DOBIT ĆE LOVCE Mirage 2000-5

Macron šalje Ukrajini borbene avione: 'Zelenski je frustriran, Biden je jako usporio isporuku F-16'

FILE PHOTO: France's Air Force Mirage 2000-5 fighter takes off during the NATO Baltic Air Policing Mission in Amari military air base
Foto: INTS KALNINS/REUTERS
1/3
07.06.2024.
u 10:58

Lovci Mirage 2000-5 su višenamjenski, jednokomponentni zrakoplovi razvijeni 1970-ih godina, a evoluirali su nakon prijelaza stoljeća

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je tijekom proslave Dana D u četvrtak da će Ukrajina dobiti nove zrakoplove. Macronu su se pridružili američki predsjednik Joe Biden, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi svjetski lideri kako bi obilježili 80. godišnjicu iskrcavanja više od 150.000 savezničkih vojnika na plažama Normandije u Francuskoj, 6. lipnja 1944. godine, što je označilo početak oslobođenja nacistički okupirane Europe tijekom Drugog svjetskog rata.

"Sutra ćemo pokrenuti novu suradnju. Ukrajini ćemo poslati lovce Mirage 2000-5 Ukrajini, proizvedene od strane francuskog proizvođača Dassault, te obučiti njihove ukrajinske pilote u Francuskoj," rekao je Macron u izravnom intervjuu za francusku televiziju pri kraju komemorativnih svečanosti. Macron je dodao da su ukrajinski dužnosnici, uključujući Zelenskog, zatražili od svih saveznika dodatnu pomoć za rat protiv Rusije, koji je započeo invazijom u veljači 2022. godine i koji mnogi stručnjaci već mjesecima smatraju pat pozicijom.

"Postoji izazov u kapacitetu," rekao je Macron, dodajući da ne želi eskalaciju, ali naglašavajući da se "mir" može postići samo ako se Ukrajina može obraniti. Macron je također rekao Zelenskom na ukrajinskom jeziku: "Mi smo tu i nećemo vas iznevjeriti", piše Newsweek. 

VEZANI ČLANCI: 

Lovci Mirage 2000-5 su višenamjenski, jednokomponentni zrakoplovi razvijeni 1970-ih godina, a evoluirali su nakon prijelaza stoljeća. "To je pomalo zanimljivo i odstupa od dugogodišnje pozicije 'samo F-16 za Ukrajinu'," rekao je umirovljeni pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Jeffrey Fischer za Newsweek nakon Macronove najave. "Ta pozicija je bila utemeljena na maksimiziranju korisnosti jedne platforme (jednog sustava obuke, logistike i održavanja)."

Fischer je od početka ruske invazije zagovarao da SAD treba poslati lovce F-16 Ukrajini, tvrdeći još prije više od godinu dana da bi zračna nadmoć Ukrajine mogla dovesti do "brzog završetka ovog rata." Fischer, koji je ponovio zabrinutost drugih da dodatno oružje nije Ukrajini donijelo značajne vojne prednosti, rekao je da je "pravo pitanje" što ukrajinski borci mogu učiniti na terenu ako im se pomogne modernijim zrakoplovima. "Iako vjerujem da postoji rizik za Ukrajinu da preuzme drugi tip lovca, također vjerujem da razumijem zašto to rade," dodao je. "Iskreno, Bidenova administracija je toliko usporila isporuku F-16 da je Zelenski frustriran i spreman preuzeti rizik povezano s uspostavljanjem sposobnosti drugog zapadnog lovca."

GALERIJA Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

FILE PHOTO: France's Air Force Mirage 2000-5 fighter takes off during the NATO Baltic Air Policing Mission in Amari military air base
1/29

Komentara 12

BR
bruno2110
11:48 07.06.2024.

Biden usporio isporuku F-16 , kao da će francuski zrakoplovi sutra stići . Trebat će najmanje godinu i pol do dvije godine kao i za F-16.

CR
crocro
13:04 07.06.2024.

Samo se nadam da nećemo poslati naš pristigli dio eskadrile Rafala, kao dar Ukrajini. Kao zalog sigurnosti da se to neće dogoditi, ne bih stavio ruku u vatru.

SE
Serengeti
11:38 07.06.2024.

Rusi na ratištu trenutno koriste svoju staru tehnologiju. Da je Ukrajina dobila sva oružja odmah situacija na terenu bi bila ista jer bi onda i Rusija koristili modernije naoružanje u Ukrajini. Ukrajina ne može pobijediti u ovom ratu, a nas se mic po mic uvlači u ovaj proxy rat. Onaj čiji su visoki potičari držali političke govore u Ukrajjini i dijelili kolače pučistima neka oni plaćaju taj proxy rat, a nas ostave na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije