Ministri obrane u Bruxellesu

NATO planira jačanje svog istočnog krila, a Banožić najavljuje: Hrvatska će se pripremiti za procedure

Foto: NATO
1/3
16.02.2022.
u 19:04

Na današnjem sastanku ministara obrane u sjedištu NATO-a pokazana je “snažna volja, snažna spremnost, ali konačna odluka nije još donesena” o upućivanju novih borbenih skupina na istočni dio NATO saveza, rekao je glavni tajnik Stoltenberg

Ministri obrane 30 zemalja saveznica NATO-a razmatrali su danas u Bruxellesu mogućnosti uspostavljanja novih borbenih skupina u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg, a ministar obrane RH Mario Banožić nije najavio da će u tome sudjelovati i Hrvatska, no napomenuo je kako će se “pripremiti procedure”.

- Kad se izrade planovi moći ćemo reći više. U budućem razdoblju Hrvatska će se u skladu s tim pripremiti za sve one procedure koje moraju biti kod slanja Hrvatske vojske - rekao je ministar Banožić u izjavi hrvatskim novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Planovi na koje se referirao su planovi vojnih zapovjednika NATO-a, od kojih se očekuje da u sljedećih nekoliko tjedana, prema Stoltenbergovim riječima, “izrade detalje” o uspostavi novih NATO-ovih borbenih skupina. Riječ je o multinacionalnim snagama kakve već postoje u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji, gdje ih je NATO po prvi put u svojoj povijesti uputio kao odgovor na ponašanje Rusije i ilegalnu aneksiju Krima 2014. godine. Hrvatska već sudjeluje u dvije takve borbene skupine u Poljskoj i Litvi. Ali sada se, kao odgovor na gomilanje ruske vojske na tlu Rusije i Bjelorusije uz granicu prema Ukrajini, razmatra jačanje NATO-ova sustava odvraćanja i obrane upravo kroz uspostavljanje dodatnih borbenih skupina, u koje bi zemlje saveznice koje to žele slale dodatni broj svojih vojnika. Francuska je ponudila da predvodi jednu takvu borbenu skupinu u Rumunjskoj. 

Na današnjem sastanku ministara obrane u sjedištu NATO-a pokazana je “snažna volja, snažna spremnost, ali konačna odluka nije još donesena” o upućivanju novih borbenih skupina na istočni dio NATO saveza, rekao je glavni tajnik Stoltenberg.

Jedan od dva temeljna zahtjeva Rusije, upućena NATO-u sredinom prosinca, tiče se prisutnosti upravo takve NATO-ove infrastrukture u istočnoeuropskim saveznicama. Rusija traži da se ta infrastruktura povuče na zapad i da ne prelazi linije koje nije prelazila do 1997. godine. No, Amerika i svi NATO saveznici jedinstveni su u stavu da o tome ne može biti razgovora, a sada, kao odgovor na ponašanje Rusije, najavljuju jačanje, a ne slabljenje prisutnosti NATO-ove infrastrukture na istoku saveza, od Estonije do Rumunjske. 

VIDEO Rusija povlači dio vojske s granice s Ukrajinom: 'Osramotili smo Zapad bez ijednog ispaljenog metka'

Komentara 20

KR
Krotila
19:55 16.02.2022.

Hrvatska mora imati vojne postrojbe za brzo dijelovanje u obranu Hrvata u srednjoj Bosni.

TA
tabula
09:03 17.02.2022.

Jadno i bijedno je da jednoj velikoj uniji država kao što je EU, vanjsku politiku vodi NATO (Ameri). Ona von der Leyen k'o da je pala s Marsa, ne može izgovorit tri čiste bez šalabahtera, koji joj je netko pripremio (zna se tko), a Borrell mi izgleda inteligentno kao malo starije tele. EU, manite se NATO-a, napravite svoju vojsku i budite ono što bi i trebali biti: Respektabilna svjetska i ekonomska i vojna sila na zadovoljstvo svojih stanovnika, a ne jadna američka pudlica.

PE
petdopodne
00:22 17.02.2022.

jos malo i bit ce kasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije