Nove mjere

Motu proprio - Papin zakon protiv 'reciklaže' novca

Papa
Reuters/PIXSELL
09.08.2013.
u 09:41

"Nalažem da sve što je određeno ima punu i trajnu vrijednost, također ukidajući sve nespojive odredbe, polazeći od 10. kolovoza 2013. godine“, potpisao je papa Franjo

Papa Franjo s novim je Motu proprio, koji stupa sutra na snagu, a potpisao ga je jučer, uveo nove mjere za suzbijanje i borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma te za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje. Novi zakon proširuje nadležnost nad svim vatikanskim dikasterijima, a donesen je kao produžetak zakona koje je već potpisao Benedikt XVI.

U dokumentu se kaže kako promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, materijalnoga i moralnoga, zahtijeva duboko promišljanje o pozivu ekonomskih i novčarskih odjela i o njihovoj sukladnosti s ostvarenjem općega dobra. Sveta Stolica se time priključuje naporima međunarodne zajednice usredotočenima na promidžbu cjelovitosti, stabilnosti i prozirnosti ekonomskih i novčarskih odjela i u prevenciji i borbi protiv kriminalnih radnji.

"Nalažem da sve što je određeno ima punu i trajnu vrijednost"

"U kontinuitetu s poduzetim radnjama u tom okviru mojega prethodnika Benedikta XVI., polazeći od Motu proprio od 30. prosinca 2010. za suzbijanje i borbu protiv nezakonitih radnji na financijskom i novčarskom području, želim obnoviti zauzimanje Svete Stolice u usvajanju načela i primjeni pravnih sredstava koja je razvila međunarodna zajednica, prilagođujući još više institucionalni ustroj u svrhu prevencije i borbe protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje“, napisao je papa Franjo.

Apostolskim pismom u obliku Motu proprio usvojene su mjere za suzbijanje i borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, zatim mjere protiv subjekata koji prijete miru i međunarodnoj sigurnosti te mjere nadzora tijela koja profesionalno obavljaju financijske djelatnosti. Ustanovljen je i Odbor za financijsku sigurnost sa svrhom usklađivanja nadležnih tijela Svete Stolice i Države Grada Vatikana glede sprječavanja i borbe protiv pranja novca, financiranja terorizma i umnažanja oružja za masovno uništavanje.

"Nalažem da sve što je određeno ima punu i trajnu vrijednost, također ukidajući sve nespojive odredbe, polazeći od 10. kolovoza 2013. godine“, potpisao je papa Franjo.

>>Papa ipak ne ide na nogometnu utakmicu Italija – Argentina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije