Još bez dogovora

Sindikati pripremaju štrajk. Pavić: Nastavljamo mirenje

Vlada i sindikati
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
26.11.2018.
u 12:47

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je uoči današnjeg mirenja kako očekuju zadnju ponudu Vlade i ako budu u potpunosti ili djelomično prihvaćeni sindikalni zahtjevi, to će se dati sindikalnim tijelima na razmatranje i potvrđivanje

Nakon što je u ponedjeljak održan jednoipolsatni nastavak postupka mirenja u sporu oko povećanja osnovice plaća u javnim službama u 2019., ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je završno mirenje u utorak u 7,30 sati, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati obavijestiti poslodavca o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Mirenje prolazi u dobroj vjeri, ali sukladno Zakonu o mirenju i našem dogovoru ne možemo izlaziti s detaljnijim informacijama u javnost, tako da će se sutra znati više, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Upitan znači li to da nije postignut dogovor, Pavić je rekao kako je dogovoreno da sutra rano ujutro nastavljaju mirenje.

Video: Pokušaj mirenja Vlade i sindikata

Na upit što će biti sa štrajkom najavljenim za srijedu, s obzirom da treba biti najavljen 48 sati ranije, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec odgovorio je kako nakon današnjeg sastanka ide obavijest poslodavcima o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Taj štrajk se može zaustaviti i obustaviti jedino ako sutra postignemo zadovoljavajući sporazum, istaknuo je Mihalinec. Na pitanje znači li to da ne vjeruju u mogućnost dogovora Mihalinec je odgovorio da moraju izvršiti sve obaveze kako bi štrajk bio zakonit, a upravo to i rade.

Prihvatili smo prijedlog Vlade da konflikt pokušamo riješiti još sutra, imamo vrijeme za konzultacije i vjerujem da ćemo sutra imati konačan odgovor, rekao je Mihalinec dodavši kako razumije zanimanje medija, ali ne može govoriti o pojedinostima.

Mogući štrajkovi svakih tjedan dana

"Štrajk je predviđen za srijedu, 28. studenoga. Slijedeći je, ne postignemo li u međuvremenu dogovor, 4. prosinca, nakon toga 13. prosinca i sve tako dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum ili sporazum o politici plaća u javnim službama", najavio je Mihalinec.

Upitan ima li pozitivniji dojam nakon današnjeg sastanka u odnosu na prošli tjedan, Mihalinec je odgovorio kako uvijek treba misliti pozitivno i raditi na postizanju kompromisa i rješenja kojim bi bar privremeno svi bili zadovoljni.

Na upit je li dolazak ministra financija Zdravka Marića na mirenje korak u tom smjeru, Mihalinec je rekao kako ministar financija sudjeluje u procesu mirenja cijelo vrijeme a, s obzirom na predstojeće konzultacije, vjeruje da je Vlada ozbiljno shvatila sadašnju situaciju.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im je dosad nudila samo povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Tijekom postupka mirenja neslužbeno su se pronijele špekulacije da bi osnovica mogla ipak porasti više, ali u dvije etape. Sindikati su potvrdili da bi pristali na povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i još tri posto od 1. srpnja.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

Komentara 7

WW
wwwcroxx
11:56 26.11.2018.

Ovi kriminalci iz sindikata su sudjelovali u svim pretvorbama i privatizacijama od 1991. pa do danas. To su osobe koje su se obogatile na uništavanju hrvatskih firmi. Bez njih ne bi bilo moguće pokrasti kapital svih tih firmi. Doći će red i na njih da odgovaraju građanima pred nekorumpiranim sucima...

RO
ronyday
16:12 26.11.2018.

Ne treba nikakvo mirenje, neka štrejkaju dok se ne prepolove. Svijet reba takve uhljebe, neka nam siđu sa grbače.

ST
stefj
13:20 26.11.2018.

Neka štrajkaju, neće se uopće osjetiti. Ali vrijeme štrajka neka im plati sindikat, zato i postoji, a ne da svi mi to plaćamo... Katastrofa su ti sindikati, prvo su strpali sve u isti koš, a onda u fokus guraju medicinske sestre. Zapravo su od njih napravili uhljebe i birokrate... A koliko to državu košta? Dovoljno je reći da je sav gospodarski rast i više od toga opet potrošen na državne i javne službe, tj. uhljebe. Radi njih ne možemo rasti bolje i kvalitetnije, oni su nas (uz političare) i doveli do dna EU-a, a i šire... O njima najbolje govore sve relevantne ekonomske ljestvice koje jasno pokazuju da nam je birokracija skoro pa najgora na svijetu, propisi koji su dogovarani sa sindikatima uvjetuju najgore okružje za poslovanje, konkurentnost nam je sve gora itd... Najgore što birokracija donosi izraženo je u Hrvatskoj naviše na svijetu, bespuća hrvatske državne i javne službe dogurala su do 139. mjesta od 140 na svijetu, tjeraju sve što vrijedi van. Samo tako nastavite, očito se ništa neće dogoditi dok ne padnemo ispod 3 mil. stanovnika. Onda možda uhljebi dođu k pameti, mada sumnjam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije