OPREZ

Najjači toplinski val ovog ljeta: Temperature i do 42 stupnjeva, evo gdje će biti najgore

vrućine
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/7
30.07.2017.
u 12:52

Građani koji su na moru rashlađenje od vrućina mogu potražiti u vodi, no ne preporučuje se boravak na suncu usred dana, a treba piti puno tekućine, ponajprije negazirane vode

Najjači toplinski val ovog ljeta počinje, prema meteorološkim prognozama, idućeg tjedna kada se najavljuju temperature i do 37 Celzijevih stupnjeva, koliko, primjerice, stoji da će biti u metropoli u srijedu.

Najviša temperatura dosad

Iznimno visoke temperature najavljene su za cijeli tjedan koji, po procjeni Državnog hidrometeorološkog zavoda, počinje umjerenom opasnošću od toplinskog vala za zdravlje ljudi, a u srijedu je za Zagreb, Karlovac, Osijek, Gospić, Knin i Rijeku istaknuta vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

U Karlovcu će, primjerice, u utorak već ujutro biti 20-ak stupnjeva, a tijekom dana temperature će se penjati na 39 celzijevaca, za srijedu se predviđa 40, a za subotu 5. kolovoza čak 42 stupnja!.

vrućine
1/14

U Kninu se pak u srijedu očekuje temperatura od 40 Celzijevih stupnjeva, a do kraja tjedna 39 stupnjeva.

Dubrovnik će se “grijati” na ugodnija maksimalna 32 stupnja, dok se u Splitu krajem tjedna očekuju temperature do 36 stupnjeva. Inače, do sada je apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, zabilježena 4. kolovoza 1981. u Pločama i iznosila je 42,8 stupnjeva.

Preporuke stručnjaka

Stručnjaci će ponoviti preporuke za zaštitu od vrućine gdje se, među ostalim, ističe izbjegavanje boravka na direktnom suncu, jer je UV indeks ovih i sljedećih dana iznimno visok, rashlađivanje prostora u kojem se boravi, što ne znači pretjerivanje s klima-uređajem jer se ne preporučuje snižavanje temperature za više od osam stupnjeva u odnosu na vanjsku, uzimanje dovoljno tekućine, ponajprije negazirane vode, konzumiranje češćih malih obroka, ponajprije voća.

S visokim temperaturama najavljena je i nepovoljna biometeorološka prognoza.     

Ključne riječi

Komentara 12

SV
stjepan v.
13:31 30.07.2017.

Mi smo narod ili ljudi, nikakvi "gradjani".

Avatar rubinet
rubinet
21:55 30.07.2017.

U Francuskoj su svi Francuzi..u SADu Amerikanci..i tako dalje..a u Hrvatskoj su građani... nije zgodno previše rabiti riječi poput Hrvatica i Hrvat....to stoga da se ne naljute izabrani i zaštićeni

ZA
zadar1
13:14 30.07.2017.

ima da nas nema....ali cuo sam da ce sljedece lito opet poceti u lipnju i da ce biti jako vruce sa puno toplinskih valova, pripremite se za sljedece lito i pijte zimu puno tekucine😎😎😎😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije