PRIJEVARA Stanari zgrade u Ulici Ivana Cankara u Sarajevu tuže ministra Svena Alkalaja

Ministru ne žele plaćati najam jer nije vlasnik kuće

04.11.2008.
u 23:00

Nakon nedavnih afera u MVP-u BiH zbog zastupljenosti Hrvata u toj instituciji, optužbama za mobbing s kojima se povezuje ime ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, stigla je i krivična prijava.

Tužba građana
Naime, ovaj put riječ je o građanskoj parnici u kojoj je opet u središtu pozornosti upravo ministar Alkalaj. Stanari iz Ulice Ivana Cankara 27 podnijeli su županijskom Tužiteljstvu u Sarajevu prijavu protiv Svena Alkalaja, dvaju odvjetnika i jedne osobe zbog krivičnog djela prijevare i lažnog prikazivanja činjenica.

Naime, stanari iz Cankareve 27 u Sarajevu, Jadranka Matoš, Tomislav Lukić i obitelj Šuškić-Jusufović tvrde da su Alkalaj i njegovi odvjetnici lažno prikazali činjenice po kojima je aktualni ministar vanjskih poslova BiH još od 1965. godine zakoniti posjednik kuće koja se nalazi u Sarajevu na spomenutoj adresi.

U obrazloženju koje su građani naveli u krivičnoj prijavi stoji da su svi nositelji stanarskog prava u zgradi koja se nalazi u Ulici Ivana Cankara na broju 27, te da su stanarska prava dobili od Općine Centar Sarajevo. U obrazloženju dalje navode kako su sve tri obitelji u svibnju ove godine dobile od prvoprijavljenog Svena Alkalaja poziv za plaćanje stanarine isključivo njemu kao vlasniku cijele zgrade.

Pravo vlasništva
Nadalje se navodi kako je provjerom u zemljišno-katastarskom uredu utvrđeno da je Sven Alkalaj uknjižio pravo vlasništva na 2/3 kuće, i to na temelju pravomoćne sudske presude Općinskog suda u Sarajevu koja je donesena u listopadu 2003. godine.

Stanari nadalje tvrde kako su zapanjeni takvom odlukom Suda, jer imenovani nikada nije ni ušao u zgradu u Ulici Ivana Cankara 27, a kamoli da je bilo što držao u posjedu ili koristio u zgradi. Po podnesku tužbe u čijem je posjedu Večernji list navodi se, uz ostalo, kako se lako može ustvrditi da je presuda u tom predmetu donesena kao rezultat političko-pravosudne mafije, koja presudom Svenu Aklalaju daje u vlasništvo nekretninu milijunske vrijednosti, na temelju dosjelosti, dakle držanjem u posjedu navedene nekretnine, a da on nije niti ušao u tu nekretninu, a kamoli ju držao u posjedu.

– Prijavljeni su, djelujući uz prethodni dogovor, pripremajući se i organizirirano, počinili krivično djelo – navodi se u prijavi koja je danas podnesena.


Stanari u tužbi navode kako ih je ministar prevario

Po navodima prijave koja je predana Županijskom tužiteljstvu, u Sarajevu stanari iz Ul. Ivana Cankara 27 u Sarajevu, Jadranka Matoš, Tomislav Lukić i obitelj Šuškić-Jusufović tuže Svena Alkalaja, Alberta Alkalaja, Ismeta Hamzića i Sašu Ibrulja zbog krivičnog djela prijevare. Koliko su navedeni stanari ogorčeni postupkom prije svega državnoga ministra Svena Alkalaja govore i podaci iz tužbe, u kojoj se jasno naglašava kako je ministar iskoristio svoje ovlasti i položaj te nelegalno stekao navedenu nekretninu. Očekuje se očitovanje Županijskog tužiteljstva u Sarajevu o tome slučaju, kao i daljnji epilog događanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije