Poljoprivreda

Mali proizvođači mlijeka držat će 80 posto mljekare

krava
Marko Jurinec/Večernji list
14.07.2010.
u 14:55

Jedan posto udjela vrijedi 9500 kuna, a svako gospodarstvo može imati najviše pet posto

Varaždinska županija, gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Klenovnik i Bednja odlučile su poljoprivrednicima i obiteljskim gospodarstvima prodati svoje udjele u tvrtki Domaće mlijeko. Tvrtka je osnovana potkraj 2008. godine, radi otkupa mlijeka od malih proizvođača i očuvanja stočnoga fonda.

Vodila bi mini mljekaru i plasirala svježe mlijeko, svježi i polutvrdi sir te vrhnje na tržište. Zemljište za gradnju mini mljekare u ivanečkoj industrijskoj zoni otkupljeno je, a postoje i svi potrebni dokumenti i dozvole. Investiciju, koja je 12 milijuna kuna, osnivači su namjeravali pokriti državnim novcem, novcem iz IPARD programa i kreditom, no ima teškoća.

- Uvjeti natječaja su se promijenili tako da županija, odnosno općine i gradovi mogu biti vlasnici samo 25 posto udjela u tvrtki. Kako bismo se mogli prijaviti na natječaj, odlučili smo prodati svoje udjele u Domaćem mlijeku i malim proizvođačima ponuditi 80 posto vlasništva - rekao je jučer varaždinski župan Predrag Štromar.

Inače se i planiralo da mali proizvođači preuzmu tvrtku, ali tek nakon pet godina, kada bi tvrtka stasala i normalno radila. Ovako je postupak ubrzan. U Varaždinsku županiju stiglo je pismo namjere nekoliko gospodarstava koja su spremna kupiti dio udjela, a javni poziv bit će objavljen idući tjedan.

- Rok za prijavu je 1. rujna, no prijave će biti obvezujuće, kako bismo znali na koliko ljudi možemo računati. Jedan posto udjela vrijedi 9500 kuna, a svako gospodarstvo može biti vlasnikom najviše pet posto udjela, tako da je granica 47.500 kuna - rekao je v.d. direktora Domaćeg mlijeka Dragutin Vincek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije