KUĆA OD SLAME

Luka našao genijalno rješenje za skupe kvadrate: 'Zimi grije, ljeti hladi. Sigurna je od potresa i minimalna je šansa da izgori'

Luka Mesarić
Screenshot/HRT
10.09.2024.
u 15:09

U samom srcu zelenog Međimurja kupio je parcelu i odlučio svojim rukama izgraditi kuću od prirodnih materijala.  Umjesto betona i cigli, posebnost je takve kuće prirodna žbuka

U vremenima kada divljaju cijene nekretnina 38-godišnji Luka Mesarić odlučio je stvari uzeti u svoje ruke i hrabro se oduprijeti novogradnji i bijesnim cijenama nekretnina. U samom srcu zelenog Međimurja kupio je parcelu i odlučio svojim rukama izgraditi kuću od prirodnih materijala. 

Gradsku vrevu i gužvu Luka je prije osam godina odlučio zamijeniti mirnim zelenilom Frkanovca. Ekokuće posebno su mu zapele za oko. Educirao se, kupio zemljište i krenuo u pothvat života. Umjesto betona i cigli, posebnost je takve kuće prirodna žbuka. - Prirodnu žbuku smo dobili od kopanja temelja od zemlje ilovače gdje je veliki postotak gline i to smo miješali s pijeskom i armaturom. Armatura može biti npr. plijeva ili slama i onda se u slojevima bale slame žbukaju, kazao je za HRT Luka Mesarić, vlasnik ekokuće.

Zbog takve konstrukcije zimi grije, a ljeti hladi. Zrak je prirodniji i zdraviji. Sigurna je od potresa i, nećete vjerovati, vjerojatnost da će izgorjeti je minimalna. - Slama je ugrađena u kuću tako da je kompresirana, stisnuta i nema kisika, tako da slama apsolutno ne može gorjeti, a uz to je napravljena i žbuka od zemlje, kazao je Davor Dolenčić, Lukin prijatelj.

Kad god može, s radovima mu pomaže i otac. - To se miješalo ručno i 1100 bala smo dovezli. Ovo sam ja žbukao, imam nešto iskustva sa zidarijom, rekao je Rudolf Mesarić, Lukin otac. Pomoć obitelji i prijatelja dobro mu je došla, iako je veliku većinu toga sam napravio.

VEZANI ČLANCI:

Kaže - najvažnije je imati volju. - Nisam požalio, nikad nisam imao trenutak odustajanja. Koliko god je trebalo nakon posla, imao sam i dva posla, do 11 navečer sam tu radio jer sam jednostavno imao fokus na svom cilju, rekao je Luka Mesarić, vlasnik ekokuće.

FOTO Milanović berbu grožđa završio nezgodom: 'Ne da sam se zrezo, nego ono'

Luka Mesarić
1/30

Komentara 3

Avatar Behemot
Behemot
15:27 10.09.2024.

I tri praščića su radila eko kuće, prvi od slame, drugi od drveta i treći od cigle, i znamo kako je to završilo ..

Avatar Asterix
Asterix
15:20 10.09.2024.

Podrška!

VA
VanjaPlank
15:15 10.09.2024.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije