EKOLOŠKI IZAZOVI

U Hrvatskoj se reciklira 36 posto komunalnog otpada, najviše u Belici

Šibenik: Na Baldekinu više od mjesec dana stoji razbacano sme?e
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
16.10.2024.
u 08:08

Količina komunalnog otpada po stanovniku iznosi 474 kilograma, a rekorderi su Funtana s 2252 tone po stanovniku i Vir s 2120 tona

U Hrvatskoj se reciklira 36 posto komunalnog otpada, što znači da cilj prema kojem je do 2020. godine trebalo oporabiti recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu najmanje 50 posto ukupne mase otpada proizvedenog u kućanstvima i iz drugih izvora nije dostignut. Cilj za 2025. godinu je 55, a za 2030. godinu 60 posto.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je Izvješće o komunalnom otpadu za 2023. godinu, u kojoj je nastala 1,833.341 tona komunalnog otpada, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje za 0,6 posto. Količina komunalnog otpada po stanovniku je 474 kilograma, rekorderi su Funtana s 2252 tone po stanovniku, Vir s 2120 i Novalja s 1872 tone. Najmanje je otpada po stanovniku u Severinu, 47 tona. U 531 gradu i općini u kojoj se provodilo odvojeno skupljanje komunalnog otpada stopa odvojenog skupljanja porasla je za dva postotna boda u odnosu na 2022. godinu. Najveći porast zabilježen je kod biootpada, otpadne plastične ambalaže i glomaznog otpada.

Jeste li zadovoljni načinom na koji se gospodari otpadom u Zagrebu?

– Ipak, u posljednje tri godine dinamika porasta stope odvojenog skupljanja nešto je sporija. Značajniji rast usporavaju nečistoće, posebice u biootpadu – kažu u Ministarstvu. Prošle godine oporabljene su 690.473 tone komunalnog otpada, pa je stopa oporabe 38 posto, četiri postotna boda više nego 2022. godine. Rezultat je to povećanja količina otpada koji nakon obrade u sortirnicama i MBO postrojenjima završava na energetskoj oporabi. Najveće stope recikliranoga komunalnog otpada imaju Međimurska županija (41 posto), Varaždinska (40) i Koprivničko-križevačka županija, a najniže, samo četiri posto, imaju Ličko-senjska i Zadarska županija.

Na ljestvici najboljih u stopama odvojenog skupljanja svih prvih deset mjesta drže gradovi i općine iz Međimurske županije. Prva je i dalje općina Belica sa 73,70 posto. Iako na ljestvici 20 najboljih u Hrvatskoj sudjeluju s čak 13 gradova i općina s kojima imaju ugovor o zbrinjavaju otpada, u komunalnom poduzeću Pre-kom iz Preloga nisu zadovoljni sustavom izračuna.

VEZANI ČLANCI:

– Sam sustav izračuna odvojenog skupljanja otpada koji se primjenjuje izuzetno je loš i nepošten jer se u odvojeni otpad prizna, primjerice, odvojeno skupljen biootpad ili glomazni otpad koji je "bačen" na odlagalište. Također, sustav zbraja miješani komunalni otpad od kućanstava i pravnih osoba, ali u korisni otpad prizna se samo otpad od kućanstava, što znači da se zbrajaju kruške i jabuke – ističe direktor Siniša Radiković.

Time su, tvrde u Pre-komu, najviše oštećeni gradovi i općine s jakom industrijom. Općina Jalžabet tako će morati platiti i poticajnu naknadu, odnosno penale, što nije pošteno, zaključuje Radiković. Grad Zagreb je na 41,59 posto, Split na 23,16%, Rijeka na 28,95%, Osijek na 57,65%, Karlovac na 21,05%, Varaždin na 49,86%, Čakovec na 49,10%, Koprivnica na 60,06%, Slavonski Brod na 54,72%, Zadar na 20,52%, Vukovar na 18,59%, Dubrovnik na 1,75 posto... 

Foto: VL

FOTO Pogledajte što se sve slijeva prema Dalmaciji: Neretva promijenila boju i nosi tone otpada

Šibenik: Na Baldekinu više od mjesec dana stoji razbacano sme?e
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije