Noćas na Jadranu

Nasukale se jedrilice kod Rovinja i Trogira, nitko nije ozlijeđen

nasukavanje
Duško Jaramaz/PIXSELL
16.09.2013.
u 10:54

Jedno nasukanje dogodilo se nedaleko Rovinja, a drugo kod Trogira, srećom bez ozbiljnijih posljedica

Nevera koja je noćas zahvatila Jadran uzrokovala je dva nasukanja jedrilica, javljaju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Jedno je nasukanje bilo uz uz obalu Istre nedaleko Rovinja, a drugo kod Trogira. Srećom, nije bilo ozbijnijih posljedica po moreplovce i čištoću mora.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sinoć u 22.29 sati zaprimila je poziv pogibelji sa jedrilice naziva Naša hrvatske zastave u vlasništvu hrvatskoga chartera, koja se nalazila na poziciji uvala Veštar oko tri nautičke milje južno od Rovinja. Poziv je stigao od skipera koji je javio da se jedrilica nasukala na obalu uslijed naleta jakog vjetra i vjerojatno slabog sidrenja. Na jedrilici se nalazilo četvero stranih nautičara od kojih nitko nije ozlijeđen. Budući da jedrilica nije pretrpila nikakva oštećenja, u dogovoru sa charter kompanijom dogovoreno je komercijalno odsukavanje plovila tijekom današnjega prijepodneva. Na poziciji nasukanja nema onečišćenja mora.

Na području nadzora plovidbe Lučke kapetanije Split noćas u 2.18 sati Središnjica je zaprimila poziv pogibelji sa jedrilice naziva „Rok“ sa deset članova posade, od toga šestero djece, svi austrijski državljani, koji su se jedrilicom nasukali na poziciji uvala Stari Trogir uslijed naleta jakoga vjetra. Odmah po doajvi koordinirana je akcija spašavanja preko Lučke kapetanija Split, no zbog jakoga nevremena nije bilo moguće doploviti na poziciju nezgode te je brodolomcima savjetovano da ostanu na plovilu do smirivanja nevremena. Nakon prestanka nevremena Austijanci su jedrilicu uspjeli odsukati vlastitim pogonom, no iz Središnjice je preporučeno da ostanu na navedenoj poziciji do jutra kada je organizirana tehnička pomoć preko službe SeaHelp, koja je jedrilicu odteglila u marinu Frapa u 7.00 sati, čime je ova akcija uspješno okončana bez stradalih i bez onečišćenja mora.

>> Česi se jahtom nasukali kod Vele Luke, doplivali do otoka Proizd

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije