Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI?

Na zastavi EU je 12 zlatnih zvjezdica, znate li što one predstavljaju?

Zastave Europske unije i Hrvatske
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.06.2024.
u 09:30

Danas Europska unija ima 27 članica, a Vijeće Europe 46 i obje su organizacije sada neraskidivo povezane s dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini.

Kada građani 27 država članica Europske unije u nedjelju, 9. lipnja, budu birali na izborima za Europski parlament, fokus će biti na europskoj zastavi. Azurno plava s dvanaest zlatnih zvijezda jasno se ističe među zastavama zemalja članica. Ali, kako je Europa zapravo dobila svoju zastavu?

– Zastava Europske unije nije samo simbol EU-a, ona također predstavlja jedinstvo i identitet Europe u širem smislu. Zastava datira iz 1955.godine, stoji u objavi Europske unije.

U to je vrijeme Vijeće Europe odlučilo uvesti zastavu koja prikazuje dvanaest zvijezda na plavom nebu. Dvanaest ne predstavlja broj država članica, već je namijenjeno simbolu savršenstva i potpunosti. Europska zastava označava ideale zajedništva, solidarnosti i sklada među narodima Europe. Prethodnica EU-a, Europska zajednica (EZ), imala je dvanaest članica. Povijest zastave Europske unije datira iz 1955. godinu kada je Vijeće Europe prihvatilo njezin dizajn i počelo ga koristiti.

VEZANI ČLANCI

Naime, dana 8. prosinca 1955. Vijeće Europe, organizacija koja postoji i danas za zaštitu europskih vrijednosti kao što su ljudska prava, demokracija i vladavina prava, usvojilo je ovu zastavu po prvi put. Dana 11. travnja 1983. Europski parlament predložio je da Europska zajednica usvoji ovu zastavu. U lipnju 1985. Europsko vijeće (tijelo šefova država i vlada EU-a) dalo je tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici (EEZ) zastavu kao svoj logo, piše Fenix Magazin.

Godine 2015. Unija je proslavila 30. godišnjicu svoje zastave vlastitim prigodnim kovanicom od 2 eura. Danas Europska unija ima 27 članica, a Vijeće Europe 46 i obje su organizacije sada neraskidivo povezane s dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini.

FOTO Posljedice poplave u Rašenici nakon obilnih padalina

Zastave Europske unije i Hrvatske
1/16

Komentara 1

MA
Mate
10:23 07.06.2024.

Ako spominjete 8. prosinca 1955, onda se morate sjetiti da je to proglašenja Bezgriješnog začeća Blažene Djevice Marije, Majke isusove, a ona u svojoj kruni ima 12 zlatnih zvijezda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije