Tko ne želi Visia Croaticu?

Ne dobije li Imunološki novog vlasnika, ubrzo bi mogao otići u stečaj

Visia Croatica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.05.2015.
u 17:00

Zbog neriješenog pitanja korištenja sojeva zaustavljena privatizacija, nagađa se da su razlog interesi

Nakon što je ponuda Visia Croatice za preuzimanje Imunološkog zavoda podržana i ocijenjena prihvatljivom, prošlo je određeno razdoblje da se raščiste mogući problemi vezani za zaštitu ulagača koji su dali novac u Visiju Croaticu za spas Imunološkog zavoda te objasni odnos Visia Croatice komanditnog društva i d.o.o. A kada je i to riješeno, nadajući se da je to zadnja prepreka, te poslano na sjednicu Vladu, na užem kabinetu u četvrtak potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je da ponuda ne može proći jer se moraju zaštititi sojevi, što je naknadno objasnio i njezin stranački kolega ministar Ivan Vrdoljak.

Bez sojeva IZ nema vrijednost

Tvrdi da se prije sklapanja ugovora s Visia Croaticom mora riješiti način kako će država kao vlasnik sojeva dati ih na korištenje novom vlasniku. Navodno je taj posao prije dva mjeseca prebačen na Ministarstvo zdravlja, no oni kažu da o tome ne znaju ništa. Kako nam tumači naš sugovornik blizak Vladi, to je trebalo riješiti još prije 24 godine, kada je obavljena pretvorba IZ-a, pa stoga nema potrebe da to i sada bude tako hitno, odnosno da se koncesija oko sojeva, njihova korištenja, skladištenja i sl. može obaviti i nakon što Visia Croatica uđe u IZ. Vrdoljak tako ne misli, nagađa se da možda zato što je cijeli posao oko natječaja za Imunološki premijer prebacio prije nekoliko mjeseci s njegova ministarstva na DUUDI, a govori se i o mogućim dogovorima s Jadran Galenski laboratorijem i PharmaS-om Luke Rajića kojima bi se dala proizvodnja. Te dvije kompanije obavile su dubinsku analizu za IZ, ali nisu predale ponude, a jedan od razloga upravo su bilo sojevi jer bez njih Imunološki i nema neku vrijednost.

JGL i Luka Rajić digli ruke

Ivo Usmiani, predsjednik uprave JGL-a, tvrdi nam da nikakvog dogovora nema i da su oni potpuno digli ruke od Imunološkog zavoda, isto kao i Rajić, potvrđuje nam osoba bliska kompaniji. U priču se sada uvlači i sindikalna povjerenica IZ-a Lidija Jagarinec, za koju se govori da je postigla dogovor s Vrdoljakom i da zato radnici tako glasno i jasno odbijaju mogućnost da Visia Croatica bude novi vlasnik. Jagarinec nam se na takvu tvrdnju nasmijala, no ostaje pri stajalištu da IZ ne treba privatizirati.

A kako nam je ranije rekla, nada se da država može dati novac Imunološkom dok se ne vrate dozvole i pokrene proizvodnja. No, kako nam tvrdi osoba bliska Vladi, pomoć nije moguća jer bi se ocijenila kao potpora koju EU ne dopušta. Dvije plaće nisu isplaćene u Imunološkom i, ako tako ostane do starta novog stečajnog zakona u srpnju, IZ će morati u stečaj. Pa čak i ako dobije privremene dozvole za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvne plazme, nakon kontrole za desetak dana trebat će opet vremena da se proizvodnja pokrene i pristignu prvi prihodi. S druge strane, ako se Visia Croatica prihvati kao novi vlasnik, od prikupljenog novca mogla bi isplatiti plaće, a nakon što se dobiju privremene dozvole, i pokrenuti proizvodnju.

>>Zbog neriješenog pitanja korištenja sojeva zaustavljena privatizacija, nagađa se da su razlog interesi

>>Vlada ne želi financirati gubitaše, Imunološki ide u privatizaciju ili stečaj

Komentara 7

OB
ObrenM
17:46 31.05.2015.

Sada se naziru plemeniti motivi Sdpe-a,da se imunoloski da polupismenom podobniku Luki Rajicu.Osim ovoga vladajuci ostvaruju preko farmaceutskog lobija nevjerovatne zarade,jer proizvodi koji se za potrebe zdravstva uvoze visestruko su skuplji ,a mnogo puta i upitne kvalitete.Ova uskoro vlast iz povijesti ostati ce zapamcena po skrvnavljenju sveg dobroga u Hrvatskoj.

OB
ObrenM
17:46 31.05.2015.

Sada se naziru plemeniti motivi Sdpe-a,da se imunoloski da polupismenom podobniku Luki Rajicu.Osim ovoga vladajuci ostvaruju preko farmaceutskog lobija nevjerovatne zarade,jer proizvodi koji se za potrebe zdravstva uvoze visestruko su skuplji ,a mnogo puta i upitne kvalitete.Ova uskoro vlast iz povijesti ostati ce zapamcena po skrvnavljenju sveg dobroga u Hrvatskoj.

Avatar whitesox
whitesox
20:30 31.05.2015.

imunološki je trebalo je ići galenskim laboratorijima!on je skh-sdp kadar! kad si zadnji put pročitao o galenskim da želi kupiti imunološki?kad se sve zavrtilo i ništa poslije!nije li to malo simptomatično?kriju svoje namjere ko "zmija noge"!skh-sdp-hns su grobari RH industrije!sveve su pokupili što vrijedi!ama baš sve!zašto je bandić otišao u zatvor?zbog imunološkog!!!kad je izašao ne spominje ga ili kad to čini čini sa kilometra daleko!pametnom dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije