Lajčak: OHR nastavlja djelovati u BiH i 2009. godine

lajcak-bih.jpg
import
29.10.2008.
u 08:54

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak potvrdio je da će njegov ured (OHR) nastaviti djelovati i 2009. godine, a eventualno redefiniranje djelovanja međunarodne zajednice u BiH može se očekivati na proljeće te godine.

- Jasno je da će OHR biti tu i 2009. godine. Očekujem od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u studenom, a naročito na proljeće 2009. da pošalje jasne poruke o vrsti angažmana međunarodne zajednice u BiH i po biti i po obliku i što očekuje od domaćih partnera - kazao je Lajčak u intervjuu koji je u srijedu objavilo Oslobođenje.

Stanje u BiH, ocjenjuje Lajčak, ne može se riješiti nekom pojedinačnom odlukom nego svi moraju raditi kako bi se izašlo iz začaranog kruga prijetnji referendumom i zahtjeva za ukidanje entiteta.

- Moramo raditi na tome da se to ne tolerira i da političari koji vode isključivu politiku i ne priznaju pravo drugih završe tamo gdje i spadaju - kazao je Lajčak očevidno aludirajući na izjave i postupke predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Na pitanje postoji li uopće u današnjim uvjetima mogućnost sankcioniranja takvih političara, slovački diplomat je kazao kako se to može ostvariti izbornim rezultatima, no i na druge načine.

- Postoji odgovornost pred zakonom ako političari rade nedopuštene stvari, ali postoji i moralna i politička odgovornost - izjavio je Lajčak.

Visoki predstavnik istaknuo je da BiH definitivno treba značajne političke reforme uključujući i ustavnu, no ocijenio je kako nije realno očekivati donošenje potpuno novog ustava, ali ni vraćanje na paket ustavnih promjena iz travnja 2006. godine koji je oboren u Parlamentu BiH.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije