16.01.2014. u 12:00

Dok se veliki filozof i teolog kasnije obratio i postao uzoran kršćanin, ministar financija i u zrelim godinama sa žarom ulazi u financijske avanture

Na prvi pogled politički put Slavka Linića ima dosta sličnosti s biografijom svetog Augustina. Velik kršćanski filozof i teolog od razvratnika i hedonista postao je rigorozni pristaša celibata. Linić nas, pak, pokušava uvjeriti da je od političkog agresivca, koji je na sve moguće načine pokušavao proširiti svoju moć, postao zagovornik općeg dobra i pravednosti. I tu svaka sličnost prestaje. Dok je Augustin ustrajao u svom obraćenju, Linićev trostruki salto više je u službi zamagljivanja njegove predatorske naravi. Sveti Augustin rođen je četvrtom stoljeću u uglednoj afričkoj obitelji od oca poganina i majke kršćanke. Već u ranoj mladosti pokazivao je velik interes i talent za školu. Posebno se isticao u govorništvu i stilistici, ali mu je mladenačka slava udarila u glavu te se odao hedonizmu i bludničenju. Čak je bio i član bande mladih izgrednika i razbijača. Nikako se nije mogao osloboditi svoje seksualne požude pa je u tom vremenu mladenačkog lutanja nastala i njegova poznata uzrečica: ”Gospode, podari mi čestitost i suzdržanost, ali ne odmah i sada.” Doživio je obraćenje pa je postao gorljivi kršćanin, koji se fanatično predao svojoj novootkrivenoj religiji. Kao gorljivi kršćanin sada je žestoko osuđivao seksualnu pohotu, koju je smatrao temeljnom ljudskom manom. Stoga je ostatak života proživio isposnički i u celibatu. Slavko Linić nikako nije kandidat za sveca, ali je i on, barem na formalnoj razini, imao dvije faze u životu. Sve do dolaska u Milanovićevu vladu o njemu se šaputalo kao o tamnom vladaru Rijeke. Govorilo se da je ovisnik, ali ne o seksu kao mladi Augustin, nego o novcu i, pogotovo, moći. I danas će mnogi Riječani, uz uvjet da ih nitko ne čuje, reći da je on stvarni gazda u tom gradu, da je jedan od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj iako je, prema imovinskoj kartici, gotovo socijalni slučaj. Linić je bio razvratan poput mladog Augustina i kada je riječ o trošenju javnog novca za spašavanje prijatelja. Poznato je da je on bio glavni zagovornik Damira Vrhovnika, koji je uništio brodogradilište “Viktor Lenac”, s kojim je propalo nekoliko stotina milijuna kuna. Linić je najzaslužniji što je Goran Štrok svojedobno postao jedan od najvećih hotelijera. Treba li reći da je i ovaj Linićev pulen neslavno propao. Nikada dokraja nije razjašnjen njegov odnos s kontroverznim Robertom Ježićem. Iako je propali poduzetnik bio član HDZ-a i desna ruka Ivi Sanaderu u njegovim koruptivnim poslovima, prilično je dobro surađivao i s agilnim Grobničaninom. Kada smo pomislili da se Linić potpuno preobratio u uzorna građanina kojemu je bitan samo javni interes, pojavile su se afere koje nam samo potvrđuju da se nije odrekao mladenačkih poroka. Opet su ga pobijedili demoni iz prošlosti. I u zrelim godinama s jednakim žarom ulazi u financijske avanture. Iako to pokušava skriti, još su mu najveće zadovoljstvo novac i moć.

U aferaškoj kaljuži našao se i njegov pomoćnik Branko Šegon koji je, uz Linićev pristanak, dobio superpovoljne kredite od državne banke. Sumnjiv je i stečaj Imunološkog zavoda, za koji je zainteresiran dobar Linićev prijatelj iz Rijeke. Još prije uspio je prodati Croatia osiguranje moćnom Adrisu, s kojim je u vrlo bliskim odnosima. Nikakve dvojbe nema da je sveti Augustin rasprodao svoje imanje i podijelio ga siromašnima, no sklon sam vjerovati da Linić svoje “zlatne poluge”, ako su točne riječke priče, ne bi podijelio s korisnicima javne kuhinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije