Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUP Može li napad na Bonačića ubrzati izmjene Zakona o sprječavanju nereda na stadionima

Na policijskim 'crnim listama' 1414 imena

hrv-policija-txt.jpg
import
16.03.2006.
u 19:50

Je li navijače uistinu toliko povrijedila izjava trenera Hajduka Luke Bonačića da će stajati ispred svojih igrača, pa su ga zato dvojica, a nije isključeno ni to da su imali i trećeg pomagača, sačekala u srijedu navečer i pretukla palicama za bejzbol, policija još uvijek ne može potvrditi jer je identitet batinaša nepoznat. Pokaže li se ova sumnja točnom, moglo bi se očekivati da Hrvatski sabor što prije prihvati izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim stadionima te da suci počnu strože kažnjavati izgrednike.

Manje od polovice
Jer, u prve dvije godine primjene još vrijedećeg Zakona o sprječavanju nereda na sportskim stadionima, policija je sudovima podnijela 1113 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 1414 tzv. navijača. Tih zahtjeva sudovi su uspjeli riješili manje od polovice samo 533. A izrečene kazne koje su dosuđivali izgrednicima bile su gotovo minimalne. Na primjer, zakonom propisana novčana kazna kreće se u rasponu od 500 do 10.000 kuna, a prosječno dosuđena novčana kazna, na koju su se suci najčešće i odlučivali, iznosila je tek 934 kune.

Samo šestorica izgrednika osuđena su na zatvorsku kaznu, i to u trajanju od sedam od maksimalnih 30 dana. U prekršajnom postupku izrečeno je 15 zaštitnih mjera zabrane pribivanja sportskim natjecanjima, a zagrebački Županijski sud jednom je izgredniku dosudio da se u krugu od pola kilometra ne smije približavati sportskim objektima i mjestima odigravanja utakmica kluba za koji navija.

Popis u inozemstvo
No, osobe kojima je izrečena zaštitna mjera zapravo nemaju nikavu obvezu javljanja policiji prije početka utakmice na koju ne smiju ići. Postanu li uskoro vrijedeće izmjene i dopune zakona, što u MUP-u očekuju, imena dosad evidentiranih 1414 tzv. navijača naći će se na "crnim listama". To znači da će njihove osobne podatke, s opisom djela koje su počinili, policija čuvati 10 godina.

Po potrebi će ih poslati i inozemnim policijama ili međunarodnim organizacijama koje se bave suzbijanjem kriminala. Je li i koliko osoba s tog popisa policija ispitala tragajući za napadačima na Bonačića, u MUP-u jučer nisu htjeli odgovoriti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije