Projekt od 30 milijuna eura

Ministri obišli pročistač otpadnih voda u Slavonskom Brodu

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
20.03.2014.
u 15:24

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić naglasio je neupitnost zaštite bogatstva hrvatskih vodnih resursa kao državnog strateškog cilja

Ministri Branko Grčić, Tihomir Jakovina i Mihael Zmajlović te generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić danas (četvrtak) su u povodu Svjetskog dana voda obišli uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Slavonskom Brodu. Pročistač je krajem prošle godine pušten u probni rad, a izgrađen je u sklopu projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje.

Riječ je o 30 milijuna eura vrijednom projektu kojeg s više od 60 posto sredstava sufinancira Europska unija i čija je realizacija u završnoj fazi. - Riječ je o izuzetno zahtjevnom projektu, što najbolje znaju oni koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Ovo nije samo puko ulaganje, nego poboljšanje kvalitete života i osiguranje standarda zaštite zdravlja kroz pitku vodu, rješavanje otpadnih voda, ekologiju te zbrinjavanje otpada putem novih modernih sustava – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Realizacija projekta započela je 2010. godine potpisivanjem osnovnih ugovora o financiranju u okviru pretpristupnog IPA fonda. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako će Brod i okolne općine dobiti bolji standard u sektoru upravljanja vodama. Dodao je kako je to vrlo važno s aspekta razvoja gospodarstva, jer svaka kuna uložena u zaštitu okoliša otvara nova i zadržava postojeća radna mjesta, prvenstveno u građevinskom sektoru. - Svaki projekt koji ide u smjeru poboljšanja kvalitete života bit će podržan i u narednom programskom razdoblju. Samo u području gospodarenja otpadom i upravljanja vodama u idućih sedam godina očekujemo ulaganja od preko 15 milijardi kuna - rekao je Zmajlović. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić naglasio je neupitnost zaštite bogatstva hrvatskih vodnih resursa kao državnog strateškog cilja.

Dodao je kako se ulažu veliki napori i značajna financijska sredstva kako bi se postigli zahtijevani standardi predviđeni strategijom upravljanja vodama. Prema njegovim riječima, hrvatski pravni okvir kojim je uređena opskrba pitkom vodom i odvodnja otpadnih voda u potpunosti je usklađen s pravnim stečevinama Europske unije. Institucionalni okvir tek treba ostvariti. - Strateški cilj Hrvatske je da do 2020. godine na sustav vodoopskrbe priključimo preko 90 posto stanovnika, u odnosu na današnjih 80 posto, te u svakom naselju većem od 50 stanovnika osiguramo zdravstveno ispravnu pitku vodu – rekao je Plišić.

>> Hrvatska je voda dobra, a najbolja je od svih - lička

Komentara 8

TA
tamanitelj
15:29 20.03.2014.

ovi samo obilaze

Avatar Jorge
Jorge
17:35 20.03.2014.

Eno i Grčića. Boga mi, živ je. Nabavi li on one akreditacije? Popravi li software? Sreća njegova da ga ne plaćaju po učinku.

DU
Deleted user
20:45 20.03.2014.

Ministri obisli procistac otpadnih voda.Dobro pazite ministri da ne upadnete u procistac je doticni procistac nije u stanju da vas ministre, procisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije