Bjesnoća

Ne dirajte mamce s ribljim brašnom i ne puštajte pse da lutaju

'11.11.2010., Prelog- Ivan Zadravec, 78- godisnji Prelozanin, u svom zivotu ubio je 600 lisica. Lisice se priblizavaju gradu Prelogu a Ivan ih je protekli tjedan ustrijelio cak 4. Ivanovi psi dresiran
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
26.05.2011.
u 11:23

Nakon bilo kakva kontakta s mamcem obavezno treba oprati ruke sapunom i vodom, a ako se dođe u kontakt sa samim cjepivom, treba se obratiti liječniku za savjet – prenosi upute veterinarski inspektor Ljubomir Kolare

Ivan Zadravec iz Preloga dosad je ulovio više od 600 lisica. Taj 78-godišnjak postao je pravi stručnjak za lov na tu životinju koja spada u porodicu pasa. Ovih dana ulovio ih je nekoliko i odnio u Veterinarsku stanicu Prelog kako bi se utvrdilo je li lisica bila bijesna.

– Lisica je sve više, a dolaze i do mog dvorišta u Meštrovićevoj ulici. Kod groblja ih je ostalo još sedam. Polako se pripitomljavaju jer u naselja dolaze po hranu koje u šumama i na livadama za njih ima sve manje – kaže Zvonarek, kojeg su lisice i ugrizle, srećom bez posljedica. Upravo zbog opasnosti od bjesnoće, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja organizira oralnu vakcinaciju lisica koja je u više županija, među kojima su i Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska, počela 23. svibnja. U Međimurskoj i Varaždinskoj trebala bi završiti do 1. lipnja. Iz helikoptera i aviona izbacuju se mamci koji u sebi sadrže dozu cjepiva potrebnu za stvaranje imuniteta lisice. Na taj se način učinkovito kontrolira i iskorjenjuje virusna zarazna bolest koja se najčešće prenosi ugrizom. Polaganje mamaca bilježi se elektronski i točno se u svakom trenutku zna gdje je koji završio.

– Mamce koje pronađu u prirodi građani ne smiju dirati i micati. Neoštećeni nisu opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. Nakon bilo kakva kontakta s mamcem obavezno treba oprati ruke sapunom i vodom, a ako se dođe u kontakt sa samim cjepivom, treba se obratiti liječniku za  savjet - prenosi upute veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek. Cjepivo se nalazi unutar plastičnog pakiranja koje je obloženo folijom i omotano smjesom od ribljeg brašna. Kad lisica pojede vanjski omotač mamca, plastika se probuši i izlije se cjepivo.

– Ove godine bjesnoću u Međimurskoj županiji nismo imali, ali su prošle godine zabilježena dva slučaja – kaže Kolarek koji nema informacije jesu li mamci već bačeni. Važno je da građani 15 dana pse i mačke drže u zatvorenom prostoru, a tijekom šetnje psi bi trebali biti na povodcu. No, ako i pojedu mamac, neće imati većih posljedica, osim mogućih probavnih smetnji.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
08:43 27.05.2011.

Kako zaštiti životinje od bijesnih ljudi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije