U Kistanjama

Nadbiskup Puljć u Kistanjama blagoslovio relikvijar sv. Nikole

Nadbiskup Puljć u Kistanjama blagoslovio relikvijar sv. Nikole
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/13
06.12.2015.
u 14:20

Kako se doznaje iz kistanjske župe, prošle godine župnik don Nikola Dučkić obratio se Nadbiskupu zadarskom s molbom da posreduje u svetištu sv. Nikole u Barjiu za dobivanje dijela relikvija toga sveca, koji se posebno štuje u kistanjskoj župi.

Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić blagosliovo je , u prisustvu brojnih vjernika, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama relikvijar s posudom u kojoj se nalazi ampula koja sadrži ‘Mannu Sv. Nikole’, svijetlu tekućinu koja prokapljuje iz svečevih kostiju.

Taj značajan događaj koji je znakovito obilježen na svetkovinu sv. Nikole, od velike je važnosti zbog činjenice što, prema odluci Svete Stolice, tijekom posljednjih 900 godina nije bilo moguće uzeti ni minimalne dijelove svečevih kostiju, a iznimka je rađena veoma rijetko, samo u posebnim slučajevima i za posebno važna svetišta Sv. Nikole. Stoga je priznanje Svete stolice značajno za kistanjsko svetište. 

Ampula s ‘Mannom sv. Nikole’ u Kistanje je stigla jučer, no proces dobivanja relikvija započeo je još prije tri godine, a posebno se intenzivirao u zadnjih godinu dana. 

Kako se doznaje iz kistanjske župe, prošle godine župnik don Nikola Dučkić obratio se Nadbiskupu zadarskom s molbom da posreduje u svetištu sv. Nikole u Barjiu za dobivanje dijela relikvija toga sveca, koji se posebno štuje u kistanjskoj župi. 

Nadbiskup Puljić pismeno se obratio mons. Francescu Cacucciu – nadbiskupu metropoliti Biria i Papinskom delegatu za Baziliku sv. Nikola, koji ima zadaću čuvati relikvije svetog Nikole, te je konačno dobio pozitivan odgovor. 

Posuda s relikvijama u Kistanje je stigla popraćena atestom priora Bazilike o. Lorenza Lorussoa o autentičnosti ‘Manne’.

Komentara 8

Avatar fuzzy
fuzzy
16:55 06.12.2015.

@todorke: Za sv. Nikolu ne znam, ali znam što smo sve mi doživjeli: Da nas masiraju troprsti davitelji kojih se ne možemo riješiti kao ni krpelja... Mora da sami sa sobom ne možete izdržati u svom Pašaluku pa se stalno kačite za druge. Pri tome nemate (kao što ni prije niste imali) ni malo obzira ni prema našim svetinjama. Bili ste i ostali ste ono što jeste.

BO
Bogodol
21:07 06.12.2015.

Zgroze me pojedini komentari provokatora, katastrofa bi bila da tako ljudi stvarno misle, no ražalostilo me da je izjava jednog djeteta iz zagreba ponavljana na tzv. hrvatskom radiju u Subotu i ujutro u vjestima u Nedjelju gdje djete izjavljuje da sveti Nikola ima PLUS na kapi, to je katastrofa da to dijete netko nije naučio da je to KRIŽ, no ako je i djete odgojeno u znanju sotona koja upravlja sa vijestima tzv. Hrvatskog radija (takva je i tzv. Hrvatska televizija) u rukama komunista i Udbe (bojim se da mi se ne izbaci tekst, nadam se da neće) no zašto se u udarnim vjestima puštala ta izjava koja bi mogla proć za vrijeme Tita ili Brežnjeva ali danas kad svi znaju što je križ te da se križ naziva plusem to nigdje se nije dogodilo nego u Hrvatskoj Državi gdje su na vlasti partizanska djeca, a takve stvari možda se ne bi desila ni za vrijeme njihovih očeva, koje poniženje za kršćane te katoličku crkvu, no kad znamo tko je na vlasti svašta se može dogoditi.

MA
Malenkost
19:11 06.12.2015.

Svasta!! necu dalje. Ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije