Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6% VIŠE TURISTA

Nazire se nova uspješna turistička sezona: Jedna županija i dalje prednjači po broju noćenja

Split: Turistički brodovi i turisti na rivi u sve većem broju iz dana u dan
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
04.07.2024.
u 14:16

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa iz prvih šest mjeseci, kažu iz HTZ-a, uz podatke eVisitora prema kojima je većina od ukupnih noćenja ili gotovo 25,8 milijuna u prvih šest mjeseci ostvarena na Jadranu

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine boravilo 7,2 milijuna turista koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je za šest, odnosno dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dodajući da u Hrvatskoj trenutno boravi više od 700 tisuća turista.

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa iz prvih šest mjeseci, kažu iz HTZ-a, uz podatke eVisitora prema kojima je većina od ukupnih noćenja ili gotovo 25,8 milijuna u prvih šest mjeseci ostvarena na Jadranu, što je također dva posto više nego lani. Ostalih više od 2,3 milijuna noćenja odnosi se na kontinent, koji je time ukupno u plusu od sedam posto u odnosu na prvu polovicu 2023. godine, a oko pola tih noćenja ili 1,2 milijuna ostvarena je samo u Gradu Zagrebu, za koji je to porast od osam posto.

Ipak, prema županijama s najviše noćenja i ove se godine izdvaja Istra, kojih je u njezinim odredištima ostvareno u prvih šest mjeseci 8,4 milijuna. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s pet milijuna noćenja te Kvarner s 4,4 milijuna, dok su među odredištima najviše noćenja imali Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Split, Poreč, Umag i Zadar. Sa stranih tržišta u prvoj polovici 2024. u hrvatskom su turizmu najviše noćenja ostvarili Nijemci, 5,7 milijuna, dok su domaći turisti na drugom mjestu s 3,7 milijuna. Slijede turisti iz Slovenije s 2,7 milijuna noćenja, Austrije s 2,6 milijuna, Poljske s 1,8 milijuna te iz Velike Britanije s 1,3 milijuna noćenja.

POVEZANI ČLANCI:

Prema vrstama smještaja, iz HTZ-a navode da je najviše noćenja u pola godine - 9,2 milijuna, bilo u hotelima, a zatim u objektima u domaćinstvu više od osam milijuna i u kampovima 5,5 milijuna. Komentirajući polugodišnje rezultate ministar turizma i sporta Tonči Glavina ističe da su još jedna potvrda da se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja nudi sve više sadržaja i izvan ljetnih mjeseci. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je pak da se u turizmu nakon prvog polugodišta s velikim optimizmom ulazi u nastavak turističke godine, uz podatak da sada na dnevnoj bazi u Hrvatskoj ima oko 700 tisuća turista.

Lipanj s pet posto manje noćenja

Na upit Hine, iz HTZ-a su iznijeli i podatke za lipanj, u kojemu je ostvareno više od polovice ukupnih polugodišnjih noćenja ili 14,3 milijuna, ali je to pet posto manje nego u lipnju 2023. godine. Iako je noćenja bilo manje, podaci eVisitora pokazuju da je u lipnju došlo dva posto više turista nego u istom lanjskom mjeseci ili njih tri milijuna. Najviše noćenja u lipnju su ostvarili turisti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Umagu.

>> FOTO Toplinski val pogodio Dalmaciju: Građani i turisti spas traže na obližnjim plažama i fontanama

Split: Turistički brodovi i turisti na rivi u sve većem broju iz dana u dan
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije