vesna pusić:

'Nacionalizam je kao inflacija, smrtonosan ako je izvan kontrole'

vesna pusić,karl erjavec (1)
AFP/PIXSELL
11.09.2012.
u 15:22

Ulazak Srbije u Europsku uniju u našem je neposrednom interesu, smatra Vesna Pusić

Pod naslovom „Nacionalizam je kao inflacija: smrtonosan, ako je izvan kontrole“ i podnaslovom „Hrvatska ministrica vanjskih poslova Pusić o prijetećoj insolventnosti Slovenije i teškim odnosima sa Srbijom" austrijski dnevni list Die Presse u utorak donosi na gotovo cijeloj stranici razgovor s ministricom vanjskih i europskih poslova RH Vesnom Pusić. Na pitanje na koji bi način Hrvatska mogla bila pogođena bankrotom Slovenije, Pusić je rekla da Hrvatska ulazi 1. srpnja sljedeće godine u EU, ali da još neko vrijeme neće biti članica eurozone. Dodala je kako su neke zemlje pristupile eurozoni, bez da su se za to prethodno pripremile.

– To nam je pouka: Mi se ne želimo prenagliti. Hrvatska je, najzad, poduzela ozbiljne mjere štednje. To je također razlog zašto je rejting agencija Fitch ocjenu našeg rejtinga (BBB-) promijenila s negativnog na stabilni – istakla je Pusić napomenuvši da je Hrvatska manje zadužena nego neke druge zemlje.

Privlačenje investicija nazvala je jednom od hrvatskih glavnih zadaća. Napomenula je da bi loša financijska situacija u Sloveniji „nedvojbeno“ mogla imati posljedice za turizam u Hrvatskoj, jer su Slovenci druga najbrojnija skupina turista koja ljetuje u Hrvatskoj te za hrvatske investitore i bankovna potraživanja u toj zemlji. O tome hoće li nakon posrnuća Slovenije koja je bila zemlja uzor jugoistočne Europe u Bruxellesu porasti skepsa prema novim pridošlicama iz te regije, šefica hrvatske diplomacije rekla je da financijske probleme nemaju samo nove nego i stare zemlje članice EU.

>> Pusić u Beču: Važno je ženama osigurati obrazovanje

Nema alternative

– Više me brine atmosfera u jugoistočnoj Europi. Mi, barem u Hrvatskoj, na pristupni proces EU gledali smo kao na vježbu za izgradnju demokratskih institucija. No, to funkcionira samo ako građani to žele. Kroz EU perspektivu stabilizirali smo našu vlastitu zemlju – objasnila je. Istaknula je da su Hrvati glasovali za ulazak u EU usred krize, u vrijeme kada su gotovo svakodnevno pred očima imali slike grčkih prosvjednika te da je unatoč tome više od 66 posto građana dalo svoj glas za europsku Hrvatsku.

– Ali važno je taj proces održati na životu i u ostalim zemljama jugoistočne Europe – rekla je Pusić u razgovoru za Die Presse, dodavši kako je od velike važnosti bila odluka EU o početku pregovora s Crnom Gorom. Govoreći o porastu skepse, prije svega u zemljama regije koje su još daleko od ulaska u EU, ustvrdila je kako su i one svjesne činjenice da nemaju bolje alternative od EU.

– Ohrabruje me ipak to što je novi predsjednik Srbije, čiji je izbor svatko promatrao s radoznalom zabrinutošću, vrlo jasno istakao namjeru Srbije da postane članicom EU – rekla je Pusić dodavši kako europska perspektiva povećava predvidljivost, a time i stabilnost i sigurnost regije. Na upit drži li mogućim da Hrvatska blokira ulazak Srbije u EU zbog starih „otvorenih pitanja“, Pusić je odgovorila da je Hrvatska povezana s regijom demografski, geografski, znanstveno i u svakom drugom pogledu.

>> Josipović: Ne nalazim se s Nikolićem niti ima takvih planova

Ne može se savladati

– Mi znamo da je u našem interesu da zemlje u našem susjedstvu napreduju na putu u EU. Također, ulazak Srbije u EU u našem je neposrednom interesu – naglasila je dodavši da „što su nestabilniji susjedi, to je za nas opasnije“. O izjavi srbijanskog predsjednika Nikolića da je Vukovar srpski grad i nastaloj svađi, ministrica Pusić za austrijski dnevnik rekla je kako „u prvom redu trebaju ministri vanjskih poslova identificirati probleme koji se trebaju riješiti“, i tek se tada možemo približiti mogućnosti susreta dvaju predsjednika.

– Ne sumnjam da će jednom doći do takvog susreta, no ne znam kada. Prije toga moramo učiniti još nekoliko predradnji.

Komentirajući upit o strahovima u Europi zbog povratka nacionalizama, šefica hrvatske diplomacije ustvrdila je da „nacionalizam nije nešto što se zauvijek može savladati“.

– S nacionalizmom je kao s inflacijom: Kaže se, kontrolirana inflacija je dobra stvar, no nju je ekstremno teško držati pod kontrolom. Ako se otme kontroli, postaje smrtonosna – zaključila je ministrica Pusić, dodavši kako je nacionalizam u našoj regiji instrumentaliziran u borbu za vlast, koja je 1990-ih godina dovela do rata.

Komentara 303

LU
Lujo123
15:37 11.09.2012.

Ženo, kad buš vratila Hrvatskoj 23 milijarde dolara koje si upropastila u Siriji?!

EU
eurobanana
15:37 11.09.2012.

'Nacionalizam je kao inflacija . a . Inflacija je PLACKA .

CR
crofish
16:12 11.09.2012.

...jednako kao i napuhani ego

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije