Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NE MOGU NAPASTI NATO'

Vojni analitičar Ogorec: Rusija bi se u ratu s NATO-om vrlo loše provela, Putin to jako dobro zna

Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
07.06.2024.
u 10:05

NATO je ipak konglomerat zemalja koji ima daleko brojnije stanovništvo i operativne snage i jako puno toga što Rusija u ovom trenutku nema i teško da bi mogla dostići, kaže vojni analitičar

Vojni analitičar Marinko Ogorec izjavio je u emisiji "Studio 4" na HRT-u kako bi slanje NATO snaga u borbena djelovanja u Ukrajini značilo veliku eskalaciju sukoba. Naglasio je da dosadašnje poruke saveznika vode upravo u tom smjeru te da će se rat između Rusije i Ukrajine dalekometnim raketama nastaviti jer obje zemlje raspolažu sve većim brojem takvih sustava. Ogorec je istaknuo da je termin "crvena linija" nešto što ruski predsjednik Vladimir Putin često koristi.

"Termin crvena linija Vladimir Putin puno je dosad koristio. Koristi se uglavnom kada on smatra da je neka situacija koju sebi ne smije dopustiti i da bi u toj situaciji morao poduzeti neke drugačije mjere. Zna se koje su to mjere - upotreba nuklearnog oružja. Međutim, ruska doktrina je vrlo jasna. Ona kaže da će Rusija primijeniti nuklearno oružje kada bude ugrožen njen teritorij ili opstanak. Tako da je to situacija koja je zapravo - prava crvena linija," rekao je Ogorec. Komentirajući Putinove izjave kako ne želi napasti NATO, Ogorec je rekao: "To je razumljivo. Omjer snaga je takav da i potpuni laik vidi da bi se Rusija u ratu s NATO-om vrlo loše provela. NATO je ipak konglomerat zemalja koji ima daleko brojnije stanovništvo i operativne snage i jako puno toga što Rusija u ovom trenutku nema i teško da bi mogla dostići. U tom segmentu bi moglo doći samo do nuklearne razmjene. Rusija ne može napasti NATO i ja sam siguran da Putin to jako dobro zna."

Ogorec je naveo da Ukrajina i Rusija sve više koriste svoje dalekometne sustave te da će se ta kampanja nastaviti. "Najvjerojatnije da. I jedna i druga zemlja sada sve više raspolažu dalekometnim sustavima i koriste ih maksimalno kako bi napadali ciljeve protivnika po dubini. To je razumljivo i faza rata kao što je svojevremeno bio iračko-iranski rat koji je na kraju i završio u toj fazi," rekao je.

VEZANI ČLANCI: 

Ipak, Rusija je i dalje u prednosti kada se radi o industrijskim kapacitetima i ljudstvu. "Trenutno je Rusija u prednosti, demografski je jača od Ukrajine te ima jače oružane potencijale, a rat je uvijek pitanje matematike," kazao je Ogorec. "U ratu pobjeđuje onaj koji zadrži motivaciju puno veću od protivnika," dodao je. Ogorec je naglasio kako bi se slanje NATO-ovih vojnika u Ukrajinu moglo očekivati sudeći po izjavama zapadnih čelnika. "To bi se moglo očekivati, barem po izjavama čelnika zapadnih zemalja i NATO članica da bi se njihovi efektivi mogli uključiti u ta borbena djelovanja. To bi bila zabrinjavajuća eskalacija u ovom ratu," upozorio je.

Govoreći o Poljskoj i baltičkim državama, ustvrdio je kako će one nastaviti jačati svoje obrambene kapacitete te komentirao gradnju zida prema Bjelorusiji. "Najvjerojatnije hoće, to je njima u interesu. Sada su dobili dobar razlog da svoje obrambene potencijale pokažu na tom dijelu," rekao je Ogorec. "Što se tiče zida, on ne ulazi u tu kategoriju. On je namijenjen za ilegalne migrante," objasnio je.

Komentirajući mirovni summit koji se organizira u Švicarskoj, Ogorec je kazao kako to neće biti prava mirovna konferencija. "Možemo je zvati kako hoćemo, ali to neće biti mirovna konferencija. Ako ne pozovete jednu od ključnih zemalja koja bi tu trebala sudjelovati - tu nemate mirovne pregovore," rekao je. "To neće biti ni skup dobrih želja. To će biti samo još jedan pokušaj Zelenskog da konsolidira svoje saveznike i dobije što mu treba. Postoji velika mogućnost da se saveznici konsolidiraju oko slanja vojnika u Ukrajinu," dodao je.

Ogorec je komentirao i jučerašnji susret čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika i Vladimira Putina koji je rekao da će nastaviti poštovati Daytonski sporazum. "To je bilo za očekivati. Putin isto tako kalkulira što mu je u određenoj opciji i interesantno. Misli da može zadržati određenu distancu dok mu to bude trebalo," rekao je Ogorec. Osvrnuo se i na incident kada je Dodik pokušao poljubiti Putina tri puta, a ovaj je to odbio. "To je situacija koja se događa u takvim okolnostima. Za Dodika, ja vjerujem - neugodno," naglasio je Ogorec. Govoreći o zatvaranju konzularnih predstavništava za Poljsku i Sloveniju u Rusiji, Ogorec je kazao kako je to "oblik diplomatskog komuniciranja". "To nije skandal, ali je jedan od oblika diplomatskog komuniciranja," zaključio je.

GALERIJA Zmajevi zubi u Ukrajini postavljeni kako bi spriječili prodor Rusa

Ruska vojska
1/18

Komentara 3

Avatar Cera
Cera
20:15 07.06.2024.

Realno nit volim Ruse a ni Amere koji su u našem ratu slikali nas na položajima i prodavali slike srbima koji su nas na tim mjestima onda dobro izgranatirali. S tim u vezi oba su da narod nije važan a analitičaru poručujem da ne postoji rat između ova dva već kraj čovječanstva današnjeg ili početak tisućljetne nuklearne zime.... Kome je jasno o čemu pričam zna sve a oni koji nemaju pojma i dalje će se busati u prsa i vikati da su neki Putinofili.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:59 07.06.2024.

Hajde, neka su i profesori ONO i DSZ došli na svoje.

SS
sokac sa drave
16:37 07.06.2024.

Ogorec jos uvjek misli da su rusi u ratu sa nato-zemljama kojih ima negdje tridesetak.Ako dodje do rata sa nato zemljama onda treba objektivno kazati da i rusi imaju svoje prijatelje i nece oni sami protiv sake jada propalog nato saveza.Jedan poznati politicar je nedavno izjavio da smo mi nato jako jadni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije