ZAKON FIZIKE PRESTANU VRIJEDITI

Moćne i misteriozne pojave koje oblikuju naš svemir: Kakav utjecaj imaju crne rupe

storyeditor/2024-08-17/Black_Hole.png
Foto: NASA
1/4
04.09.2024.
u 07:00

Horizont događaja ostaje jedno od najintrigantnijih područja u astrofizici, jer označava granicu između poznatog svemira i nepoznatih dubina crnih rupa. Dok buduća istraživanja i napredak u tehnologiji možda jednog dana pruže odgovore na ova pitanja, crne rupe nastavljaju biti simbol misterije i granica ljudskog znanja.

Crne rupe, te zagonetne i moćne pojave koje fasciniraju znanstvenike i javnost već desetljećima, predstavljaju najekstremnije uvjete u svemiru. Nastale iz ostataka masivnih zvijezda koje su se urušile pod vlastitom težinom, ove nevjerojatne kozmičke anomalije imaju sposobnost iskrivljavanja prostora i vremena, proždiranja svjetlosti i materije te izgradnje temeljnih struktura galaksija. Kako nastaju, koje vrste postoje i kakav utjecaj imaju na kozmičku evoluciju, samo su neka od pitanja koja pobuđuju našu znatiželju i potiču daljnja istraživanja.

Crne rupe nastaju kada masivne zvijezde iscrpe svoje nuklearno gorivo i kolabiraju pod vlastitom gravitacijom. Tijekom života zvijezde, nuklearne reakcije u njezinoj jezgri proizvode energiju koja se suprotstavlja gravitacijskom urušavanju. Međutim, kada nestane goriva, zvijezda više nema dovoljno energije da se odupre vlastitoj gravitaciji i započinje kolaps. Taj kolaps stvara singularnost, točku beskonačne gustoće i ekstremne gravitacije, gdje poznati zakoni fizike prestaju vrijediti. U ovoj točki, prostorno-vremenske krivulje postaju beskonačne, a naši trenutni modeli fizike ne mogu opisati što se događa unutar singularnosti.

Oko te singularnosti nalazi se događajni obzor (Event Horizon – ključna značajka crnih rupa), granica iza koje ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći snažnom gravitacijskom privlačenju. Događajni obzor djeluje poput jednosmjernih vrata: sve što prođe ovu granicu zauvijek je izgubljeno iz našeg svemira. To ga čini jednim od najtajanstvenijih i najfascinantnijih fenomena u astrofizici. Osim toga, teorijski fizičar Stephen Hawking predložio je da crne rupe mogu emitirati zračenje poznato kao Hawkingovo zračenje. Ovo zračenje nastaje zbog kvantnih efekata blizu događajnog obzora, što može dovesti do toga da crne rupe polako gube masu i eventualno ispare tijekom dugih razdoblja.

Razumijevanje nastanka i svojstava crnih rupa ključno je za napredak u astrofizici i fizici općenito, jer nam otkrivaju kako ekstremni uvjeti mogu utjecati na temeljne zakone prirode.Crne rupe dolaze u različitim veličinama, a općenito se dijele u tri kategorije. Prve su crne rupe zvjezdane mase, koje se formiraju gravitacijskim kolapsom pojedinačnih zvijezda i obično imaju masu od nekoliko do nekoliko desetaka Sunčevih masa.

Crne rupe srednje mase rijetke su pojave, koje vjerojatno imaju mase između zvjezdanih i supermasivnih crnih rupa, a mogu nastati spajanjem manjih crnih rupa ili drugim procesima. Supermasivne crne rupe nalaze se u središtima većine galaksija, uključujući naš Mliječni put, i sadrže milijune do milijarde Sunčevih masa. Njihovo podrijetlo je i dalje tema aktivnih istraživanja, s teorijama koje sugeriraju da se mogu formirati spajanjem manjih crnih rupa ili izravnim kolapsom masivnih plinskih oblaka u ranom svemiru.

Horizont događaja, ili događajni obzor, ključna je značajka crnih rupa koja označava točku s koje nema povratka. Kada objekt prijeđe ovu granicu, neizbježno se privlači prema singularnosti, gdje je gravitacija toliko jaka da ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći. Unutar horizonta događaja nalazi se singularnost, točka beskonačne gustoće i ekstremne gravitacije. Na ovoj točki poznati zakoni fizike prestaju vrijediti, što izaziva brojne teorije i spekulacije. Jedna od teorija sugerira da singularnost može sadržavati most prema drugim dijelovima svemira ili čak drugim svemirima, koncept poznat kao crvotočina. Druga teorija predlaže da crne rupe mogu biti vrata prema novim fazama materije ili čak novim zakonima fizike.

Dok su ove teorije fascinantne, trenutno ne postoji način da izravno promatramo ili istražimo što se događa unutar crne rupe. Sve što znamo temelji se na matematičkim modelima i neizravnim dokazima. Ipak, istraživanje ovih teorija može nam pomoći da bolje razumijemo fundamentalne aspekte svemira i prirodu stvarnosti. Dakle, horizont događaja ostaje jedno od najintrigantnijih područja u astrofizici, jer označava granicu između poznatog svemira i nepoznatih dubina crnih rupa. Dok buduća istraživanja i napredak u tehnologiji možda jednog dana pruže odgovore na ova pitanja, crne rupe nastavljaju biti simbol misterije i granica ljudskog znanja.

No crne rupe nisu samo kozmički usisivači; one igraju ključnu ulogu u oblikovanju strukture svemira. Njihov ogroman gravitacijski utjecaj može potaknuti formiranje novih zvijezda procesom akrecije. Kada materijal iz okolnog prostora padne prema crnoj rupi, on se zagrijava do ekstremnih temperatura, što može rezultirati emisijom energije u obliku X-zraka i drugih vrsta zračenja. Ova energija može utjecati na okolni plin i prašinu, komprimirajući ih i stvarajući uvjete pogodne za formiranje novih zvijezda​.

Osim toga, crne rupe mogu regulirati rast galaksija. Supermasivne crne rupe, koje se nalaze u središtima većine galaksija, uključujući naš Mliječni put, imaju ključnu ulogu u evoluciji galaksija. Njihova gravitacijska sila može kontrolirati brzinu kojom se zvijezde formiraju, kao i utjecati na kretanje i sudaranje plinskih oblaka unutar galaksije. Interakcije između crne rupe i okolnog materijala također mogu rezultirati snažnim mlazovima energije, poznatim kao relativistički mlazovi, koji mogu utjecati na okolni međuzvjezdani medij​​.

Jedan od najintrigantnijih aspekata crnih rupa njihov je utjecaj na prostor-vrijeme. Prema Einsteinovoj teoriji opće relativnosti, masivni objekti zakrivljuju prostor-vrijeme oko sebe. Crne rupe, sa svojom ekstremnom masom i gustoćom, stvaraju duboke ‘udubine’ u tkanju prostora-vremena, utječući na putanje objekata i svjetlosti koji se približavaju.

Promatranje crnih rupa izaziva čuđenje i fascinaciju jer izravno promatranje ovih neuhvatljivih objekata nije moguće. Ipak, astronomi su razvili inovativne metode za otkrivanje njihova postojanja. Korištenjem detekcije rendgenskih zraka koje emitira vrući plin u akrecijskom disku oko crne rupe, praćenjem kretanja zvijezda oko nevidljivog objekta, te najnovijim otkrićima gravitacijskih valova nastalih sudarom crnih rupa, dobiveni su nepobitni dokazi o njihovu postojanju.

Godine 2019., suradnja Event Horizon Telescope (EHT) ostvarila je revolucionarni uspjeh snimivši prvu fotografiju horizonta događaja crne rupe smještene u središtu galaksije M87. Ovaj povijesni trenutak pružio je vizualnu potvrdu postojanja crnih rupa i otvorio vrata za detaljnija proučavanja njihovih nevjerojatnih svojstava. Fotografija je otkrila tamnu sjenu crne rupe okruženu užarenim prstenom plina, omogućujući nam prvi pogled u srce jednog od najfascinantnijih fenomena u svemiru. Ova otkrića ne samo da su promijenila naše razumijevanje svemira, već su i postavila temelje za buduća istraživanja koja će nastaviti otkrivati tajne ovih kozmičkih divova.

Moćne i kompaktne

Crne rupe mogu izgledati bizarno i neshvatljivo, ali zapravo su iznenađujuće razumljive. Iako ih ne možemo vidjeti izravno, znamo dosta o njima. One su zapravo jednostavne, kompaktne, moćne, vrlo česte u svemiru, ali svakako i misteriozne. Što točno želimo reći s tim? Evo kratkog objašnjenja. Da su jednostavne znači da se sve tri vrste crnih rupa mogu opisati samo s dvije promatrane veličine: njihovom masom i brzinom vrtnje. To je mnogo jednostavnije od zvijezda, koje osim mase ovise i o jedinstvenoj povijesti i evoluciji, uključujući kemijski sastav. Masa i vrtnja govore nam sve što trebamo znati o crnoj rupi: ona “zaboravlja” sve što je pridonijelo njezinu nastanku. Te dvije veličine određuju koliko je velik horizont događaja i kako gravitacija utječe na materiju koja pada na crnu rupu.

Crne rupe su kompaktne i zapravo male u usporedbi s njihovom masom. Horizont događaja crne rupe mase Sunca bio bi širok najviše 6 kilometara, a što se brže vrti, to je manja veličina. Čak bi i supermasivna crna rupa lako stala unutar našega Sunčeva sustava. Ipak, izrazito su moćne. Kombinacija velike mase i male veličine rezultira vrlo jakom gravitacijom. Ta gravitacija je dovoljno snažna da rastavi zvijezdu ako joj se previše približi, stvarajući snažne bljeskove svjetlosti. Supermasivna crna rupa zagrijava plin koji pada na nju do temperature od nekoliko milijuna stupnjeva, čineći ga toliko sjajnim u rendgenskim zrakama i drugim vrstama zračenja da se može vidjeti širom svemira.

Također, vrlo su česte. Prema teoretskim izračunima temeljenim na promatranjima, astronomi vjeruju da Mliječni put može imati čak stotinu milijuna crnih rupa, od kojih je većina zvjezdane mase. A s barem jednom supermasivnom crnom rupom u većini galaksija, moglo bi postojati stotine milijardi supermasivnih crnih rupa u vidljivom svemiru.

Treba ovdje istaknuti i da su vrlo važne. Iako crne rupe imaju reputaciju da “jedu” sve što im se nađe na putu, pokazalo se da su prilično neuredni “jedači”. Mnogo materijala koji pada prema crnoj rupi biva izbačeno, zahvaljujući složenom miješanju plina u blizini horizonta događaja. Ovi mlazovi i izboji plina, zvani “vjetrovi”, šire atome cijelom galaksijom i mogu potaknuti ili usporiti rađanje novih zvijezda, ovisno o drugim čimbenicima. To znači da supermasivne crne rupe igraju važnu ulogu u životu galaksija, daleko izvan gravitacijskog utjecaja same crne rupe.

I u konačnici, crne rupe su misteriozne. Osim astronoma, i fizičari su zainteresirani za crne rupe jer su one laboratorij za “kvantnu gravitaciju”. Crne rupe opisane su općom relativnošću Alberta Einsteina, što je naša moderna teorija gravitacije, ali ostale sile prirode opisuje kvantna fizika. Do sada nitko nije razvio potpunu teoriju kvantne gravitacije, ali već znamo da će crne rupe biti važan test za bilo koju predloženu teoriju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije