U Belici i ove zime ružna slika - tone krumpira pobacane su na okolne
deponije, njive i pašnjake! Gomolja koji nije zadovoljavao uvjete koje
propisuju pakirnice i otkupljivači, pa ga nisu uspjeli prodati, neki se
proizvođači rješavaju na najjednostavniji način.
Nema ga tko preraditi
Proizvođači kažu da u Međimurju nema tvornice koja bi ga preradila, a
ni stoke koja bi ga pojela, jer je stočni fond smanjen. Snižavala se i
cijena krumpira, od 1,75 kuna za kilogram pala je isprva na kunu i pol,
a danas je 1,2 kune. Kako kaže Dragutin Taradi, predsjednik Udruge
proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja, neki cijenu sami snizuju
na samo kunu. Ako krumpir bude stajao manje od kune kilogram, troškovi
proizvodnje bit će veći od prodajne cijene.
- Odlaganje otpadnog krumpira na deponij je zabranjeno. U okolici
Belice vidio sam istovaren krumpir na više mjesta, i to na pašnjacima i
oranicama, što je vrlo ružno. Ima ga dosta, a trulog najmanje. Najviše
je onoga koji se zbog neadekvatnog skladištenja zamrznuo. Takav bi se
mogao u tvornici preraditi u pire ili u špirit - istaknuo je Taradi.
Nekada su takav krumpir odvozili u Domžale, u Sloveniju, gdje se
prerađivao. Na tržištu trenutno postoji višak krumpira, a prodavat će
se još barem tri mjeseca. Krumpir se ne može koristiti kao robna
rezerva, kao pšenica i kukuruz, on se jednostavno mora potrošiti.
Najbolje su prošli proizvođači koji su imali dogovoren otkup s
pakirnicama i dobro ga uskladištili prije otkupa.
- U ovoj godini proizvođači koji će imati zasađeno krumpirom više od 10
hektara, upisat će se u fitoplanktonski upisnik, a sljedeće će godine
to morati učiniti svi proizvođači - kaže Dragutin Taradi.
Zaštita skuplja 20 posto
Sadnja krumpira počet će za otprilike mjesec dana, bude li povoljno
vrijeme. Proizvođači se žale da su cijene zaštitnih sredstava porasle
više od 20 posto! Bit će, kažu, ovo još jedna teška godina.
Damir Mesarić: To je ekocid!
Osuđujem ponašanje pojedinaca koji na krivi način rješavaju svoje probleme, tako da bi posljedice mogli imati i drugi. Moguće je širenje štetnika i zaraznih bolesti pa se taj postupak može nazvati ekocidom. Zbog njih bismo mi, ostali proizvođači, mogli imati problema - kaže Damir Mesarić, proizvođač merkantilnog krumpira iz Belice. (mz)