SLIJEDI UPRAVNI POSTUPAK

Ministarstvo ne može zabraniti izgradnju hidroelektrane na Uni jer investitor ima pravomoćne dozvole

Zadar: Miran prosvjed protiv izgradnje hidrocentrale nekoliko stotina metara od izvora rijeke Une
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/7
13.08.2024.
u 22:44

U postupku nadzora izdavanja lokacijske dozvole, izmjene i dopune lokacijske dozvole, građevinske dozvole te rješenja o promjeni imena investitora utvrđeno je kako su navedeni upravni akti pravomoćni te da su protekli rokovi za njihovo poništavanje i ukidanje

Ministarstvo graditeljstva u utorak je objavilo da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Una-mlin“ blizu izvora rijeke Une, osim ako se u kaznenom postupku ne utvrdi da su "navedeni akti izdani kao posljedica kaznenog djela”. Nakon nedavnih prosvjeda protiv izgradnje hidroelektrane, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je na službenim internetskim stranicama objavilo opsežno priopćenje u kojem je detaljno obrazlaže što su sve nadzirali u slučaju izgradnje hidroelektrane, navodeći da oni “nemaju mogućnosti poništavanja i ukidanja” izdanih dozvola.

Ministarstvo je objavilo da investitor Pipra iz Gračaca ima sve potrebne dozvole za izgradnju male hidroelektane na Uni, koja se gradi na građevinskom području, izvan zaštićenog spomenika prirode. Nadzor zakonitosti izdavanja dozvola proveden je na zahtjev Državnog inspektorata, a zaključen je 12. kolovoza. Predmetne spise od Zadarske županije, odnosno Odjela u Gračacu, s potpunom dokumentacijom u Ministarstvu su zaprimili 9. kolovoza, te je utvrđeno da investitor posjeduje pravomoćne dozvole za izgradnju.

U postupku nadzora izdavanja lokacijske dozvole, izmjene i dopune lokacijske dozvole, građevinske dozvole te rješenja o promjeni imena investitora utvrđeno je kako su navedeni upravni akti pravomoćni te da su protekli rokovi za njihovo poništavanje i ukidanje. Međutim, ako se u kaznenom postupku utvrdi da su navedeni akti izdani kao posljedica kaznenog djela, po službenoj dužnosti može se pokrenuti obnova postupka, navedeno je u priopćenju.

S aspekta primjene posebnih pravnih propisa, Ministarstvo ističe kako je pregledom spisa utvrđeno da prije podnošenja zahtjeva za izdavanjem rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode. Nadalje, ističu da je, s obzirom na promjenu propisa iz područja zaštite okoliša (Zakon o zaštiti okoliša i Uredba o procjeni utjecaja zahvata na okoliš), investitor bio dužan podnijeti nadležnom Ministarstvu zahtjev za mišljenjem o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

POVEZANI ČLANCI:

Nadzorom Ministarstva utvrđeno je kako se predmetni zahvat (gradnja hidroelektrane) ne nalazi na području obuhvata Vrela Une koje je zaštićeni spomenik prirode, sukladno rješenju od 20. veljače 1968. koje je donijela tadašnja Socijalistička Republika Hrvatska, odnosno Republički zavod za zaštitu prirode iz Zagreba, dodaje se u priopćenju. Također, prema važećem Prostornom planu uređenja Općine Gračac predmetna lokacija nalazi se unutar građevinskog područja i na području na kojem je moguća izgradnja malih hidroelektrana, ističu iz Ministarstva.

U Ministarstvu kažu i da su 11. kolovoza 2024. zaprimili prijedlog da se oglasi ništavnom građevinska dozvola koju je izdala Zadarska županija 6. listopada 2016. kao i rješenje o produženju važenja građevinske dozvole izdane od strane Zadarske županije 3. listopada 2019. U prijedlogu podnositelji navode da se gradnjom hidroelektrane čine određena kaznena djela protiv okoliša. O osnovanosti ovog prijedloga odlučit će se u upravnom postupku u za to zakonom propisanim rokovima, poručuje Ministarstvo.

VIDEO Van Goghova 'Zvjezdana noć' rekreirana u bosanskim brdima

Ključne riječi

Komentara 7

ZO
Zoran
00:56 14.08.2024.

Država u svojoj državi ne možezaštititi državnu imovinu ? Netko je u toj državi onda lud. Netko je u ovoj državi jamio dobri lovu. Pitajte Pupovca,taj dio je pod njegovom parohijom. Propjevat će ptca tko se još u gnijezdu počastio.. A ljudi znate li vi kakva je ptica pupavac ?

PO
poluprovokator
07:47 14.08.2024.

...ono kad izguraš građevinsku zonu uz izvor jedne od najljepših rijeka. Nekom neprocjenjivo, a netko je znao točno kolko želi...

Avatar tarana
tarana
07:21 14.08.2024.

Para vrti gdje burgija neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije