata akcije Pathfinder, može se reći da su oni impresivni. Uhićeno je osam osoba, za koje se smatra da su bile ne čelu kriminalnih organizacija koje su se u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj bavile krijumčarenjem ljudi.

Nadalje, uhićeno je  i 127 osoba koje se sumnjiče da su u sklopu  riminalnih organizacija krivotvorili dokumente, otkriveno je 916 slučajeva krijumčarenja ljudi, pretražena je 151 kuća te je na koncu zaplijenjena imovina i novac u protuvrijednosti 900.000 eura. 

Akciju Pathfinder je na inicijativu njemačke policije u kolovozu 2021. pokrenuo Europol,  a cilj akcije bio je da se nađu i uhite čelne osobe kriminalnih organizacija koje se bave krijumčarenjem ljudima. Uglavnom se radilo o španjolskim državljanima koji su  imali globalno dobre veze te su znali kako organizirati prijevoz ilegalaca od zemlje do zemlje.

Provjera u Europolovim bazama pokazala je da se spomenute osobe već spominju ili su povezane sa 150 istraga koje se provode ili su se provodile diljem EU. 

Od kada je pokrenuta akcija Pathfinder,  nacionalna zakonodavstva pokrenula su dodatnih 39 istraga.  Neke od tih povezanih istraga rezultirale su uhićenjem jednog od šefova kriminalne organizacije, a druge uhićenjima 18 osoba u Rumunjskoj. Sumnja se da su nesretnicima koje su krijumčarili u po njihov život izuzetno opasnim uvjetima, to naplaćivali između 4000 i 10.000 eura po osobi. 

Sumnja se da su prokrijumčarili najmanje 10.000 imigranta iz Afganistana, Sirije i Pakistana. Organizirana kriminalna skupina mislila je na sve, pa su se pobrinuli i za  krijumčarenje i za smještaj ilegalnih imigranta. Te su nesretnike prevozili u teretnim vozilima, automobilima iz Turske preko zapadno-balkanske rute, Rumunjske  i Mađarske do Austrije, Njemačke i Nizozemske. Plaćanje se obavljalo preko tzv.hawala  financijskog sustava.

Riječ je o svojevrsnom podzemnom bankarskom sustavu  u kojem se novac transferira, preko posrednika, a ne preko bankovnih računa. U ovom slučaju bilo je 14 takvih posrednika. Krijumčari su  svoje "usluge" oglašavali preko društvenih mreža, gdje su "korisnike" svojih usluga uvjeravali da  će ih sigurno prokrijumčariti na željenu destinaciju. Oglašavali su se u imigrantskim  zajednicama snimajući  video - klipove kojima su promovirali svoje usluge.

Iako su  ti nesretnicima "garantirali" sigurnost, to naravno nje bilo tako. Imigranti  su krijumčareni  u natrpanim kamionima ili vozilima bez zraka, skrivenim kamionskim  pregradama, a na nekim od objavljenih videa vidi se i kako krijumčari imigrante pod prijetnjom oružja prate do mađarske granice. Europol je  prosincu 2021. organizirao akciju uklanjanja tih videa s  interneta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije