nakon skandala

Lustig: Kninskoj djeci film o holokaustu pokazat ću nagodinu

'27.09.2012., Knin - Ucenici osnovnih skola bojkotirali film Posljednji let Petra Ginza oskarovca Branka Lustiga. Film koji je prikazan u Domu Hrvatske vojske pratila su samo tri ucenika.  Photo: Hrvo
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
08.10.2012.
u 21:28

Josipa Rimac prošli je tjedan izjavila da podržava bojkot, a sad pak naglašava da je Knin “multikulturalni i multietnički grad”

Nakon skandala koji se prošli tjedan dogodio u Kninu, kad su obje tamošnje osnovne škole bojkotirale projekciju filma “Posljednji let Petra Ginza” koju je organizirao Branko Lustig, gradonačelnica Knina Josipa Rimac pozvala je tog Oscarom nagrađenog producenta da se vrati u njezin grad kako bi zajedno ipak prikazali sporni film.

“Posljednji let Petra Ginza” na djeci razumljiv način govori o holokaustu, ali dio lokalnih dušobrižnika smatrao je da je riječ o protukatoličkom djelu. To se nezgodno poklopilo s informacijom da je Lustig dan prije u Zadru izjavio kako ne vjeruje u Boga jer smatra da on ne bi dopustio užase poput holokausta, što je bilo dovoljno da se kninsku djecu ne pusti u kino.

Krivi joj mediji

Gradonačelnica je tad, uz ogradu da film nije vidjela, izjavila da podržava bojkot svega što govori protiv katoličke vjere, pogotovu u “dominantno katoličkoj školi i sredini”. Sad pak naglašava da je Knin “multikulturalni i multietnički grad” te da za bojkot filma nisu krivi njezini sugrađani, nego mediji koji su stvorili negativnu atmosferu nakon Lustigova posjeta Zadru. Danas smo je nazvali da provjerimo je li Lustig prihvatio poziv, ali brzo nas je otpravila uz obrazloženje da sve piše u dopisu poslano medijima.

Prihvaća poziv

Branko Lustig danas je bio nešto raspoloženiji za razgovor pa je rekao da će poziv prihvatiti, ali tek nagodinu. – Sad više nemam vremena jer putujem u Ameriku, ali nagodinu ću posjetiti kninsku djecu i prikazati im obećani film. Ona nisu ništa kriva i ne trebaju biti uskraćena zbog nesporazuma s odraslima – rekao je strpljivi oskarovac, inače i sam preživjeli zatočenik Auschwitza, u kojem je skončao glavni lik filma “Posljednji let Petra Ginza”.

>> \'Bojkot filma zbog Lustigovih uvjerenja je nedemokratski!\'

>> Bojkot u Kninu: Samo tri školarca došla na Lustigovo predavanje

Komentara 15

SA
sargu123
21:44 08.10.2012.

Baš je naporan.

DU
Deleted user
21:48 08.10.2012.

U koga upireš prstom? Zašto? Zato jer nas došlovi stoljećima istrijebljuju a mi još postojimo? Zato jer konačno imamo Domovinu i želimo živjeti svoju vjeru? Ako ne poštuješ naše zašto bismo mi tvoje?

GR
grgazlatoper21
21:42 08.10.2012.

dogodine, tko živ ,tko mrtav...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije