U GRUBIŠNOM POLJU

Najavili Dom za starije i nemoćne osobe kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj: 'S pravom možemo reći da je projekt povijesni'

Ilustracija
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
24.09.2024.
u 16:43

Centar će zapošljavati 72 osobe, a s obzirom da je većinom riječ o visokokvalificiranim djelatnicima, vjerojatno će ih trebati privući iz drugih krajeva Hrvatske

Počela je izgradnja Doma za starije osobe u Grubišnom Polju, projekta vrijednog gotovo 10 milijuna eura, radove izvodi tvrtka Prajo beton iz Virovitice, a rok za dovršetak je godinu i pol dana. Riječ je o novoj ustanovi koja će pružati smještaj za 102 korisnika i izvaninstitucionalne usluge poput dostave obroka, pomoći u kući, dnevnog i poludnevnog boravka, savjetovanje i sistematske preglede za dodatnih 227 korisnika, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Centru za informiranje i kulturu "Franjo Tuđman" u Grubišnom Polju. Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh naglasio je da je riječ o jedinstvenom modelu doma za starije u Hrvatskoj zbog velikog broja korisnika izvaninstitucionalnih usluga.

"Ovaj projekt pripremali smo tri godine i s pravom možemo reći da je povijesni. To je model kakav dosad nije bio prisutan u Hrvatskoj, a omogućit će poboljšanje standarda života starijim osobama", istaknuo je Mađeruh. Centar će zapošljavati 72 osobe, a s obzirom da je većinom riječ o visokokvalificiranim djelatnicima, vjerojatno će ih trebati privući iz drugih krajeva Hrvatske. 

Izgradnja centra dio je šireg plana unapređenja socijalnih usluga u Hrvatskoj, rekao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš dodajući da će se u Hrvatskoj izgraditi 18 novih centara za starije osobe u 18 županija. Za te projekte osigurano je 104 milijuna eura iz državnog proračuna i 50 milijuna eura iz EU fondova, što će omogućiti smještaj za više od 1795 starijih osoba i pružanje izvaninstitucijskih usluga za više od 4500 korisnika.

FOTO Vikendaško naselje kod Batine potpuno poplavljeno: Područje odsječeno, a vodostaj Dunava i dalje raste

Ilustracija
1/21
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije