OTKRIVAMO

Ministarstvo preuzima varaždinske bale smeća

Bale smeća
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
27.11.2013.
u 22:10

Fond za zaštitu okoliša odbija ugovor s Pripuzom; Ministar Zmajlović kaže da u Hrvatskoj nema uvjeta

-Danas smo, nakon pet mjeseci, dobili odgovor Fonda za zaštitu okoliša. Smatraju da ne mogu sufinancirati naše rješenje zbrinjavanja bala - otkrio nam je jučer Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina i dodao kako smatra da argumenti koje su upotrijebili nisu na mjestu. Podsjetimo, Grad je nedavno koncesiju za zbrinjavanje stotinjak tisuća tona bala povjerio CE-ZA-R-u Petra Pripuza. U posavsku bi ga općinu Davor vozili također Pripuzovi kamioni Ekoflora i tamo - zakapali na deponiji.

‘Nije to neobrađeni otpad’

Taj bi posao Varaždin stajao tisuću kuna po toni. No, još nije bio potpisan ugovor, jer se čekalo da Fond odobri sufinanciranje stomilijunskog posla s 35 do 40 posto.No, dogodilo se upravo ono na što je Večernji list nedavno upozorio, a to je da je nerealno očekivati da država dvostruko sufinancira. Naime, prvo bi trebala sufinancirati odvoz varaždinskog smeća, a paralelno i sanaciju kazeta u Davoru. Razloge odbijanja komentirao nam je i Habuš.

- U rješenju se pozivaju na to da je otpad neobrađen i da ga kao takvoga ne mogu sufinancirati. A nije neobrađen. Već godinama vade se plastika, papir, metal, staklo... Kao drugo, cijela Hrvatska odlaže neobrađeni otpad na deponije i tamo ga zakapa. Mi smo se pozivali na jedan dio bivšeg ugovora (Čehoka i Patafte, op.a.), gdje piše da će se to tretirati kao sanacija odlagališta te da će to Fond sufinancirati na nekoj od postojećih legalnih deponija - kaže Habuš. No Fond je odlučio, a Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša, to je potkrijepio večerašnjim nastupom na HRT-u.

- Ne možemo podržati ovakav način sanacije tih bala, dopustiti da se sklopi ugovor kojim će se taj problem zapravo iz Varaždina prebaciti u drugo dvorište. Ono što je vrlo jasno i što je nalog inspekcijskog rješenja iz 2007. godine, a zbog čega sve ovo skupa i pokrećemo, je da idemo u prisilno izvršenje rješenja. Taj se problem mora riješiti prema Zakonu i na ekološki prihvatljiv način.

U Hrvatskoj ne postoje kapaciteti koji mogu obraditi taj otpad i zato je jedino rješenje izvoz izvan Hrvatske. Ministarstvo će putem inspekcije angažirati drugu pravnu osobu, a to je Fond, da izvrši inspekcijsko rješenje. Analizirat će se postojeći otpad, raspisati natječajna dokumentacija, a nakon toga i natječaj i započeti sanacija, odnosno odvoz otpada u najpovoljniju spalionicu. U Hrvatskoj ne postoji postrojenje koje ima adekvatne dozvole i kapacitete - izjavio je ministar.Dodao je da je gradska vlast naslijedila problem, ali se nije pokazala u dinamici njegova rješavanja.

‘To je problem Varaždina’

- Logično bi bilo da je kroz cijenu usluge sakupljanja otpada ukalkuliran i trošak same sanacije. Za očekivati je da je Varkom rezervirao određena sredstva za sanaciju. Očekujemo da Grad i Varkom imaju određena sredstva za to. Nismo provjerili, ali to je ono što se očekuje. Morat će planirati određena sredstva jer je to njihov problem, ali kako se ne bi u potpunosti prebacio teret na Varaždin, Fond će kao što sudjeluje u drugim sanacijama, sudjelovati i ovdje - dodao je Zmajlović na pitanje tko će to platiti.

Komentara 3

M6
miro 62
10:15 28.11.2013.

Gospodo iz gradske uprave ,nesposobni ste .Naravno da Varkomu ima samo 1,5 miliona kuna za osnovnu djelatnost koju ste prikupili od građana.Ali zato se imalo 16 miliona kuna za gradnju SPOMENIKA-UPRAVNE ZGRADE VARKOMA.Predstava od otvorenja bila je vrhunac neukusa ii primitivizma .I nikome ništa ,a građane treba pripremiti za nova izdvajanja za smeće.A smeće ste i vi i ona bivša vlast sa bradatim Čehokom.

VA
valek000
15:21 28.11.2013.

Lova prikupljena za smeće otišla je na račun bivšeg direktora Kezelja i ostalih 'uglednih' Varaždinaca. Sad je isti recept htio primijeniti i Habuš.

ZA
zato
18:06 07.12.2013.

I opet politika. Goran Habuš misli, ili samo govori da se već godinama vade plastika, papir, metal. A ostali otpad, dioxini, lakovi, strvine, biootpad, manje količine šute? Dali se to opet balira? Koja bi Država mogla jeftino spaliti ovakav otpad bez opterečenja vlastitog okoliša? Zato se treba požuriti dok postoji mogučnost zakopavanja bala u Davoru. Neka Ministar Zmajlović i dalje razmišllja o saniranju Varaždinskih bala osim zakopavanja. Goran Habuš neka bude sretan da mu je Ministar preuzeo obavezu riješavanja bala. Varaždin nema novaca za zbrinjavanje bala prema želji Ministra. Ministarstvo je odgovorno prama Evropskoj zajednici pa će morati srediti stanje financijski prije nego dolaze kazne. Sada se vidi propust Ministarstva koje je godinama prepuštalo lokalnim zajednicama da same srede problem otpada. Svaka škola košta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije