NASTAO POLITIČKI SKANDAL

Miro Bulj zabranom izložbe u Sinju prešao crvenu liniju: 'Preuzimamo oblike ponašanja koji su svojstveni Srbiji'

Sinj: Gradonačelnik Sinja Miro Bulj
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
03.09.2024.
u 22:58

"Ne mogu dopustiti izložbu koju Galerija Sikirica organizira uz financijsku potporu SNV-a. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik moram voditi računa o poštovanju Domovinskog rata i drugih ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države", objavio je Bulj

Već ionako paklenoj vrućini u Sinju dodatnu užarenost pridodala je jedna situacija koja je ponajprije trebala biti kulturna, ali je na kraju ispala politička. Naime, u srijedu je u sinjskoj Galeriji Sikirica trebala biti otvorena izložba fotografija "Susret na Tromeđi" autorice Inie Herenčić, no gradonačelnik Sinja, Mostovac Miro Bulj, danas je obznanio da od izložbe neće biti ništa, i to zato što je njezino održavanje financijski podržalo Srpsko narodno vijeće (SNV) kojim predsjeda Milorad Pupovac, ujedno i jedan od čelnika te saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). 

Pogodak uništa

– Ne mogu dopustiti izložbu koju Galerija Sikirica organizira uz financijsku potporu SNV-a. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik moram voditi računa o poštovanju Domovinskog rata i drugih ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države – objavio je Bulj u svom priopćenju javnosti dodavši da SNV izdaje tjednik Novosti koji, prema Buljevim riječima, iz tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, dok Savjetom tog istog SNV-a predsjedava "notorni Dejan Jović" koji se na društvenim mrežama složio s izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska ne samo propali projekt nego je i sama zamisao stvaranja Hrvatske bila ''retardirana i nakaradna'".

– Osim toga, predsjednik SNV-a "čuvao je leđa" pročetniku i diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci dok je on Hrvatsku, zbog oslobodilačke operacije Oluja, usporedio s nacističkom Njemačkom. Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti. Neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće pa i u slobodnom Sinju u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali ne u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana – poručio je Bulj. Vrlo brzo na svom je Facebook profilu reagirao član SDSS-a Boris Milošević koji je napisao kako je u Sinju zabranjena izložba o običajima Srba u Hrvatskoj.

– Ovom se zabranom grubo krši Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali to nije najgora stvar. Zabrana je odjeknula, čime se dalje narušava meðuetnička atmosfera u društvu i daje ideja i inspiracija daljnjim zabranama. Mnogi će aplaudirati, ali ljudski, ovo je pogodak uništa – izjasnio se Milošević. Danas smo o ovom Buljevu potezu razgovarali i s potpredsjednikom te saborskim zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom. 

– Koliko sam shvatio ne radi se o zabrani izložbe već o tome da je jedna gradska ustanova kojom upravlja Grad Sinj ušla u projekt sa Srpskim narodnim vijećem (SNV), i to mimo znanja gradonačelnika. To nijedan gradonačelnik ne bi dopustio. Ne vjerujem da bi gradonačelnik Sinja Miro Bulj bilo kojoj udruzi s područja Sinja, neovisno o tome slaže li se ili se ne slaže s njenim svjetonazorom, zabranio bilo što. Ovdje se riječ samo o tome da jedna gradska ustanova bez da je uopće obavijestila gradonačelnika ušla u jedan projekt u suradnji sa SNV-om, a znamo što gradonačelnik Bulj zamjera SNV-u, to što SNV izdaje tjednik koji iz tjedna u tjedan blati osnovne vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država, to što u savjetu SNV-a sjedi notorni Dejan Jović koji se složio s izjavom da je Hrvatska "propali projekt" i da je sama zamisao stvaranja Hrvatske "retardirana i nakaradna" te to što dok mi u Hrvatskoj obilježavamo i slavimo operaciju Oluja predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ide u Bačku Palanku i čuva leđa predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dok on u govoru uspoređuje našu oslobodilačku akciju Oluja i modernu hrvatsku državu s nacističkom Njemačkom. Kada se radi o takvim činjenicama tu onda imamo problem. Znači, ne radi se ni o kakvoj zabrani nego o činjenici da je ravnateljica gradske ustanove bez znanja gradonačelnika ušla u određeni projekt s tim i takvim SNV-om – kazao nam je Grmoja.  

A da je ravnateljica sinjske gradske ustanove, odnosno galerije u kojoj je sutra trebala biti otvorena izložba, unaprijed gradonačelnika Bulja obavijestila o svim detaljima izložbe, pa i o tome da je jedan od donatora izložbe SNV, bi li se ova situacija izbjegla i bi li izložba sutra bila otvorena kako je i planirano - pitali smo Grmoju. 

– Ne možete me pitati što bi bilo u nekim drugim okolnostima. Ovdje se ne radi o tome da je neka udruga koja okuplja Srbe iz Sinja pokušala nešto organizirati pa joj je gradonačelnik to zabranio, ovdje se radi o tome da je ravnateljica ušla u projekt sa SNV-om bez znanja gradonačelnika. Ja nisam upoznat sa svim detaljima, ali iz onoga što čitam po medijima i iz onoga što mi je u razgovoru rekao Miro Bulj problem je u tome što sam vam već istaknuo. Nisam ja njegov odvjetnik niti mogu reći išta više, mogu tek ponoviti - ljudima i udrugama iz Sinja ništa nije zabranjeno, problem je samo u tome dolazi SNV i s gradskom ustanovom s kojom upravlja Grad nešto organizira bez znanja gradonačelnika – uzvratio je Grmoja. 

Pokušali smo doznati komentar cijele ove situacije i od čelnika Mosta Bože Petrova, no on nije uzvratio na naše pozive i poruke. Kada smo pak nazvali ravnateljicu i kustosicu Galerije Sikirica Draganu Modrić, ona je uzvratila da je stav cijele ustanove i svih onih koji su uključeni u ovaj projekt da se u javnost ne ide s pojedinačnim izjavama, nego se izdalo službeno priopćenje. 

– Nastojimo cijelu situaciju smiriti kako nikome ne bismo stvarali dodatne traume. Jako mi je žao zbog svega. Mi cijelu situaciju nastojimo privesti kraju – kazala nam je Modrić uputivši nas na službeno priopćenje Gradske galerije Sikirica povodom otkazivanja izložbe Inie Herenčić. 

– Službeni stav Gradske galerije Sikirica kao javne muzejske ustanove jest da je  došlo do  grubog ograničavanja umjetničke slobode i jednako tako napada na neovisnost rada ustanova u kulturi. Smatramo da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelijevati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promovira međukulturni dijalog. Ipak, u suglasnosti s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća donijeli smo odluku u otkazivanju izložbe jer dijelimo mišljenje da u stvorenoj atmosferi kvalitetna realizacija projekta više nije moguća. Gradska galerija Sikirica u 15 godina rada i djelovanja kreirala je prostor slobode izražavanja, dijaloga i uvažavanja različitosti te smo kroz brojne projekte senzibilizirali javnost i otvarali osjetljive teme od interesa za lokalnu zajednicu. Vrijednosti koje promoviramo temelje se na uključivosti, uvažavanju različitosti i poticanju međukulturnog dijaloga, na čijem je tragu bila i planirana izložba Inije Herenčić "Susret na Tromeđi". Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promoviraju isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Herenčić kojoj je ovim činom ograničen prostor umjetničke slobode i izražavanja. U kontekstu toga, skrećemo pozornost na činjenicu da je izlaganje u muzejima i galerijama je još uvijek jedan od ključnih načina prezentacije i promoviranja umjetnosti široj publici, od čega u konačnici umjetnicima_icama ovisi i egzistencija, mogućnost da plaćaju račune i donose kruh na stol. Solidarno stajemo uz Iniu Herenčić kao i sve radnike u kulturi kojima politički motivirane odluke ograničavaju umjetničku slobodu, a  samim tim i životnu egzistenciju dovode u pitanje – stoji u navedenom priopćenju koje je potpisala ravnateljica Modrić. 

Kada smo joj naknadno ipak rekli da se njoj zamjera što gradonačelnika Bulja nije obavijestila da je donator izložbe i SNV, Modrić je pojasnila da je izložba bila dio popratnog programa manifestacije Kamičak te da je i ta izložba bila prijavljena na niz natječaja kako bi se dobila financijska potpora, a sve projekte unutar te manifestacije vrednovalo je Kulturno vijeće Grada Sinja, što znači da se znalo da je dio financija dao i SNV pa prigovor da u uredu gradonačelnika s time nisu bili upoznati – ne stoji.

– Mi ništa nismo prešutjeli, a nije ni praksa da se, ako se za neki projekt dobije novac od, primjerice, Ministarstva kulture ili županije, to posebno javlja osnivaču. Mi novac dobivamo s mnogih strana, Uostalom, u svakom našem izvještaju navodimo sve programe koje radimo, kako ih financiramo i s kim surađujemo – objasnila je Modrić navodeći da je izložba "Susret na Tromeđi" bila posvećena fotografijama koje su tematizirale tradiciju hrvatskih Srba toga kraja koji njeguju ojkalicu.

POVEZANI ČLANCI:

– Autorica je fotografirala mahom narodne nošnje. To je trebala biti etnoizložba koja nikoga i ništa ne provocira. Ne bih je opisala niti kao kontroverznu, niti kao problematičnu, niti kao uvredljivu za ikoga – ustvrdila je Modrić dodajući kako će dio fotografija koje su trebale biti izložene na otkazanoj izložbi biti objavljen na mrežnim stranicama galerije. 

Bijelo dugme u Splitu

Za komentar cijele ove priče zamolili smo i političkog analitičara Jerka Trogrlića.

– To nije ništa drugo nego Buljeva prilika za populizam. Ako smo došli do toga da preispitujemo etno izložbe i time negiramo činjenicu da su i ti ljudi živjeli u tom kraju i tamo žive danas te da cijelo vrijeme imaju neku specifičnu povijest, što nema nikakve veze s Domovinskim ratom, onda preuzimamo oblike ponašanja koji su svojstveni upravo Srbiji. Možda sam u krivu, ali nisam siguran da bi netko Hrvatima u Vojvodini zabranio izložbu na temu njihove povijesti tamo. Ovo što se dogodilo u Sinju stvar je Bulja koji zastupa jednu ekstremnu politiku, ali u Sinju je on vlast. Bulj i Most se uvijek hvale da je Sinj pokazni primjer kako je to kada Most vlada, u smislu transparentnosti, porasta broja rođenih i ostalog. Očito je Bulj politički procijenio da je i ovo jedan od pokaznih primjera koji bi mu mogao donijeti pozitivne poene. No on je time prešao crvenu liniju jer ne samo da je riječ o nečemu što nije zakonom dopušteno nego nije riječ ni o provokaciji poput Bijelog dugmeta Splitu, što nije bilo kazneno upitno, ali se može protumačiti kao provokacija ili vrijeđanje osjećaja ljudi. Ovdje se radi o Buljevoj želji da pridobije nacionalnu pažnju na ekstremno desnom stavu. Pritom njemu napadi od strane opozicije i srpske zajednice ne smetaju, Dapače, on to doživljava kao dodatnu reklamu, ali nisam siguran da Most kao stranka to doživljava jednako oportuno – ocijenio je Trogrlić.

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar imocki pracovjek
imocki pracovjek
23:27 03.09.2024.

Populizam opančarskog tipa.

Avatar kozorog
kozorog
07:06 04.09.2024.

bulj je ogledni primjerak prosječnog sinjana. birali ga, i dalje ga podržavaju. većina. budimo pošteni, i sinjsku alku ne smiju trčati drugi, koji nisu rođeni sinjani. pa sad zašto bi taj lokalni etnofestival, isključivo za domaće, u cijelosti financirala država, plaćala te silne alkare, konje, dvore..?! nek si to sinjani iz svog džepa plaćaju, direktno. nek 'bulj' osnuje gradsku ustanovu, nek im iz gradskog proračuna osigura novac za rad i troškove pogona, i mirna bosna. alka ko i svaka druga utrka, u ovom slučaju turska, ništa posebnog. trčali su ti 'ponosni' sinjani i u beogradu kralju petru. ovo sa izložbom je samo dokaz stanja duha koji vlada u sinjskoj krajini. očigledno da u svim tim 'krajinama' puše neki čudan i nazadan vjetar.

DE
degenija16
09:17 04.09.2024.

Trebalo bi odvagnuti tko su u Hrvatskoj veći štetočine srbi ili čuprijaši ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije