OGLASIO SE I NAČELNIK

Mještanima hrvatske općine poštom stiglo neugodno iznenađenje: 'Ja ovo ne mogu platiti, imam troje male djece'

Povećani troškovi života u 2024. godini
Davor Puklavec/PIXSELL
19.10.2024.
u 11:36

Iznosi računa za komunalnu naknadu i slivne vode iznenađujuće su visoki i građani kažu da ih ne mogu podmiriti. Zbog svega prstom upiru u općinskog načelnika Ivana Sabolića

Ovih dana na adrese mještana općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji poštom je stiglo neugodno iznenađenje. Naime, iznosi računa za komunalnu naknadu i slivne vode iznenađujuće su visoki i građani kažu da ih ne mogu podmiriti. Zbog svega prstom upiru u općinskog načelnika. 

Josipa Đurkana iz Legrada iznenadili su računi koje mora platiti za komunalnu naknadu i uređenje voda. – Dobio sam sto eura za komunalnu naknadu i za Hrvatske vode 444 eura koje ne mogu platiti jer imam troje male djece i od penzije živimo – žali se za HRT.

Osim zemljišta na kojem je obiteljska kuća, Josip Đurkan ima još dva u građevinskoj zoni, pa je i za njih dobio račun za komunalnu i vodnu naknadu. On i još nekoliko mještana uvjereni su da su računi stigli zbog odluke načelnika i općinskog vijeća o prenamjeni zemljišta. 

Od načelnika općine Legrad Ivana Sabolića HRT doznaje da su još 2010., prema nalazu revizije, imali obvezu upisati sva zemljišta unutar građevinske zone i da su vlasnici tog zemljišta dužni plaćati komunalnu naknadu. – Jedan od najvećih problema koji je sada nastao, ono što se prije nije naplaćivalo, a zakonski se mora naplaćivati, je naknada za neizgrađena građevinska zemljišta, i kad nam je opet revizija pročešljala 2021. godinu, to su nam obavezno naredili da napravimo, odnosno dogodilo se to da mi ne možemo nekoga oslobađati na temelju toga što je netko vlasnik zemljišta – kaže Sabolić.

VEZANI ČLANCI:

Općina je neizgrađena građevinska zemljišta tako upisala i vlasnicima poslala račune. Zakon dalje propisuje da obveznici komunalne naknade moraju plaćati i naknadu za uređenje voda jer se ona plaća na sve nekretnine, osim na poljoprivredno zemljište. – Vidim da ljudima smeta naknada za uređenje voda na koju mi, nažalost, ne možemo utjecati jer je ona donesena odlukom Vlade RH u istoj razini za cijelu Hrvatsku – kaže Sabolić.

U općini Legrad nije bilo prenamjene zemljišta. – Meni ne odgovara naknada za slivne vode jer je to prevelika naknada, a dok je bila samo komunalna naknada, za to smo šutjeli – kaže Đurkan. Uz dospjele obveze za komunalnu naknadu i slivne vode mještani sa strahom, kažu, očekuju račune za najavljeni porez na nekretnine

FOTO Plenković je na današnji dan 2016. prvi put sjeo u premijersku fotelju, pogledajte koliko se od tada promijenio

Povećani troškovi života u 2024. godini
1/53

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije