POVEĆANJE NAKNADE

Dalić potvrdila da će cijena struje rasti, no tvrdi da će računi biti na razini nižoj nego lani

Martina Dalić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
30.08.2017.
u 22:24

Prema izračunima povećanje cijene struje za prosječni račun iznosit će 20 kuna

Gošća središnjeg Dnevnika HRT-a bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je potvrdila da će sutra poskupiti naknada za obnovljive izvore energije što će rezultirati povećanjem cijene struje.

- Nažalost sutra ćemo morati povećati naknadu za obnovljive izvore energije (OIE), a rezultat će biti i određeno povećanje cijene struje. Prema izračunima povećanje cijene struje za prosječni račun iznosit će 20 kuna, što u kontekstu smanjenja PDV-a za struju početkom godine zadržat će račun za struju za građane na razini nižoj nego lani, rekla je Dalić.

Ministrica Dalić dodala je kako ona osobno ipak nije zadovoljna tom odlukom, ali da Vlada mora poštivati sklopljene ugovore.

- Prošlih godina sklopljen je veliki broj ugovor za OIE. Suma tih ugovora zahtjeva značajne poticaje koji se ne mogu financirati iz dosadašnje naknade. To je zahtjevalo da se tijekom prošlih godina postepeno povećava nakanada za OIE, što protekle Vlade nisu učinile. Upravo kako bi se mogle ispunjavati obveze države iz tih ugovora moramo povećati naknadu za OIE. Nisam osobno, kao i svi drugi članovi Vlade, zadovoljna što takvu odluku moramo donijeti, no moramo poštivati ugovore, kazala je Dalić.

Dalić se osvrnula na gospodarski rast te utjecaj Agrokora.

- Rezultat pokazuje da gospodarski rast ubrzava. Gospodarska aktivnost se nalazi pod utjecaj sezonskih elemenata (raspored praznika, neke industrije ne rade punim kapacitetom), a kad bismo to uklonili onda bi bilo riječ o rastu od 3,3%. Kad govorim o utjecaju Agrokora onda posjećam da sve procjene koje su napravljene početkom godine napravljenje su kad kriza Agrokora nije uzimana u obzir od strane ekonomista., zaključuje Dalić te dodaje kako bismo da nije bilo tog postpuka bili u puno lošijoj ekonomskoj situaciji.

Komentara 21

DU
Deleted user
22:48 30.08.2017.

Opet nasmijana i nasmrkana

MI
mislav22
22:39 30.08.2017.

samo ti suti licemjerko Dalicka. Tebi svaki pametan covjek nevjeruje niti ono sta ti vidi u rukama.

NE
Nexo
22:58 30.08.2017.

Koja ovo nakaza od zene,tko to moze je...,ima dobar zeludac.Ali zato ona nas sve redom gu..i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije