Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'unatoč pritiscima'

NATO ima novi plan pomoći Ukrajini. Mađarska: 'To je luda misija, nećemo sudjelovati'

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg attends a joint press conference with Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy in Kyiv
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
08.05.2024.
u 17:31

Mađarska neće sudjelovati u NATO-ovu dugoročnom planu pomaganja Ukrajini, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova, ocijenivši plan "ludom misijom".

Saveznici NATO-a dogovorili su se u travnju da će započeti planove za dugoročnu vojnu potporu Ukrajini u borbi protiv ruske invazije putem osnivanja fonda vrijednog 100 milijardi eura. Po planovima, NATO bi preuzeo dio koordinacije od koalicije predvođene SAD-om zvane Skupina iz Ramsteina.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovio je da se mađarska vlada protivi tom planu. "Mađarska se neće pridružiti NATO-ovoj ludoj misiji unatoč svim pritiscima", rekao je na Facebookovu događaju uživo u Londonu

Glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs, reagirajući prošli mjesec na NATO-ovu inicijativu, objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da Mađarska neće podržati nikakve NATO-ove prijedloge koji bi mogli "približiti Savez ratu ili pretvoriti ga iz obrambene u ofenzivnu koaliciju".

VEZANI ČLANCI: 

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez, što je naposljetku učinila u ožujku, te zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Obrana s Moskvom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu u veljači 2022.

Američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman poručio je ranije da saveznici NATO-a upozoravaju Mađarsku na opasnosti "bliskih i sve širih" odnosa s Rusijom i da će, bude li to politički izbor Budimpešte, "morati odlučiti kako najbolje zaštititi svoje sigurnosne interese".

FOTO/VIDEO Švedska u pripravnosti zbog Eurovizije: Najavljeni prosvjedi, policija spremna, na terenu i snajperisti

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg attends a joint press conference with Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy in Kyiv
1/9
Ključne riječi

Komentara 13

SE
Serengeti
18:31 08.05.2024.

SAD zakuhao rat u Ukrajini I sada bi da mi ostali financiramo taj rat? Nadam se da i Plenković nije pristao na taj plan.

Avatar Naravno
Naravno
10:13 09.05.2024.

Ukrajinska vojska tajno po noći sklanja tela poginulih saboraca iz Časovog Jara kako bi sakrila razmere gubitaka od ostalih vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Grad Časov Jar nalazi se u DNR, 15 kilometara zapadno od Artjomovska. Dva dana u Časovom Jaruu radilo se na uklanjanju tela ukrajinskih vojnika. Za ovo je korišćeno sedam vozila, uključujući tri vozila marke „ural”. Evakuacija je vršena noću, a posao je organizovan tako da je ukupan broj gubitaka za vojnike ostao nepoznat Za dva dana uklonjeno više od 100 tela vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Avatar Moloh
Moloh
21:03 08.05.2024.

A tko pita šta Mađare. Mogu slobodni izaći i iz EU i NATO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije