Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najveći lanac marina na Mediteranu ulazi u novu poslovnu godinu na krilima rekordnih poslovnih, sportskih i društvenih iskoraka

ACI
Foto: Adria
1/3
10.01.2023.
u 09:50

Godina dobrog vjetra u jedrima za ACI

Koliko god šokantne i nezamislive bile okolnosti koje je cijelom svijetu, a posebice turističkom sektoru, nametnula 2020. godina, danas, samo tri godine poslije, taj period ostaje iza nas, a turistički sektor ponovno je u uzletu te bilježi rekordne rezultate koji obaraju one iz pretpandemijske 2019. godine. Da period pandemije i prilagodbe na nju nije bio samo ružan san, najbolje znaju oni koji su morali učiniti najviše kako bi odgovorili na njene izazove, a u Hrvatskoj je to definitivno bio ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu, koji je u to vrijeme bio apsolutni nositelj domaćeg turizma i predvodnik u borbi protiv pandemije, a danas kao čvrsto etablirani regionalni lider u nautičkom turizmu u 2023. godinu ulazi na krilima rekordnih poslovnih rezultata i iskoraka.

Plod kontinuiranih investicija u izvrsnost infrastrukture i ponude

Da je riječ o najuspješnijoj poslovnoj godini u ACI-jevoj gotovo 40 godina dugoj povijesti, znalo se već nakon prvih devet mjeseci 2022. godine, kada je tvrtka ostvarila 194,7 milijuna kuna prihoda od prodaje što je za čak 29 milijuna kuna, tj. 17%, više od prethodne godine. Rast prihoda od prodaje pritom je zabilježen je u svim marinama, no najznačajniji rast – i to od 13,7 milijuna kuna, ostvaren je u ACI marinama Korčula, Split, Palmižana i Milna. Očekivano, tijekom sezone tj. u periodu od srpnja do rujna ostvareno je više od 50% ukupnih prihoda od prodaje. Sve to rezultat je prvenstveno kontinuiranih investicija. Samo u prvih devet mjeseci 2022. godine u lanac ACI marina uloženo je gotovo 52 milijuna kuna. Najznačajnije investicije usmjerene su u rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik te rekonstrukciju sidrenih sustava u ACI marini Trogir. Navedene, kao i brojne druge investicije podigle su kvalitetu usluge na veću razinu te omogućile veću sigurnost plovila i gostiju u svim marinama najvećeg lanca na Mediteranu. Plodovi predanog rada i investicija također se očituju i u vrijednim priznanjima, pri čemu su u 2022. godini posebno važne bile one na Danima hrvatskog turizma. Već su na prvoj večeri svečanosti tri ACI marine bile nominirane za nagrade – ACI marine Rovinj, Split i Dubrovnik. Naposljetku je najboljom u kategoriji srednjih marina proglašena ACI marina Dubrovnik, dok su mornari ACI marine Vrboska, Mihovil Šišejković i Dinko Damjanić, proglašeni djelatnicima godine zbog herojskog čina spašavanja tročlane posade brodice u nevremenu kod Vrboske. U sklopu druge večeri svečane dodjele, ACI marina Dubrovnik proglašena je i marinom godine, a riječ je o naposljetku i jednoj od trofejnijih ACI marina, odnosno višestrukom osvajaču važnih priznanja kao što su „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“, „Moja najdraža marina“, „Zlatni vez gastronomije“ i međunarodno prepoznata Plava zastava za odgovorno gospodarenje morem i priobaljem.

Hrvatska napokon i službeno u svjetskom nautičkom vrhu

Osim izvrsnosti u pružanju gostima najkvalitetnijih uvjeta za boravak na čitavom Mediteranu, ACI-jev identitet itekako definira i jedriličarska izvrsnost, odnosno dugogodišnja tradicija strasti prema jedrenju kao sportu i načinu života. Tome u prilog govore brojne vrhunske regate u kojima je ACI sudjelovao kao domaćin, ali i projekt nautičke izvrsnosti ACI Sail s najvećom svjetskom flotom elitnih ClubSwan 36 jedrilica, koje ACI posjeduje u sklopu ekskluzivne suradnje – i ujedno jedine takve u svijetu – s finskim Nautor's Swanom, proizvođačem najluksuznijih svjetskih plovila za sportsko jedrenje. Ta tradicija nautičke izvrsnosti došla je do izražaja više nego ikad baš ove godine, kada je ACI od 4. do 8. listopada u Splitu ugostio prvo ikad u Hrvatskoj održano ClubSwan 36 europsko prvenstvo, sastavni dio regatnog kalendara ClubSwan Racing regatne lige Nautor's Swana, koji je kao partner sudjelovao i u organizaciji ovog događaja. Štoviše, prva je to ClubSwan regata u hrvatskoj povijesti koja je za cilj imala okupljanje vlasnika Nautor's Swanovih jedrilica i koja je Hrvatsku pozicionirala u najekskluzivniji jedriličarski krug, koji čine destinacije kao što su Palma de Mallorca, St. Tropez, Monte Carlo, Porto Cervo i Sardinija. Punopravno članstvo u krugu ovako kultnih jedriličarskih destinacija nedvojbeno će uvelike osnažiti status Hrvatske kao jedne od najznačajnijih nautičkih zemalja na Mediteranu te posljedično privući još veći broj nautičara, što će prvenstveno značajno povećati prosjek luksuzne klijentele više platežne moći, a zatim i značajno produljiti turističku sezonu budući da nautički kalendari obuhvaćaju dugi period sve do zimskih mjeseci.

Brzine ClubSwana oduševile i zvijezde WRC-a

Kao najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautici te nautičkom turizmu, ACI je itekako prepoznat i od najvećih globalnih organizacija, kako u turističkoj, tako i u sportskoj, ali i poslovnoj zajednici. Tako je u travnju prošle godine ACI marina Vodice ugostila ponajbolje svjetske vozače relija Thierryja Neuvillea i Adriena Fourmauxa te domaće automobilističke adute Viliama Prodana i Jurja Šebalja. Tri dana prije početka WRC Croatia Rallyja, zvijezde ovog globalno popularnog auto-moto sporta u vodičkom su akvatoriju pod kormilom proslavljenih hrvatskih olimpijaca, braće Šime i Mihovila Fantele dobile priliku cestovne uvjete zamijeniti onim morskim te napuniti baterije adrenalinom uoči važne nadolazeće utrke. U jednoj od najljepših marina srednjeg Jadrana – ACI marini Vodice te ujedno jednom od najljepših akvatorija na Mediteranu, vrijeme je sve okupljene počastilo savršenim uvjetima za dobivanje apsolutnog maksimuma iz ovog adrenalinskog morskog sporta i jurilica kao što su ClubSwan 36 jedrilice. Ovaj je uvodni događaj u WRC tjedan uz domaćinstvo ACI marine Vodice organizirao Red Bull u suradnji s WRC Croatia Rallyjem te uz podršku Grada Vodica i Turističke zajednice Vodica. S obzirom na to da su gosti ACI marine Vodice ipak bili svjetski šampioni, bilo je jedino prikladno da njihovi domaćini budu velemajstori koji također u svojim vitrinama također posjeduju svjetska odličja. Tako su se za prvoklasni jedriličarski doživljaj na proljetnoj buri pobrinuli svjetski jedriličarski prvaci u klasi 49er, Šime i Mihovil Fantela.

Ivica Kostelić na ACI Sail jedrilici
Foto: www.regate.com.hr

Uz Ivicu Kostelića na svim morima i oceanima

Kada je riječ o suradnji ACI-ja s vrhunskim sportašima, ipak se najviše ističe dugogodišnje partnerstvo s najboljim hrvatskim skijašem svih vremena te jednim od najtrofejnijih sportaša u povijesti zemlje, Ivicom Kostelićem. Nakon što je u svojoj zavidnoj skijaškoj karijeri osvojio apsolutno sve što se osvojiti moglo, Ivica Kostelić skije je zamijenio jedrom i krenuo u osvajanje svjetskih mora i oceana te je danas istaknuti član ACI-jeve jedriličarske obitelji. Veliki uspjeh Ivica je postigao na transatlantskoj jedriličarskoj utrci Transat Jacques Vabre koju je završio na impresivnom 17. mjestu od ukupno 45 vrlo snažnih i iskusnih posada te na taj način učinio i veliki korak za cijelu Hrvatsku, a sve pod budnim okom i uz bezuvjetnu podršku ACI-ja. Nakon toga, Ivica je u 2022. godini u suradnji s ACI-jem završio i Drheam cup 2022, još jednu off-shore sailing pustolovinu i ujedno njegovu prvu „samačku“ regatu na Atlantiku, gdje se susreo s vrlo intenzivnom 1000 milja dugom rutom, apsolutno svim vremenskim prilikama i neprilikama te jakom konkurencijom u klasi 40. Navedeno je za Kostelića predstavljalo zagrijavanje za dugo iščekivani izazov, legendarnu transatlantsku regatu Route du Ruhm na kojoj je na brodu pod imenom „ACI“ ponovno ispisao povijest kao prvi Hrvat koji je ikad sudjelovao na ovoj regati. Nažalost, Ivica je tijekom regate procijenio kako je zbog višestrukih kvarova na plovilu preopasno nastaviti natjecanje, no unatoč nezavršenoj utrci sama hrabrost, spremnost i volja za suočavanje sa svom silom Atlantskog oceana i još k tome znanje i vještine koji su uopće potrebni za sudjelovanje na ovoj utrci, sami su za sebe dovoljno vrijedni ponosa i divljenja.

