Službeni posjeti

Milanović u Francuskoj, Josipović u Vatikanu i Srbiji

Ivo Josipović i Zoran Milanović
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.10.2013.
u 14:39

Nakon Stjepana Radića predsjednik Ivo Josipović prvi je hrvatski državnik koji će govoriti u Skupštini Republike Srbije

Odmah nakon proslave Dana neovisnosti predsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović pakiraju kofere. Josipović će 10. listopada biti u Vatikanu, u prvom službenom posjetu novome papi Franji. Pola sata tête-à-tête razgovora s papom bit će prigoda za upoznavanje i razmjenu stavova i svjetonazora koji su, vjeruju organizatori Josipovićeva putovanja u Rim, podudarni, posebno o pitanju tolerancije i socijalne osjetljivosti.

Zahvala Vatikanu

Budući da Hrvatska nema nijedno otvoreno pitanje s Vatikanom, predsjednik Josipović papi Franji izrazit će zahvalnost za sve što je Vatikan u protekle 22 godine, otkad je Hrvatska neovisna, učinio za nas. Predsjednik će razgovarati i s državnim tajnikom Tarcisijem Bertoneom.

Govora će biti o tehničkim pitanjima poput smanjenja osoblja u vojnom ordinarijatu u Zagrebu, o potrebi da se formira komisija Hrvatske biskupske konferencije i Vlade, ali i o referendumu koji je inicirala udruga U ime obitelji tražeći da se Ustavom definira brak kao zajednica muškarca i žene. Hrvatskoj, smatra predsjednik, treba pozitivna uloga Crkve koja će promicati dijalog, a neće poticati napetosti i svađe.

Bertoniju će prenijeti da je na putu donošenje kompromisnog rješenja o zdravstvenom odgoju te da je riješeno i pitanje ispovjedne tajne koju Kazneni zakon ipak jamči. Predsjednik će održati predavanje na Papinskoj akademiji. Istoga dana, nakon što se Vladin avion vrati iz Rima, iz Zagreba će s premijerom Zoranom Milanovićem i njegovim suradnicima poletjeti u Pariz.

Premijer ima dogovoren susret s predsjednikom Francuske Françoisom Hollandeom, a potom i s predsjednikom vlade Jean-Marcom Ayraultom. S Hollandeom će dominirati tri teme: suradnja Francuske i Hrvatske, dviju socijalističkih vlada, u kontekstu činjenice da je Hrvatska ušla u EU. Druga tema bit će globalna sigurnost, mirovne misije te Sirija.

Dva predsjednika razgovarat će i o kulturnoj suradnji. Iza nas je uspješna hrvatska izložba u Parizu, a 2015. godine bit će francuska u Hrvatskoj.

Nakon povratka iz Vatikana predsjednik Josipović na dva dana putuje u Bugarsku, a onda – 16. i 17. listopada – slijedi prvi službeni posjet Beogradu otkad je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije. Hrvatskoj je važna stabilnost Srbije, kako na sigurnosnom tako i na gospodarskom i političkom planu. Iza nas su vrlo kompleksni odnosi, puno žrtava, ali su države sposobne to prevladati i nastaviti dobrosusjedske odnose – smatra se na Pantovčaku.

Problem nestalih

Predsjednik Josipović s Nikolićem će razgovarati o problemu nestalih te položaju manjina. Predviđen je susret s premijerom Ivicom Dačićem i članovima njegove vlade.

Znakovito je da je Josipović pozvan održati govor u Skupštini Republike Srbije što je, kažu na Pantovčaku, prvi put nakon Stjepana Radića da se hrvatski državnik obraća srpskim zastupnicima u Beogradu. Josipović će se susresti i s predstavnicima izbjeglih Srba iz Hrvatske. Drugog dana posjeta zajedno s Nikolićem ide u Vojvodinu u većinsko hrvatsko mjesto Tavankut.

>> 'Nakon raketiranja bilo je jasno da nema govora o zajedničkoj državi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije