Uvodnik

Ministarstvo demografske obnove može biti šala za neznalice

demografija
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
08.01.2016.
u 18:26

Uspješna pronatalitetna politika podrazumijeva poticajne mjere stambene, porezne, obiteljske i radne politike

Osnivanje Ministarstva demografske obnove mogao bi biti jedan od ključnih pozitivnih poteza nove vlade pod uvjetom da postoji stvarna politička volja za rješavanje demografskog problema. No, ako demografska politika ostane getoizirana u novom ministarstvu i ne bude isprepletena s nizom mjera usmjerenih na blagostanje djece i roditelja u drugim ministarstvima, osnivanje novog ministarstva neće dati rezultat.

Zna se iz primjera razvijenih zemalja EU da uspješna pronatalitetna politika podrazumijeva poticajne mjere stambene, porezne, obiteljske i radne politike. To znači da država treba subvencionirati kamate na stambene kredite mladima i obiteljima, omogućiti zaposlenim majkama male djece, ako žele, skraćeno radno vrijeme i stvoriti uvjete u društvu u kojem će roditeljima biti olakšano usklađivanje obiteljskih i radnih obveza.

Postojanje demografske politike ne znači da će netko siliti žene da rađaju djecu

Je li za to zrelo naše društvo, ali i poslodavci, čija je suradnja nužna, tek će se vidjeti. Do sada politika, sindikati i građani rješavanje demografskog i problema iseljavanja mladih nisu smatrali prioritetnim, zaboravljajući da im zemlja staraca sutra neće moći osigurati mirovine, zdravstvo na koje su navikli i razvitak države. To što su Europi najrazvijenije zemlje one koje imaju dobru demografsku sliku, samo po sebi dovoljno govori. No, kako mi, praveći se “moderni”, kaskamo za razvijenim svijetom, može se očekivati da će kod nas u javnosti biti još šala na račun ministarstva za “pravljenje djece”, temeljenih na neznanju i skučenom pogledu na stvari.

Postojanje demografske politike ne znači da će netko siliti žene da rađaju djecu, nego stvaranje uvjeta u kojima će žene lišene egzistencijalnih briga moći slobodno odlučiti žele li rađati ili ne i pritom znati, ako se odluče na rađanje, bile samohrane majke ili ne, da će im država olakšati usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života. Stoga je važno da na čelu novog ministarstva bude demograf koji je svjestan cjeline problema i načina njegova rješavanja. Bez toga novo ministarstvo može biti tek pucanj u prazno.

>> Zaboravimo na bolje mirovine jer imamo sve manje djece

Komentara 9

DU
Deleted user
18:39 08.01.2016.

Evo dobili smo novog člana obitelji. Prijavi li ga te smo odmah kao poticaj dobili uvećan račun odvoza smeća, vodu ćemo plaćati više jer se računa po članu...

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
13:33 09.01.2016.

Svima onima kojima su takve inicijative smiješne i koji vrijeđaju i ismijavaju ljude koji imaju više djece treba ukinuti mirovine, odnosno mogućnost da sudjeluju u sustavu međugeneracijske solidarnosti jer oni ne doprinose tome sustavu nego zapravo parazitiraju na leđima ljudi koji imaju više djece koja će onda kasnije raditi za njihove mirovine!

MI
mimi50
19:57 20.02.2016.

O demografskom problemu u Hrvatskoj uopće ne treba razmišljati dok građani postaju sve siromašniji, hrane se u pučkim kuhinjama, kopaju po kontejnerima... Divim se onima koji pred ovako nesigurnom budućnosti rađaju djecu, osim ako nisu bogati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije