'AGROKOR 2'

Maras: Tražit ću osnivanje povjerenstva koje će se baviti upravljanjem Ante Ramljaka

Gordan Maras
Foto: Robert Anić/PIXSELL
31.01.2018.
u 15:21

Pod okriljem HDZ-a i lex Agrokor sada su se našli domaći konzultanti koje je Ramljak angažirao, a oni u kratkom razdoblju zaradili ogroman novac.

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, HSLS-ov Darinko Kosor najavio je da će u iduća dva tjedna sazvati tematsku sjednicu o Agrokoru na koju će pozvati posebni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak te potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Komentirao je i visoke iznose koje Agrokoru fakturira tvrtki Taxo Management iz koje je Ramljak došao te ustvrdio da je to sigurno u skladu sa zakonom, dok SDP-ov Gordan Maras najavljuje novo istražno povjerenstvo jer su se pod okriljem HDZ-a i lex Agrokor našli domaći Ramljakovi konzultanti koje su u kratkom razdoblju zaradili ogroman novac.

Kosor kaže da je kao predsjednik Odbora za gospodarstvo bio prošli utorak kod premijera Andreja Plenkovića.

- Dao sam inicijativu za tematsku sjednicu na koju bi pozvali i Dalić i Ramljaka i premijer se s tim složio. Ta će tematska sjednica biti u iduća dva tjedna. Očekujem da na Ramljak na njoj kaže što se radi u Agrokoru, kako teče proces nagodbe s dobavljačima i velikim financijskim institucijama. Sjednica će biti otvorena i za zastupnike koji nisu članovi Odbora i svi će oni moći postavljati pitanja Martini Dalić i Ramljaku – kazao je Kosor. Komentirajući Agrokorov angažman tvrtke iz koje je Ramljak došao na mjesto izvanrednog povjerenika, kaže kako sumnja da bi Ramljak napravio nešto što nije u skladu sa zakonom.

- Pitanje je moralne razine da radi s firmom u kojoj je možda ranije radio. Nemam točne podatke, ali vjerujem u to što su mediji objavili. Znali smo na početku tog procesa da to neće biti jeftino. Članovi dotadašnje uprave, povjerenik i njegovi savjetnici sigurno nisu kao pojedinci osposobljeni da riješe sve probleme i morao je angažirati stručne konzultantske kuće i odvjetničke urede. To je uobičajena praksa svugdje u svijetu. Povjerenik je imao dva izbora, da angažira suradnike iz Hrvatske ili iz inozemstva, što bi nas koštalo još tri puta više nego hrvatski odvjetnički uredi i savjetnici – kaže Kosor.

SDP-ov Gordan Maras pak najavljuje novo istražno povjerenstvo koje će se baviti upravljanjem Ramljaka Agrokorom.

- Pod okriljem HDZ-a i lex Agrokor sada su se našli domaći konzultanti koje je Ramljak angažirao, a oni u kratkom razdoblju zaradili ogroman novac. Ako pomnožite, lako je izračunati da Texo Management godišnje dobiva 10 milijuna kuna. Samo treba pitati koji je slični posao Texo Management obavljao i kome je takve iste fakturirao prije nego što je počeo raditi za Ramljaka i Agrokor, i onda ćemo dobiti odgovor je li to nešto normalno i uobičajeno ili nenormalno. Mislim da je zbog situacije s dobavljačima nužno pomno razmotriti Ramljakovo upravljanje Agrokorom kako bi se vidjeli cure li novci za koje garantira Republika Hrvatska u privatne džepove u ovako visokim iznosima. Riječ je, dakle, o deset milijuna kuna godišnje, a hrvatska država iza toga stoji zakonom – iza Agrokora, ali i iza svih štetnih odluka koje donosi Agrokor. Ako se netko sutra usudi tužiti Agrokor, Hrvatska koja je donijela zakon će morati stati iza toga i garantirati novcem poreznih obveznika – smatra Maras.

Ne znam, kaže, jesu li ostali primijetili da je u fakturama koje su iscurile u javnost i pripremanje izvještaja za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, i nekih desetak aktivnosti tijekom tjedna vrijede 200 tisuća kuna.

- Procijenite je li realno da se to toliko plati ili je riječ o izvlačenju velikog novca iz Agrokora na ime faktura u tvrtke koja toliki novac nikada nikome nije naplatila. U 2015. Taxo Management imao je prihod 2,4 milijuna kuna, a sada kada je njihov prijatelj Ramljak došao u Agrokor počeli su preko konzultanta koji za njega radi dobivati tolike naknade. Na mjestu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zapitao bih se o čemu se tu radi, a kao saborski zastupnik angažirat ću se da se ide s novim zahtjevom za osnivanje istražnog povjerenstva, tzv. Agrokor 2, koje će se baviti upravljanjem Ante Ramljaka, odnosno, ovakvim konzultantskim ugovorima na koje je otišlo preko 500 milijuna kuna u jednoj godini, a država, odnosno, Andrej Plenković i Martina Dalić imenovanjem Ante Ramljaka stoje iza toga – poručio je Maras.

Komentara 26

DR
droza
20:03 31.01.2018.

Budući da je Maras stekao "neprocijenjiva" radna iskustava u svom životu, zasigurno je upravo on taj koji bi restrukturiranje Agrokora riješio u hipu. Na to ukazuju i njegovi nemjerljivi dosezi dok je obnašao dužnost ministra, a kojih se, na žalost, nitko ne sjeća.

DU
Deleted user
17:53 31.01.2018.

ovo sto se dogadja u agrokoru je otimanje i lov u mutnom jos malo pa nestalo.....

DU
Deleted user
19:13 31.01.2018.

To sve sto su naucili na team buildingu ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije