Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE UČESTALIJI NAPADI

Milanović zbog hakera traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Vlada: 'Nema potrebe za time'

Zagreb: Izvanredna konferencija predsjednika Milanovića o Turudiću i Mamiću
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
04.07.2024.
u 21:15

Stručnjaci očekuju da će napada cyber kriminalaca biti sve više.

Predsjednik Republike Zoran Milanović traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog učestalih hakerskih napada u Hrvatskoj, dok iz Vlade nisu za tu opciju. Stručnjaci, pak, očekuju da će napada cyber kriminalaca biti sve više. 

- Učestali kibernetički napadi na državne institucije i tvrtke svakako su još jedan dodatni razlog - uz sve one razloge o kojima je predsjednik Republike već više puta javno govorio - za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost - poručili su iz Ureda predsjednika RH. Iz Vlade, pak, smatraju da za tim nema potrebe jer sve nadležne službe po tom pitanju postupaju, piše RTL

Podsjetimo, platforma HackManac, koja prati kibernetičke napade diljem svijeta, objavila je na X-u, bivšem Twitteru, da su hrvatske tvrtke Badel 1862 i Labud doživjele hakerski napad. Prema objavi, hakerska grupa Blackout ransomware napala je ove tvrtke. Badel 1862 i Labud imaju još osam dana da ruskim hakerima u zamjenu za ukradene podatke plate otkupninu. - Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize - rekli su o napadu oštećene tvrtke.

Hakeri su navodno objavili uzorke ukradenih podataka, koji uključuju osobne podatke partnera, kao što su telefonski brojevi, adrese e-pošte i fizičke adrese, kao i financijske podatke. Osim toga, cyber kriminalci tvrde da su šifrirali podatke tvrtke Labud. Navodi se i kako je rok za uplatu otkupnine 12. srpnja 2024. godine. Inače, Badel 1862 d.d. je hrvatska tvrtka za proizvodnju alkoholnih pića sa sjedištem u Zagrebu, dok je Labud vodeći hrvatski proizvođač deterdženata i sredstava za čišćenje. 

VEZANI ČLANCI:

Ranije je, prisjetimo se, meta hakerskog napada bio Klinički bolnički centar Zagreb. Kako su istaknuli iz bolnice, u jutarnjim satima prošloga četvrtka došlo je do kibernetičkog napada na sustave. Bili su prisiljeni isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera, no napomenuli su da situacija nije ugrozila bolesnike u KBC-u Zagreb. Situacija se u međuvremenu normalizirala.

Nedugo nakon toga na Twitter profilu HackManac objavljeno je da iza napada na KBC Zagreb stoji hakerska skupina LockBit 3.0. Tvrde da su bolnicu napali zlonamjernim ransomware virusom, koji blokira pristup podacima ili sustavima, a zatim zahtijeva otkupninu kako bi se povratio pristup. Tu informaciju objavila je na svojemu blogu i sama hakerska grupa.

FOTO Plenković organizirao svečanost u Banskim dvorima: Pogledajte tko je sve došao

Zagreb: Izvanredna konferencija predsjednika Milanovića o Turudiću i Mamiću
1/42

Komentara 7

ZR
Ze Roberto u
23:54 04.07.2024.

Da li je to onaj Zoran Milanović koji je htio biti Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, pa izgubio izbore, zajedno sa svojim drugovima iz partije...!!! A tko zna koliko ima tih gubitnika sa prezimenom Milanović.....

Avatar Maks:
Maks:
23:22 04.07.2024.

Zorana strah za hakere🤩🤩

IV
ivica.vranjic
06:04 05.07.2024.

Pjobudio se maji Zoka. Gjadan je il' su mu pejene pune?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije