U rimskom restoranu Idylio by Apreda, u srcu Vječnog grada, je održana ekskluzivna „4 hands dinner“ večera u organizaciji najpoznatijeg globalnog gastro vodiča Michelin i Hrvatske turističke zajednice. Za eno-gastronomski doživljaj bili su zaduženi Marijo Curić, chef restorana 360 u Dubrovniku te Francesco Apreda, chef restorana domaćina, oba s prestižnom Michelinovom zvjezdicom.
Među brojnim uzvanicima koji su imali priliku uživati u bogatstvu raznolike hrvatske i talijanske eno-gastronomije ističu se partneri i predstavnici talijanskog turističkog sektora, predstavnici medija, kao i popularni blogeri te infulenceri specijalizirani za putovanja i gastronomiju. Tako su među uzvanicima bili i Ivana Jelinić, direktorica Talijanske nacionalne turističke zajednice (ENIT), Alessandro Onorato, pročelnik za turizam, evente i sport Grada Rima, Giuseppe de Martino, direktor hotela St. Regis Roma, koji je ujedno i jedan od najpoznatijih direktora luxury hotela u cijeloj Italiji, prisutni su bili i predstavnici aviokompanije Vueling, brodara SNAV te mnogi drugi. Večeri je prisustvovao i Jasen Mesić, veleposlanik RH u Italiji.
- Prezentacija hrvatske gastronomije u jednom od najpoznatijih rimskih restorana znači puno za promociju i vidljivost Hrvatske na talijanskom tržištu. Kada tome pridodamo činjenicu da je partner ove večere bio Michelin, možemo zaključiti kako je naša gastronomija vrlo cijenjena u stručnim krugovima te među vrhunskim poznavaocima kulture pripreme hrane - kazala je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.
Hrvatski chef Mario Curić, ponosan što je imao priliku promovirati hrvatsku gastronomiju u Italiji, kazao je kako je posebna privilegija bila to odraditi 'na tako lijepom mjestu i u društvu vrhunskih poznavaoca gastronomije'. Inače, hrvatski chef pripremio je, među ostalim, višku pogaču u predjelu, skušu koja je bila osnova glavnog jela, a za desert pripremio pannacottu od grejpa s kikirikijem i sladoledom od marakuje.
- S velikim zadovoljstvom ističemo kulinarska čuda Hrvatske, što potvrđuju i naši poznati inspektori koji su iz godine u godinu zadivljeni predanošću lokalnih chefova, koji teže visokokvalitetnoj pripremi hrane. Hrvatska može biti vrlo ponosna na svoje kulinarsko naslijeđe koje ju definitivno svrstava među kvalitetne eno-gastronomske destinacije i dragulje koje približavamo našoj zajednici međunarodnih gurmana i putnika - poručili su predstavnici Michelinovog vodiča. Na meniju su, dakako, bila i jela talijanskog chefa Francesca Aprede koji je za predjelo pripremio tempuru od prepeličjih jaja i hrskave dagnje, dok je za glavno jelo koristio kamenice, morskog ježinca i sipu.
- Jako mi je drago što sam baš ovdje u Rimu imao priliku ugostiti chefa Marija Jurića iz 360 Dubrovnik. Uvijek je vrlo obogaćujuće pozvati međunarodnog kuhara u moju kuhinju jer tako možemo otkrivati nove tehnike i načine korištenja namirnica - zaključio je Apreda. Inače, da podsjetimo, u Hrvatskoj se trenutno nalazi deset restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, dva sa zelenom Michelin zvjezdicom, a 12 ih nosi oznaku Bib Gourmand tog slavnog gastro vodiča. Broj Michelinovih restorana u Hrvatskoj stalno raste od 2017., kada je prvi dobio svoju zvjezdicu. Objava rezultata Michelinovih inspektora u Hrvatskoj za 2023. očekuje se u lipnju.
>> VIDEO Propusnice, maske i prazne ulice: Prisjetite se kako je izgledao život u doba korone