Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bozanićevi pomoćni biskupi V. Košić i V. Pozaić na čelu biskupija u Sisku i Bjelovaru

Križevački biskup Ukrajinac?

22.04.2009.
u 20:30

Crtaju se nove crkvene granice i postavljaju novi biskupi. Nakon uzdizanja Đakovačko-osječke biskupije u nadbiskupiju, Zagrebačka nadbiskupija podijelit će se na dvije nove biskupije: jednu sa sjedištem u Sisku za sisačko-karlovačko područje, a druga u Bjelovaru pokrivala bi područje Bjelovarsko-bilogorske županije i dio Koprivničko-križevačke županije. Obje će biti dio Zagrebačke metropolije.

Šokiran grkokatolički kler
Novosti se uskoro očekuju i u grkokatoličkoj Križevačkoj biskupiji, čiji je biskup mons. Slavomir Miklovš pred mirovinom, uskoro navršava 75 godina. U potrazi za novim biskupom, kler Grkokatoličke biskupije šokiralo je otkriće da je mons. Miklovš prošle godine boravio u Ukrajini, kako bi za nasljednika instalirao Ukrajinca. I to baš u vrijeme zasjedanja HBK u Šibeniku, na kojem se vladika Miklovš nije pojavio, ispričavajući se zbog bolesti.

Grkokatolička biskupija sastoji se od Hrvata, Ukrajinaca i Rusina te nakon mandata Rusina Miklovša, vjernici i kler očekivali su da će za biskupa biti imenovan Hrvat. Kandidata za biskupa hrvatske nacionalnosti ima u grkokatoličkom kleru i među rimokatolicima, tzv. biritualcima, od kojih je jedan od najbližih suradnika kardinala Josipa Bozanića.

Novo zaređivanje
Planiranje formiranja novih biskupija otvara i niz kadrovskih kombinatorika, pa se tako u crkvenim krugovima priča da bi sisački biskup mogao postati pomoćni biskup mons. Vlado Košić, nekadašnji petrinjski župnik. Praksa je da u nove biskupije dolaze već zaređeni biskupi, sa stažem i iskustvom. Za bjelovarskog biskupa spominje se drugi pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić.

Treći zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško jedan je od oslonaca nadbiskupu Josipu Bozaniću, no kako će mu, ako Kaptol napuste Košić i Pozaić, ostati jedno prazno mjesto pomoćnog biskupa, može se očekivati da će uz mons. Šaška biti zaređen novi biskup. Na vrhu gotovo svih “kaptolskih kladionica” nalazi se ime dr. Tomislava Markića, Bozanićeve “desne ruke”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije