Sve vezano uz Michelinove inspekcije obavijeno je velom tajnosti pa je prva zvjezdica nekom hrvatskom restoranu, ona iz veljače rovinjskom “Monteu”, bila iznenađenje.
U tajnosti protječe i najnoviji posjet Michelinovih inspektora Hrvatskoj. Čak ni rijetki uključeni u priču s hrvatske strane ne znaju jesu li Francuzi već obavili sve zbog čega su došli ili su tek pri kraju i još uvijek u Hrvatskoj. Kakav će pak biti ishod ovog posjeta, može li se još neki restoran nadati zvjezdici, hoće li se lista od tridesetak lokala koji su dobili Michelinovu preporuku u prvom navratu skratiti ili možda i produljiti, pitanja su na koja vjerojatno još koji mjesec nećemo dobiti odgovor. Budući da su zvjezdica “Monteu” i preporuke ostalima stigle u veljači, sličan se tajming očekuje i sada.
Odlična sezona
Službene potvrde nema, ali pretpostavlja se da se na popisu Michelinovih inspektora, uz “Monte” i tridesetak restorana s njihovom preporukom, nalaze i neki novi objekti. Tim više što se u prvom valu na tom popisu nije našao nijedan restoran, recimo, s Kvarnera ili splitskog područja, gdje zasigurno ima vrhunskih restorana. Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević otkriva kako je predstavnicima Michelina predložio da, mimo “Montea” i desetak istarskih restorana koji su u veljači dobili preporuku, u Istri obiđu još deset restorana i šest konoba.
– Ali, naravno, ne znamo koje su na kraju restorane izabrali za obilazak ni jesu li uvažili našu preporuku – kaže čelnik TZ-a Istre, . Ni u rovinjskom “Monteu”, koji je Michelinova zvjezdica uvela u visoko društvo oko dvije tisuće restorana diljem svijeta, ne znaju je li ih i kada u posljednje vrijeme Michelinova inkognito inspekcija posjetila. Prezadovoljni sezonom, kažu da je turizmu ove godine sve išlo na ruku.
– Sezona je praktički svima bila odlična. Mi smo prvi put zaposlili osobu samo da nam dočekuje goste, a mnoge smo, nažalost, morali i odbiti. Vjerujem da bi sezona bila odlična i bez zvjezdice, a ovako je sve zasigurno bilo još intenzivnije, moćnije – kaže vlasnik “Montea” Danijel Đekić. Kako bilo, rezultati Michelinove inspekcije očekuju se s nestrpljenjem. Poznavatelji gastronomskih prilika u europskim razmjerima kažu pak da Michelin zbog jedne zvjezdice ne bi ni dolazio, da sigurno ozbiljno prate još neke restorane i da vrijedi biti optimist.
Michelin ima posebne kriterije za dodjelu zvjezdica. Prvo ih naucite pa se onda javite. To su teski kriteriji, sve podrazumjevaju , ne samo ono sto je u tanjiru. Njihovog "inspektora" nikada necete prepoznati, obicno dolazi sam i nikada prije ga niste vidjeli. A gazdu stavlja u teske neobicne situacije i biljezi njegove reakcije. Vazan je prijem, usluga , WC, cistoca, cak i razmak izmedju stolova, zbog intimnosti razgovora ... Osobno mislim da mi za to jos nismo zreli . Kod nas su jos "menze", ne restorani .