U Rijeci će niknuti najluksuznija i najsuvremenija marina na Mediteranu

U luci nautičkog turizma Porto Baroš uskoro će svjetlo dana ugledati najnovija i po svim aspektima najnaprednija hrvatska marina do sad – ACI marina Rijeka. Riječ je o najvećem projektu nautičkog turizma u povijesti Republike Hrvatske, u koji će ACI, u suradnji s tvrtkom GITONE Kvarner koja je dio poslovne grupacije Lurssen, kroz sljedećih nekoliko godina investirati najmanje 363 milijuna kuna s ciljem izgradnje tehnološki najsuvremenije marine u Hrvatskoj, orijentirane na megajahte i luksuzni turizam. Ova vrhunska luka nautičkog turizma prostirat će se na površini od oko 106.000 metra kvadratnih, od čega će oko 30.000 metara kvadratnih zauzimati kopneni dio. Pritom je u planu prostor za oko 230 vezova za brodove koji će biti prosječne dužine 16 metara, s time da će se moći vezivati i brodovi do 100 metara. To ujedno i potvrđuje da će ACI marina Rijeka uvelike obogatiti turističku ponudu Republike Hrvatske, privući elitniju klijentelu i znatno produljiti turističku sezonu što će za posljedicu imati i znatno jačanje cjelokupne nacionalne konkurentnosti. ACI - GITONE je za ovo pomorsko dobro ostvario koncesiju od 30 godina, a u tom će periodu pružiti izniman doprinos razvoju lokalnog i regionalnog gospodarstva te lokalne zajednice, koja će značajno profitirati otvorenjem velikog broja radnih mjesta. Uz to, ova će ACI marina u potpunosti promijeniti ponudu i vizuru Rijeke te snažno pozicionirati grad na nautičkoj karti Europe.

Mnoštvo razloga za optimizam u 2023. godini

Poslovni uspjesi u vidu ostvarenih rezultata i realiziranih investicija kamen su temeljac za optimizam i u 2023. godini te nit vodilja za sve buduće korake. Osim na daljnja strateška ulaganja, ACI će u nadolazećem razdoblju također biti usredotočen i na zadržavanje radnih mjesta te osiguravanje što boljih uvjeta za zaposlenike. Tako su zahvaljujući izvrsnim rezultatima ostvarenim tijekom sezone dodijeljene jednokratne nagrade te jednokratna povećanja plaće u gotovo cijeloj drugoj polovini godine za sve radnike. Međutim, finalna potvrda vrijednih zasluga svih zaposlenika ACI-ja u 2022. godini došla je kao božićni poklon u prosincu, kada su članovi Uprave ACI d.d. s predstavnicima sindikata potpisali Aneks Kolektivnog ugovora, čime su potvrdili, ali i povećali dosadašnja prava svojih zaposlenika prvenstveno kroz povećanu osnovicu plaće.

„Ovogodišnji iznimni poslovni rezultati odraz su dugogodišnjeg napornog rada, ali i produktivne suradnje Uprave i zaposlenika, temeljene na međusobnom povjerenju. Upravo ljudski resursi naša su najveća snaga i ništa od navedenog ne bi bilo postignuto bez naših kolegica i kolega, čije zasluge kontinuirano nastojimo nagrađivati na korektan i prikladan način. Stoga je potpisivanje Aneksa, osim navedenog, također neupitan i nedvosmislen dokaz društveno odgovornog poslovanja ACI-ja koje se temelji na poštovanju zajedništva i prepoznavanju ključne uloge zaposlenika u ostvarivanju vizije i misije tvrtke“, istaknuo je tom prilikom predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić.

ACI u 2023. ulazi uz očekivanja stabilnih prihoda, blagog rasta troškova uslijed situacije na tržištu, nastavka prioritetnih ulaganja te rada na rješavanju strateških pitanja, posebice onih vezanih za produljenje koncesija. Očekivanja od nove nautičke i turističke sezone kreću se prvenstveno u smjeru nastavka pozitivnih rezultata, što će tvrtka nastojati ostvariti daljnjim ulaganjima u sve svoje marine i dodatno podizanje kvalitete usluge.

Ključne riječi
ACI

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije