Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje grobnica

Legenda o prokletstvu mumije: Nova otkrića pokazuju kako arheolozi ipak ne umiru zbog nadnaravnih sila

Foto: unsplash
1/4
05.05.2024.
u 21:07

Prokletstvo faraona intrigira već stoljećima, posebno povezano s grobnicom mladog faraona Tutankamona, koju je otkrio arheolog Howard Carter 1922. godine.

Legenda o prokletstvu faraona, poznata i kao prokletstvo mumije, pripisuje nesreću, bolest ili smrt onima koji uznemiruju ostatke drevnih egipatskih mumija, osobito faraona. Prema popularnom vjerovanju, to prokletstvo pogađa kako lopove tako i arheologe. Kroz drugu polovicu 20. stoljeća, brojni autori i dokumentarni filmovi sugerirali su moguća znanstvena objašnjenja, uključujući izloženost bakterijama ili gljivicama.

Priča o egipatskom prokletstvu mumije, koja je nastala u modernom dobu i širila se zapadnim kulturama, evoluirala je od nadnaravnih do znanstvenih objašnjenja. Njezina transformacija od ozbiljnog upozorenja protiv oskvrnuća pokojnika do motiva u horor filmovima ukazuje da su prokletstva više kulturni narativi nego znanstvene činjenice.

Prokletstvo faraona intrigira već stoljećima, posebno povezano s grobnicom mladog faraona Tutankamona, koju je otkrio arheolog Howard Carter 1922. godine. Postoji legenda da je grobnica sadržavala smrtonosno prokletstvo koje je uzrokovalo smrt više od 20 osoba povezanih s njezinim otkrićem. Ipak, postavlja se pitanje postoji li nadnaravni element ili znanstveno objašnjenje?

VEZANI ČLANCI: 

Nedavna istraživanja pripisala su smrt arheologa ne nadnaravnim silama, već radijaciji. Studija objavljena časopisu 'Journal of Scientific exploration', pod vodstvom Rossa Fellowesa sugerira da bi visoke razine radijacije unutar Tutankamonove grobnice mogle biti odgovorne za mnoge smrti. Studija navodi kako su drevne egipatske grobnice sadržavale radijacijske razine deset puta veće od sigurnosnih standarda, a intenzivna radijacija povezana je s dva bazaltova sarkofaga.

Ovo znanstveno objašnjenje implicira da je izloženost radijaciji dovela do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući rak. Nadalje, povećane razine radijacije i visoka prevalencija raka krvi, kostiju i limfnog sustava uočeni su i u suvremenim i drevnim egipatskim populacijama. Čini se da su drevni graditelji možda bili svjesni ovih opasnosti, s obzirom na kriptična upozorenja na zidovima grobnica, koja su nekoć smatrana prokletstvima. Jedno takvo upozorenje glasi: "Oni koji oskvrnu ovu grobnicu susrest će smrt od bolesti koju nijedan liječnik ne može dijagnosticirati", što bi moglo ukazivati na smrtonosne učinke radijacije

>>> FOTO Više od 8000 ljudi na startu utrke Wings for Life: Među trkačima i legendarni vatreni, ali i poznati influenceri


1/22
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije