njemačka Jamajka

Manjinska vlada ili izbori

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.11.2017.
u 09:33

Završili su pregovori, a stavovi potencijalnih koalicijskih partnera toliko su udaljeni da gotovo nitko ne vjeruje u dogovor. Tome se raduju u AfD-u

Noć odluke za Angelu Merkel”, “Najteži dani u političkom životu Angele Merkel”, “Sedam oraha koje moraju slomiti lideri Jamajka-koalicije”, “Pad Jamajke”, neki su od naslova u njemačkim medijima koji su jasno pokazali da je vjerojatnost formiranja “Jamajka-koalicije” između CDU/CSU, liberala (FDP) i Zelenih gotovo nikakva nakon jučer završene prve runde pregovora.

Previše točaka neslaganja

Kao glavne točke prijepora Bild navodi poreze, financije i stambenu politiku, zatim stavove o borbi za zaštitu okoliša i klimatskim promjenama, pitanje migranata, prometa, unutarnje politike, sigurnosti i zakonodavstva, pitanje obrane te u konačnici pitanje odnosa i statusa Njemačke unutar Europske unije.

Analitičari kažu kako bi se oko nekih od navedenih točaka poput prometa ili zaštite okoliša još i mogli dogovoriti, no o pitanju migranata, poreza, obrane, pa i odnosu unutar i prema EU dogovor je gotovo nemoguć. Točnije, dogovor bi od svih strana tražio velika odricanja od programa najavljenih u predizbornoj kampanji, na što nijedna opcija, izgleda, nije spremna.

Maratonski pregovori su okončani, a kancelarka Angela Merkel inzistirala je na tome da se sve prijeporne točke, o kojima postoje različiti stavovi, ali je dogovor moguć, sastave u dokument na maksimalno deset stranica koji će svaka strana u pregovorima predstaviti i dati na raspravu i odlučivanje svojim strankama.

Angela Merkel
1/7

– Mislim da je unatoč velikim razlikama dogovor nadomak ruke. Mislim da je uspjeh moguć – rekla je Angela Merkel.

– Nad Jamajkom se upravo nadvio uragan – kontrirao je šef pregovarača FDP-a Wolfgang Kubicki.

– Iz kuta Zelenih rezultat je 0:10 – kazao je Jürgen Trittin, pregovarač stranke Zeleni.

Zeleni također poručuju kako se do koalicije ne dolazi metodom pritisaka, i to pogotovo ne preko noći, te da se njihovi stavovi i zahtjevi neće promijeniti u jednoj “noći dugih noževa” – kako je to opisala njihova čelnica Katrin Göring-Eckardt.
Der Spiegel piše da su sindikati i FDP i dalje oprezni optimisti nezadovoljni činjenicom da se ispred postizanja dogovora i dalje nalazi “brdo problema”.

Sudeći, dakle, prema stavovima predstavnika sudionika u pregovorima, Jamajka-koalicija vrlo je daleko od formiranja, a ako pregovori dožive svoj konačni fijasko, ostaju dvije realne opcije. Prva je stvaranje nove velike koalicije “GroKo”, CDU/CSU i SPD-a koja je i dosad vladala Njemačkom, no to bi prema mišljenju većine analitičara bila vatrogasna mjera koja ne bi izdržala do kraja mandata. Osim toga, u SPD-u svi ključni igrači na čelu s Martinom Schulzom jasno su poručili kako SPD odlazi u oporbu te kako velike koalicije neće biti.

Drugi scenarij su novi parlamentarni izbori na kojima bi prema posljednjim anketama CDU/CSU dobio 30 posto glasova, što je pad od gotovo 3 posto u odnosu na izbore u rujnu, SPD je s 20,5 skočio na 22 posto, dok bi desni AfD dobio 13 posto glasova, odnosno 0,4 posto više nego na prošlim izborima. FDP dobiva 11, a Zeleni i Linke po 10 posto glasova. SPD-u bi novi izbori bili po volji jer se nadaju puno boljem rezultatu jer su definitivno raskrstili s CDU-om i Angelom Merkel.

Izbori u roku od 60 dana

Ako do dogovora ne dođe, potezi su u rukama njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera koji na raspolaganju ima dvije mogućnosti. Jedna je da ponudi kancelarki Angeli Merkel sastavljanje manjinske vlade, što bi je primoralo na skupljanje parlamentarne većine uoči izglasavanja svakog pojedinog zakona u Bundestagu. Druga je mogućnost raspuštanje Bundestaga i raspisivanje novih izbora u roku od 60 dana, što bi bio prvi takav slučaj u njemačkoj povijesti. Od ovog drugog scenarija najviše bi koristi imao najvjerojatnije AfD koji bi na krilima nezadovoljstva propalih pregovora dobio dodatne glasove.

Komentara 6

ST
stefj
10:16 17.11.2017.

He, he, kad se malo zagrebe zeleni su crveni odmah ispod površine, a ekologija im je najmanje bitna...

DU
Deleted user
11:13 17.11.2017.

Zelenima su samo bitni migranti i boli ih ona stvar za Nijemce. Hvala Bogu da buju izvisili!

Avatar Vukomerec
Vukomerec
12:58 17.11.2017.

Kad bi Njemačka imala zdravu političku scenu, Zeleni ne bi bili izabrani u Bundestag, a kamo li pregovarali o ulasku u Vladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije