Hercules istražuje

Luka Bekić: U Jadranu se još uvijek mora puno toga istražiti

hercules (1)
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
21.08.2013.
u 18:59

Ministrica Zlatar Violić najavila je osnivanje Muzeja podvodne arheologije u Zadru koji će biti izrađen pod strogim nadzorom UNESCO-a.

Iako je na američkom istraživačkom brodu Hercules danas plovila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, domaći i strani stručnjaci u moru ispred Konavala nisu naišli na očekivane arheološke nalaze. Već drugu godinu zaredom brod RPM Nautical fondacije u suradnji sa stručnjacima zadarskog Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju skupocjenom aparaturom istražuje dno od Prevlake prema Dubrovniku. Jučer je troje hrvatskih ronilaca predvođenih ravnateljem zadarskog Centra Lukom Bekićem tragalo za antičkim brodom koji je prevozio amfore i za ostacima drvenog broda za koji se pretpostavlja da je stariji od stotinjak godina. No valovi i zamućeno more nisu potvrdili nalaze koje su sugerirale precizne trodimenzionalne snimke koje je izradila međunarodna posada broda koji je u vlasništvu Georgea Robba.

– S istraživanjem nastavljamo sve do ponedjeljka, pa je moguće otkrivanje konkretnih nalaza. Moramo biti brži od pljačkaša i iskoristiti priliku koju nam pruža ovaj izvrsno opremljeni brod, rekao je Luka Bekić.

Ministrica Zlatar Violić najavila je osnivanje Muzeja podvodne arheologije u Zadru koji će biti izrađen pod strogim nadzorom UNESCO-a. Brod Hercules u hrvatske vode doplovio je na Veliku Gospu. Prije toga bio je u Albaniji čije su vode prepune neiskorištenih nalazišta i bez velike kontrole, dok ovoljetno desetodnevno istraživanje crnogorskog podmorja nije dalo rezultata. Desetodnevni boravak Herculesa u Hrvatskoj stoji 1,5 milijuna kuna, od čega je naše Ministarstvo kulture dalo 80.000 kuna. Lani je uočeno otprilike 17 potencijalnih nalazišta, od kojih će se neka ove godine istražiti pomoću ronilaca koji rone na dubinama do četrdesetak metara. Sam Hercules skenira stanje podmorja do dubina od stotinjak metara. Ispred Cavtata već se nalazi zaštićen arheološki park s velikim brojem amfora, ali je taj atraktivni dio Jadrana još uvijek slabo istražen.

 – Osobno sam ponosan na istraživanje neolitskog naselja u blizini Pakoštana sa sojenicama koje upravo traje, kao i na lanjsko otkriće bizantskog broda iz osmog stoljeća koji smo našli ispod konavoskih stijena, kao i na šivani brod koji je pronađen pokraj  Savudrije. U Jadranu se još uvijek mora puno toga istražiti, kaže Luka Bekić koji sa svojom ekipom ovih dana nastavlja ronjenje južnim Jadranom u potrazi za važnim podmorskih otkrićima.

 >> Hercules na dubini od 90 metara otkrio olupine iz 17. i 18. stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije