VELIKA VOJNA VJEŽBA

Deseci zrakoplova NATO-a iznad Europe: Uključeni i nuklearni nosači bombi

FILE PHOTO: Swedish Air Force Saab JAS 39 Gripen fighter jets fly alongside an aircraft simulating aerial interceptions during a media day
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS
1/6
14.10.2024.
u 08:43

Nijedna od vježbi neće uključivati ​​bojevo oružje, poručio je NATO. Ovogodišnja vježba održat će se u zračnim bazama u Belgiji i Nizozemskoj, kao i u zračnom prostoru iznad Britanije, Danske i Sjevernog mora.

NATO u ponedjeljak počinje svoju godišnju nuklearnu vježbu, u kojoj će tijekom sljedeća dva tjedna sudjelovati oko 2000 vojnog osoblja iz osam zračnih baza uz naglasak da se ne radi o odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, ali uz jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se. 

U vježbi Steadfast Noon sudjelovat će 60 zrakoplova u trenažnim letovima iznad zapadne Europe. To uključuje borbene zrakoplove sposobne za prijevoz američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Europi i bombardere dugog dometa, kao i zrakoplove za nadzor i punjenje gorivom.

Nijedna od vježbi neće uključivati ​​bojevo oružje, poručio je NATO. Ovogodišnja vježba održat će se u zračnim bazama u Belgiji i Nizozemskoj, kao i u zračnom prostoru iznad Britanije, Danske i Sjevernog mora. Zrakoplovi koji sudjeluju dolaze iz ukupno 13 zemalja saveza. NATO naglašava da je Steadfast Noon "rutinska i ponavljajuća aktivnost obuke", a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. No, namjerava se poslati jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

"Nuklearno odvraćanje kamen je temeljac sigurnosti saveznika", rekao je glavni tajnik NATO-a Mark Rutte. A Steadfast Noon, dodao je, važan je test nuklearnog odvraćanja Saveza i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti sve saveznike.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Zavirite u srce vojne akcije, evo kako izgleda jedna vježba: Oklopna vozila, oružje i vojnici u punoj pripravnosti

FILE PHOTO: Swedish Air Force Saab JAS 39 Gripen fighter jets fly alongside an aircraft simulating aerial interceptions during a media day
1/23

Komentara 6

ZA
zagabria4
09:24 14.10.2024.

Europa je potpuno okupirana zona od strane Amerike koja ovdje radi što hoće. Kada će krenuti ustanak za oslobođenje treba vidjeti, vjerojatno kada voda dođe do grla i Europljani počnu masovnije ginuti za američkog gospodars. Mi smo u to uletjelii po običaju neoprezno i bez pameti. Iz jedne okupacije Juge u još goru okupaciju

Avatar kozorog
kozorog
10:27 14.10.2024.

haha, za stoku sitnog zuba se skriva podatak kolko košta ovo paradiranje. sigurno se moglo sagraditi nekoliko škola, urediti desetke kilometara cesta, nogostupa, očistiti tisuću kilometara kanala kako nas poplave ne bi kod svake kiše mučile, dati jadnoj djeci bolju priliku... ali ne, naša eu pametna politika ne radi za mir na kontinentu, već se dala u ruke najvećem zločestom dječaku amerikancu, pa sad gutamo. samo naprijed. širit ćemo mi groblja itekako.

LU
luftbrenzzer
10:55 14.10.2024.

"....jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se." Ako sam dobro razumio NATO eventualni napad Rusije na savez doživljava kao realnu mogućnost unatoč toga đto Rusija nije u stanju svladati ni jednu Ukrajinu i čak što više nije se se u stanju obraniti od Ukrajinske agresije na pojedine regije u Rusiji. U stvari rekao bih da se radi o: priprema, pozor...start.... I sjajna je vjest da postoji mogućnost tzv. nuklearnog uzvraćanja jer ako nas zločesti Rusi (kao kolektivni zapad) nuklearno napadnu i razore nekoliko zemalja saveznica, možemo biti sigurni pa i zadovoljni da u tom slučaju od Rusije ne će ostati kamen na kamenu. Ta doktrina je sjajna i možemo biti sretni što imamo tako briljantne umove koji skrbe o našoj sigurnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije