Britanski kraljevski par u Slavoniji

Kušali rakiju, kupili med

princ charles
Foto: Igor Kralj/POOL/Pixsell
1/19
15.03.2016.
u 23:00

Za vožnju osječkim tramvajem izradili su princu Charlesu i vojvotkinji Camilli Parker Bowles “butre” (pokaze) s njihovim fotografijama

Svi koji su u Osijeku ugostili britanskog princa Charlesa i njegovu suprugu Camillu Parker Bowles, vojvotkinju od Cornwalla spremili su im i darove, no nitko nije mislio na njihove unuke. Sjetili su ih se, pak, poznati osječki medičari i voskari. Izradili su im dva licitarska srca s njihovim imenima, Charlotte i George.

– Srca su simbol ljubavi pa će iz Osijeka ponijeti i nešto emocionalno, a ujedno su to i ukrasi za bor – ispričao nam je Josip Ranogajec iz obrta Blažeković dok je nestrpljivo očekivao goste.

Kraljevska se obitelj oduševila.

– Ova su srca pozivnica vašim unucima da nas i oni posjete – rekao im je kasnije Ranogajec, a princ mu je odgovorio da i hoće, jednoga dana. Britanski kaljevski par kročio je jučer oko 11.50 sati na improviziranu tržnicu na Trgu Svetog Trojstva u baroknoj Tvrđi, s koje su se širili mirisi domaće rakije, kozjeg sira, kulena, slanine, vina… Šljivovica je princu, komentirao je, bila “malo prejaka”, no vojvotkinji se svidio liker od oraha. Ukusni su im i slavonski kolači, koje je večer ranije vrijedno pekla Olga Bučanac.

– Spakirali smo im kutiju kolača, nisam ni sanjala da će ih kušati, a kamoli ponijeti. Pitao je prodaje li se to na veliko, a ja sam to sama doma ispekla – vesela je bila Olga iz Regionalnog etnocentra Osijek.

Na štandu s medom princ je tražio med od kestena, vlasnik mu je htio pokloniti teglu, no on je to odbio i platio ga je 50 kuna. A 200 kuna izbrojeno je za dva mužara, koje je poželjela vojvotkinja. Plaćali su u našoj valuti. Šetajući među štandovima i diveći se tradiciji, kraljevski je par čak probio protokol za gotovo pola sata. Pogledom ih je, iza policijske trake, pratilo više od tisuću građana i đaka koji su istrčali s nastave. U masi se do njih uspio probiti i daljnji im rođak, potomak princova šukundjeda Franza von Tecka, rođenog u Osijeku.

Susreli su se potom sa žrtvama silovanja u Domovinskom ratu te uspješnim informatičarima. Tramvajem su se odvezli do konkatedrale, a izradili su im za tu vožnju i popularne “butre”, pokaze, s njihovim fotografijama. Razdvojili su se potom pa je princ popodne proveo u Baranji, Kopačkom ritu i ekocentru Zlatna greda, gdje se upoznao sa životom u močvari. Servirali su ondje i deset različitih jela – čobanac, fiš-paprikaš, šarana na rašljama… Vojvotkinja je za to vrijeme razgledala đakovačku ergelu lipicanaca, kojom je 1972. koračala i kraljica Elizabeta II. 

>> Njihove kraljevske visosti oduševljene tradicijskim darovima zbog čega kasni protokol

Komentara 11

Avatar lvan12
lvan12
23:56 15.03.2016.

Nadam se će im se ispostaviti račun za sve što su jeli, pili i uživali... jer ne bih htio da se te niškoristi financiraju na račun nas poreznih obveznika.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:27 15.03.2016.

Jedva čekam vidjet izraz lica kad im serbi ponude " srpsku vešalicu ili karađorđevu šniclu " !

XE
Xenia007
01:57 16.03.2016.

S obzirom na britansku kulturu i ocekivanja prema protokolima posjeta,ovo bi se moglo pretvoriti i u bruku hrvata. Neshvatljiv mi je DressCode ovih nasih gluperda. Gotovo nitko od ovih officials nije imao rukavice a rukuju se. Bljak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije