Manifestacija znakovitog i simpatičnog naziva Popi' i pojedi počinje ovog vikenda u Vrbniku. To je već četvrta takva manifestacija a sastoji se od nekoliko eno-gastro priredbi u srpnju i kolovozu. Zajedničko im je da promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od grožđa, uz pripadajuće običaje. Organizatori, Općina Vrbnik, TZO Vrbnik i Udruga žlahtina stranim i domaćim gostima i mještanima žele omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko popularnom vinu žlahtina.
Prva je priredba trodnevni Festival žlahtine s Danima otvorenih podruma; počinje u petak na kopnu, od 16 do 21 sat u vinariji Pavlomir pokraj Novog Vinodolskog. U subotu od 16 do 21 sat podrume otvaraju vinarije PZ Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar vinarija, PZ Gospoja - Toljanić, Obrt Šipun, Vinar Petar Čubranić i sinovi i Vinarija Nada. Mogu se obići i turističkim, za ovu prigodu vinskim vlakićem. U subotu i nedjelju navečer zabava je u središtu grada, uz folklor i glazbu.
U nedjelju se slavi tzv. Razgon, stari pastirski običaj u povodu puštanja ovaca na slobodnu ispašu, prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla. Održat će se radionica filcanja vune Udruge „Ruta“ iz Cresa, a na brojnim štandovima bit će mali sajam autohtonih proizvoda: ovčji i kozji sir, maslinovo ulje, med i proizvodi od meda, proizvodi od vune, smokve, tjestenina, suhomesnati proizvodi, eko sirupi i pekmezi, suveniri, nakit...
Popi' i pojedi nastavlja se Danima šurlica od 13. do 20. srpnja. Riječ je o poznatoj vrbničkoj tjestenini koju će nuditi brojni restorani spravljenoj na različite načine a prvog i zadnjeg dana moći će se kušati i na štandovima na glavnim gradskim trgovima. Dakako, i opet uz lokalna vina. Ljeto zaključuju Dani vina otoka Krka 29. i 30. kolovoza, manifestacija koja se održava već 11. put, a uz lokalne vinare gostuju i vinari iz drugih županija.
>> ivatine dovele u Zagreb Stingova toskanska vina!