ZBOG PREUREĐENJA KABINETA

Kekin žestoko napala Primorca: 'Mora se povući iz predsjedničke utrke'. Oglasio se i on

Zagreb: Prijedlozi Kluba zastupnika Možemo! u borbi protiv siromaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.10.2024.
u 17:02

Kekin se referira na pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda donesenu u ožujku ove godine, prema kojoj Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora platiti privatnoj tvrtki Svetice-Centar iz Splita nešto više od tri milijuna eura, i to zbog luksuznog preuređenja Primorčevog kabineta i kabineta njegovih iz vremena kada je bio resorni ministar.

Predsjednička kandidatkinja Možemo! Ivana Kekin napala je žestoko kandidata HDZ-a za predsjednika države Dragana Primorca kazavši kako se mora povući iz predsjedničke kampanje. Kekin se referira na pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda donesenu u ožujku ove godine o kojoj su pisali mediji, a prema kojoj Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora platiti privatnoj tvrtki Svetice-Centar iz Splita nešto više od tri milijuna eura, i to zbog luksuznog preuređenja Primorčevog kabineta i kabineta njegovih iz vremena kada je bio resorni ministar.

  – HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike Hrvatske nezakonitim ponašanjem uzrokovao je štetu hrvatskim građanima u iznosu više od 3 milijuna eura. Umjesto da kupujemo CT aparate i uređaje za magnetsku rezonancu, mi plaćamo sudske presude zbog štete koju je izazvao Dragan Primorac. Gdje je javni interes u izgradnji fitness-centra i walk-in ormara za Primorca? Dragan Primorac mora se povući iz predsjedničke utrke – poručila je Kekin. Kazala je kako je u vrijeme dok je bio ministar znanosti u Vladi Ive Sanadera, Primorac usmeno naručio radove i usluge od tvrtke Svetice-Centar za luksuzni namještaj i uređenje prostora u koji se tad Ministarstvo useljavalo.

Za koga biste danas glasali da su predsjednički izbori?

Već ste glasali.

- Za početak, već je usmeno naručivanje radova za Ministarstvo od strane ministra, bez javne nabave, protuzakonito. Vrijednost usmene narudžbe bila je prvo 4,5 milijuna kuna, a zatim 5,5 milijuna kuna. Nakon što je posao izvršen, Ministarstvo ne plaća račune te tvrtka Svetice-Centar tuži Ministarstvo – pojasnila je Kekin naglasivši i kako je sudski postupak trajao više od 10 godina te da je sada pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda ustanovljeno da je Ministarstvo dužno isplatiti puni iznos skupa s visokim zateznim kamatama, koji je sada narastao na iznos veći od 3 milijuna eura, odnosno 22 milijuna kuna.

Kazala je i kako je kroz sudski postupak ustanovljeno da je Dragan Primorac davao "nevjerodostojne iskaze u suprotnosti s ostalim dokazima" te da je osobno davao usmene naloge i dogovarao te odobravao poslove s tvrtkom, "o čemu svjedoče njegovi tadašnji suradnici".

Kekin je isto tako nabrojala što je to sve od Svetice-Centra, pravomoćno dosuđeno na štetu građana RH, naručio HDZ-ov predsjednički kandidat kazavši kako je riječ o luksuznom i kožnom namještaju vrijednom više od milijun kuna za njegov kabinet, prostoriji za fitness u podrumu zgrade Ministarstva i adaptaciji prostorija Ministarstva u kojoj je tvrtka izvođač konstruirala tajne prostorije iza drvene pregrade – prostoriju za odmor ministra s krevetom i noćnim ormarićem, kupaonu i tzv. walk-in ormar.

VEZANI ČLANCI:

U međuvremenu je Primorac, nastavila je Kekin, postao i vlasnik privatne poliklinike i klijent države. – Samo u ovoj godini država je platila Primorčevoj poliklinici više od pola milijuna eura. To znači da nećemo kupiti nove CT-ove ni uređaje za magnetsku rezonancu za javno zdravstvo jer moramo platiti štetu koju je Primorac napravio kad je gradio fitness-centar i walk-in ormar. A onda ćemo plaćati da u svojoj privatnoj poliklinici radi magnete i CT-ove. Konkretno, za ovaj iznos moglo se kupiti desetak uređaja za magnetsku rezonancu, a samo ove godine Primorčevoj poliklinici platit će se 2.000 pretraga magnetske rezonance. Na taj način HDZ upravlja zajedničkim resursima – kazala je Kekin. 

Prozvani kandidat za predsjednika Dragan Primorac kazao je kako iznimno velik broj informacija koji su mediji objavili je netočan i tendenciozan, a najvažnije nisu navedene. U Ministarstvu nikada nije postojala obveza Ministarstva prema tužitelju, nije postojao fitness, luksuzni namještaj. Primorac kaže da je važno napomenuti i kako je nakon njegovog mandata čak šestero ministara vodilo Ministarstvo i kako su svi imali identičan stav: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nema nikakve obveze prema tužitelju, dakle svi su osporavali postojanje bilo kakve obveze prema tužitelju. Problem bi postojao, kaže, da je bilo tko od ministara isplatio jednu lipu jer nikakav Ugovor ili obveza nije i ne postoji postojala.

FOTO Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Prijedlozi Kluba zastupnika Možemo! u borbi protiv siromaštva
1/42
Ključne riječi

Komentara 12

DA
DarthVader
17:23 17.10.2024.

A vidjaj ti tog Kekina. Bilo bi mu pametnije da popije hladno pivo.

AN
Antonio1952
16:31 17.10.2024.

Nije Primorac taj kabinet odnio doma nego je ostao ministarstvu. Hrvatsko pravosudje je jos uvijek u rukama nasljednika KPH, jer nije provedena lustracija.

ME
Melada
17:35 17.10.2024.

Ima li ova psihijatrica ista kreativnije u svojoj glavici osim ”kokodakanja”!? Jadni njezini pacijenti, jedino drustvo za vrijeme i nakon radnog vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije