DRŽAVNE ZGRADE

Na uređenje 101 stana potrošili 3,9 milijuna kuna pa uselili četiri policajca?

državni stanovi u Borovju
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
03.03.2020.
u 20:10

Iz ministarstva Blaženke Divjak kažu da dugoročan plan za stanove nemaju, a MUP bi ih htio za svoje djelatnike

“Ajte, molim vas. I bog je tu već rek’o zdravo”, odmahuje rukom i samo nas na brzinu pozdravlja jedan od stanara državnih zgrada na zagrebačkom Borovju, dok usput pogledom prelazi preko nekoć živih, a sad blijedih fasada nekretnina u Ulici grada Chicaga 19, 21 i 23, koje uglavnom prazne zjape otkad su sagrađene.

Znanstveni novaci, prema projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja s početka 2000-ih, trebali su se skućiti upravo na Borovju, i to plaćajući mjesečni najam stana između 200 i 312 kuna, a onda se dio njih odselio, dio ostao i nakon isteka ugovora koji su imali, a ostatak praznih kvadrata naselili su ilegalni stanari. Natječaj za nove novake Ministarstvo nije raspisalo posljednjih devet godina, a razdoblje je to, govore Zagrepčani s Borovja, u kojem su zgrade potpuno propale.

Otišli i zaštitari

Večernji list o tome je pisao još krajem 2018., kada su nam iz Ministarstva znanosti objasnili da su u pregovorima s Ministarstvom državne imovine, koje bi ukupno 122 stana na tri adrese preuzelo i stavilo u funkciju, ali svi su razgovori na kraju propali.

– Zamislite koliko bi se od ovoga moglo zaraditi. Da se stanovi ili prodaju ili daju u najam pa čak i po tržišnoj cijeni. Ali ne, bolje je, valjda, ovako. Vidite da s tim nitko ne želi imati posla, pa i zaštitari su otišli – spominje nam gospođa koju smo sreli u šetnji sa psom djelatnike AKD zaštite, koji su stanove obilazili do lanjskog rujna, kad im je istekao ugovor s Ministarstvom obrazovanja. Otprilike mjesec dana nakon toga u stanove su ušli radnici, koji su zamijenili sanitarije i pripremali stanove za policajce koji su se trebali useliti u vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Koliko točno ljudi sad živi u zgradama na Borovju, pitali smo Ministarstvo znanosti.

– Na navedenoj lokaciji samo jedan stanar ima valjani ugovor, a za još šest stanova vode se postupci kako bismo preuzeli stan u posjed zbog isteka ugovora. U 11 stanova su protupravno useljeni stanari – kažu nam iz Ministarstva znanosti pa ističu da već “dugi niz godina intenzivno rade na rješavanju problema ilegalno useljenih stanara”, a upravo rješavanje tog problema “preduvjet je za daljnje korake”. Ili, u prijevodu, dok ne izbace ilegalce, neće raditi plan za prodaju ili eventualno iznajmljivanje stanova.
Nešto drukčija nam priča, pak, dolazi iz Ministarstva unutarnjih poslova, čiji su djelatnici trenutačno smješteni u dio stanova na Borovju.

Točnije, kako kažu u MUP-u, pokrenuli su inicijativu prema Ministarstvu znanosti da se stanovi daju njima na trajno korištenje “u cilju stambenog zbrinjavanja policijskih službenika koji nemaju riješeno stambeno pitanje na području Zagreba”.

Oni znaju koliko ih je

Od 122 stana na Borovju, MUP je za svoje djelatnike “raspoređene na poslovima vezanim za predsjedanje RH Vijećem EU” uredio 101 stan, za što je iz državnog proračuna izdvojeno točno 3,912.840,50 kuna, a u koliko stanova policajci zaista i žive, pitali smo i MUP i stanare.

– Ma tri ili četiri stana su friško napunjena, u ostalima i dalje nema nikoga – tvrde nam stanari, dok iz MUP-a kažu da oni znaju koliko je njihovih djelatnika smješteno na Borovju. Ali brojku nam nisu otkrili.

Ključne riječi

Komentara 3

DO
Dotepenec
21:28 03.03.2020.

Moja kara vas čekala. Samo se naguziti. Dođite na www.guzimovas.com

DU
Deleted user
23:41 03.03.2020.

Nisam nikako uspio skužiti foru s četiri policajca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije