Pokazivanje mišića

Na Venezuelu 5000 vojnika?

Venezuela
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.01.2019.
u 09:12

Na današnjem prosvjedu oporba će vojsci dijeliti letke u kojima obećava amnestiju ako prijeđu na stranu demokrata

Dok se građani Venezuele pripremaju na još jedan prosvjed protiv Nicolása Madura, predsjednika zemlje kojeg kao takvog priznaje vrh vojske, američke vlasti aktivno podržavaju Juana Guaidóa kao novog, privremenog predsjednika zemlje. Zbog toga su Amerikanci jučer udarili sankcije najvažnijoj tvrtki u Venezueli, naftnom divu u državnom vlasništvu PDVSA čime će nanijeti još jedan udarac posrnulim vlastima u Caracasu.

U SAD 41% izvoza nafte

Lideri te tvrtke, koje je sam Maduro postavio na ta mjesta, deklarirali su svoju podršku socijalističkom predsjedniku, a američke će ih sankcije itekako pogoditi. Gospodarstvo Venezuele itekako ovisi o izvozu nafte, i to poglavito u SAD kamo odlazi čak 41 posto izvoza nafte. Uz to, proizvodnja sirove nafte zbog katastrofalnih se Madurovih političkih poteza prepolovila u posljednjih pet godina. Sankcije nalažu da je američkim tvrtkama zabranjeno poslovati s PDVSA-om te će se toj kompaniji zamrznuti imovina u SAD-u. Američka administracija izračunala je da će to Madurovu vlast koštati sedam milijardi dolara zamrznute imovine i 11 milijardi gubitka izvoza. I to samo u godini dana, što je ogromna šteta za gospodarstvo koje je već na koljenima zbog visoke inflacije i nestašice osnovnih namirnica na tržištu.

Te je sankcije protiv naftne kompanije obznanio John Bolton, poznati prepoznatljivi savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, ali tamošnju su javnost posebno zaintrigirale rukom napisane Boltonove bilješke. Na njima je pisalo “pet tisuća vojnika u Kolumbiju”. Ta država ima dugu granicu s Venezuelom te je dom brojnim izbjeglicama iz te zemlje koji su pobjegli pred neimaštinom i inflacijom. Uz to, njezin je predsjednik desničarski Trumpov saveznik Ivan Duque koji je odmah nakon SAD-a priznao Guaidóa kao predsjednika prošlog tjedna. Zbog toga su neki u SAD-u i izvan njega Boltonov gaf shvatili kao neizgovorenu, ali možda čak i namjernu prijetnju Maduru koji bi mogao biti jedan od sljedećih koraka Amerikanaca.

Na upit što znači bilješka o vojsci u Kolumbiji, agenciji Associated Press iz Bijele kuće rekli su samo: “Kao što je predsjednik rekao, sve su opcije na stolu”. Time su se referirali na nedavno Trumpovo otvaranje mogućnosti da će SAD, bude li potrebno, čak i vojnom intervencijom srušiti vlast Madura kojeg drži uzurpatorom. Ministar vanjskih poslova Kolumbije Carlos Holmes rekao je pak da “ne zna razlog” zašto se njegova zemlja našla među Boltonovim bilješkama.

“Ruke dalje od nas!”

Sam Maduro zatim je sankcije koje je SAD udario naftnom divu iz Venezuele nazvao “kriminalom” te je izravno poslao Trumpu poruku na engleskom: “Ruke dalje od Venezuele!”. No Juan Guaidó, kojega dio međunarodne zajednice tretira kao jedinog legitimnog lidera zemlje, pozdravio je sankcije protiv naftne kompanije.

– Jedina je svrha te mjere osigurati to da Madurova vlada prestane krasti od Venezuelanaca – kaže mladi socijaldemokrat. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su američke sankcije nelegalne, ali ta je zemlja također obznanila kako očekuje da Venezuela u ožujku podmiri sljedeću ratu kojom Moskvi vraća kredit.

Na današnjem prosvjedu opozicija će vojsci dijeliti letke u kojima obećava amnestiju ako prijeđu na demokratsku stranu, a najveći se skup očekuje u subotu do kada je Europska unija dala rok Maduru da raspiše poštene izbore. U međuvremenu, UN je objavio da je zbog nasilja koje je pratilo nedavne prosvjede umrlo 40 ljudi, a Madurove su vlasti u samo tjedan dana zatvorile 850 prosvjednika.

 

Ključne riječi

Komentara 10

PL
plavibljesak
09:32 30.01.2019.

Maduro,gaduro uzmi opljačkane novce i bježi dok još možeš i ostavi narod na životu!

DU
Deleted user
09:33 30.01.2019.

Ovaj diktator Maduro proći ča kao Čauševski kada ga se narod dočepa. Sjećate se i Čauševskog su tada i Rusi i Srbi podupirali ali badava kada su ga se gladni ljudi dočepali bio je gotov.

Avatar superhik74
superhik74
21:36 30.01.2019.

Gangster osudjeni kriminalac za ratne zlocine u Nikaragvi, Eliott Abrams vec krece u oruzano rusenje demokratski izabranog predsjednika s 6 miljuna i 245 tisuca glasova, a pokusavaju ga zamjeniti s svojom marionetom koja je na izborima za parlament dobila punih 97 tisuca glasova. Po svaku cijenu treba pokrasti nafu i zlato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije