Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jamstvo za poštenje

Menadžer si u HEP-u? Onda potpiši da ne kaniš krasti!

\'zagreb, 26.03.2002. hep -  trafostanica zerjavec - pocetak radova snimio patrik macek\'
Patrik Macek/PIXSELL
11.02.2011.
u 09:19

Menadžeri u Hrvatskoj elektroprivredi moraju potpisati da su lani poštovali zakon i da će to činiti i ove godine. A to nema nikakvo pravno značenje...

Svi direktori, šefovi, odnosno oni na rukovodećim položajima u HEP-u, ukupno 1200 ljudi, moraju potpisati izjavu kojom jamče da u 2010. godini nisu krali, muljali... i da to neće činiti ni ove godine!

HAC bez te izjave

Službeno je to izjava o povjerljivosti i nepristranosti u kojoj piše: "u prethodnoj 2010. godini sve sam poslove obavljao u skladu s pozitivnim zakonima, podzakonskim propisima... djelujući pritom potpuno objektivno, neovisno i nepristrano..." U HEP-u se opravdavaju kako obveza potpisivanja takve izjave proizlazi iz Vladina antikorupcijskog programa, a oni su je sad odučili provesti. No posve je apsurdno da zaposlenici takvo što potpisuju kada ta izjava nema baš nikakvu pravnu valjanost, a obveza poštovanja zakona i akata društva proizlazi iz ugovora o radu na koji je svaki zaposlenik stavio svoj potpis. No čini se da je HEP možda i jedino javno poduzeće u kojem rukovodeći kadar treba poštenje jamčiti takvom izjavom. Šefovi u Hrvatskim autocestama, također javnom poduzeću poznatom po različitim marifetlucima, na koje se također odnosi antikorupcijski program, takvu izjavu nisu morali potpisati. U HAC-u su objasnili kako to nije bilo potrebno jer je poštovanje zakona propisano ugovorom o radu, antikorupcijskim programom, odnosno aktima prema kojima u toj tvrtki rade.

Sada se pak nametnulo pitanje je li se u borbi protiv korupcije otišlo u krajnju banalizaciju tog procesa, pa se i izjave u stilu "časne pionirske riječi" smatraju primjerenim oružjem u toj bitki. Josip Kregar, profesor s Pravnog fakulteta, pozdravlja to što se u HEP-u želi podići etičnost poslovanja, ali ističe kako su pravne posljedice takve izjave iznimno slabašne. Objašnjava kako će izjavu o poštovanju zakona potpisati i oni nečiste savjesti, zbog straha od otkaza i sl., a to što je netko i potpisao takvo što ne amnestira ga od eventualna nepoštovanja zakona.

– Budući da živimo u ne baš poštenu društvu i s obzirom na sve što se događa, u javnim poduzećima sada se boje i vlastite sjene – kaže Kregar. Nitko ne želi preuzeti odgovornost, nastavio je, pa se i uprava ograđuje tako da rukovodstvo potpisuje izjave koje nemaju pravni značaj.

Ograda uprave

Odvjetnik Branko Šerić pak smatra kako je potpisivanje izjave o povjerljivosti i nepristranosti pomalo paranoičan postupak vodstva HEP-a koje smatra da je sebe izuzelo od odgovornosti ako im zaposlenici potpišu da su radili u skladu sa zakonom.

– Uprava se time ograđuje kao da nije dužna kontrolirati svoje zaposlenike – objasnio je Šerić. U samom HEP-u, među direktorima koji moraju staviti svoj potpis na "deklaraciju o poštenju", taj je potez izazvao podsmijeh, ali i uvrijeđenost jer se unaprijed moraju opravdavati da ne kradu, da poštuju zakone...

Komentara 49

MU
MuBarak
09:52 11.02.2011.

A gdje se potpisuje, ja sam spreman i olovku sam zašiljio.

Avatar pupoljak
pupoljak
10:46 11.02.2011.

A što ćemo napraviti sa Suzaninim potpisom vrijednim naj manje, tako istraga kaže, cca 600 milijuna kunića?????????? Kaj to ide ad acta???????????? Po njihovoj staroj zajedničarskoj \" idemo dalje\", a sada po novoj \"čistih ruku\"??????????

LU
Lujo123
10:05 11.02.2011.

- 11.02.2011. u 10:03h vucko je napisao/la: vucko, kaj si ti opal s kruške?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije